Obiad bez mięsa - kiedy szukamy takiego przepisu, mamy przed sobą setki opcji do wyboru i chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby puścić wodze fantazji, warto zawsze mieć w zanadrzu sprawdzoną i naprawdę prostą recepturę. Takie właśnie są kotlety ziemniaczane - proste, tanie i pyszne tak, że będziesz je robić na okrągło, nie tylko w piątki. Jaki jest ich sekret? Do środka możesz włożyć wszystko, co zalega ci w lodówce. Masz ser, pieczarki, szpinak, a może cukinię albo paprykę? Jeśli tak, kotlety ziemniaczane będą ulubionym daniem twojej rodziny.
Zobacz wideo Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ten przepis na placek cię zachwyci
Obiad na piątek. Kotlety ziemniaczane skradną ci serce i już nie oddadzą
Składniki:
- 0,7 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie),
- 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej),
- 2 jajka,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 szklanka bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki.
Dodatkowo: uduszone pieczarki, szpinak, starty ser, podduszone warzywa lub inne ulubione składniki na farsz do kotletów.
Kotlety ziemniaczane - sposób wykonania:
- Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż porcję wybranego przez siebie farszu. Moim zdaniem najlepsze są farsze z pieczarkami i serem albo szpinakiem i serkiem ricotta. Możesz też użyć samego sera, będzie się bosko ciągnął.
- Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumieni. Gorące kotlety ziemniaczane podawaj, jak lubisz, z kaszą gryczaną i ulubioną surówką lub solo z sosem czosnkowym albo jogurtowym. Będą także świetnie smakowały w sosie pieczarkowym lub grzybowym albo chrzanowym.