Co na obiad w piątek? Zrób te delikatne kotlety, a rodzina obsypie cię złotem. Lepsze od mielonych

Obiad na piątek to dla wielu Polaków, dla których ważna jest wiara katolicka, oczywiście obiad bez mięsa. Chociaż często stawiamy tego dnia na rybę, można zjeść przecież także przepyszne kotlety. Nasz dzisiejszy przepis śmiało może konkurować z mielonymi, a w roli głównej tanie i kochane przez nas warzywo.

Obiad bez mięsa - kiedy szukamy takiego przepisu, mamy przed sobą setki opcji do wyboru i chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby puścić wodze fantazji, warto zawsze mieć w zanadrzu sprawdzoną i naprawdę prostą recepturę. Takie właśnie są kotlety ziemniaczane - proste, tanie i pyszne tak, że będziesz je robić na okrągło, nie tylko w piątki. Jaki jest ich sekret? Do środka możesz włożyć wszystko, co zalega ci w lodówce. Masz ser, pieczarki, szpinak, a może cukinię albo paprykę? Jeśli tak, kotlety ziemniaczane będą ulubionym daniem twojej rodziny. 

Zobacz wideo Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Ten przepis na placek cię zachwyci

Obiad na piątek. Kotlety ziemniaczane skradną ci serce i już nie oddadzą

Składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie),
  • 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej),
  • 2 jajka,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • posiekana natka pietruszki. 

Dodatkowo: uduszone pieczarki, szpinak, starty ser, podduszone warzywa lub inne ulubione składniki na farsz do kotletów.

Kotlety ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż porcję wybranego przez siebie farszu. Moim zdaniem najlepsze są farsze z pieczarkami i serem albo szpinakiem i serkiem ricotta. Możesz też użyć samego sera, będzie się bosko ciągnął.
  3. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumieni. Gorące kotlety ziemniaczane podawaj, jak lubisz, z kaszą gryczaną i ulubioną surówką lub solo z sosem czosnkowym albo jogurtowym. Będą także świetnie smakowały w sosie pieczarkowym lub grzybowym albo chrzanowym. 
Więcej o: