• Link został skopiowany

Wolę te kotlety od mielonych. Są pyszne, sycące i tanie jak barszcz. Idealne na piątek

Obiad bez mięsa to nie tylko makaron z serem i sadzone jajko z ziemniakami. Możesz zrobić wyśmienite i sycące kotlety, które są tak pyszne, że nawet najbardziej zatwardziały mięsożerca poprosi o dokładkę. Te kotleciki są idealne na obiad na piątek, dla studentów i wszystkich, którzy lubią trochę zaoszczędzić na jedzeniu i jednocześnie zjeść do syta coś pysznego.
Kotlety z kaszy gryczanej
Elenglush /Shutterstock

Kasza gryczana zwykle jest dodatkiem do obiadu, na przykład do gulaszu, różnych sosów lub sznycli albo kotletów. Jednak może także grać główne skrzypce na obiadowym talerzu, jeśli zrobisz z niej pyszne kotlety. Kotlety z kaszy gryczanej to pomysł na tani, lecz pyszny i treściwy obiad bez mięsa, który z pewnością zasmakuje całej twojej rodzinie, nawet jeśli masz w niej gagatka, który nie uznaje obiadów bez kawałka mięsa. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej jest prosty, podobne robi się na Podkarpaciu pod nazwą hreczanyki (regionalnie kaszę gryczaną nazywa się hreczką). Ugotowaną kaszę wymieszaj z twarogiem, cebulką, jajkiem i przyprawami. Nie zapomnij o czosnku i odrobinie pietruszki - bez nich twoje kotleciki będą smaczne, ale nie będą przepyszne. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Obiad bez mięsa w sam raz na piątek. Zrób kotleciki z kaszy i twarogu

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej (polecam kaszę niepaloną),
  • 150 g półtłustego twarogu, 
  • 2 jajka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz, listek laurowy, 
  • bułka tarta, 
  • smalec lub masło klarowane do smażenia. 

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i listkiem laurowym (to dodaje świetnego aromatu i kaszy, i ziemniakom). Następnie wsyp kaszę i ugotuj ją na pół miękko. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. 
  2. Kiedy kasza stygnie, zajmij się cebulką. Posiekaj ją w dość drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości smalcu lub masła. Możesz dodać szczyptę cukru, wówczas cebulka apetycznie się skarmelizuje. 
  3. Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj kaszę, wbij jajka, dodaj zezłoconą cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą, dość zwartą masę.
  4. W lekko zwilżonych dłoniach formuj owalne, niewielkie kotleciki i każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i kiedy będzie już odpowiednio gorący, kładź kotleciki. 
  5. Kotlety z kaszy gryczanej smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż będą zarumienione i chrupiące. Podawaj z ubitymi ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką, lub z sosem czosnkowym albo pieczarkowym. 
Więcej o: