Obiad bez mięsa to nie tylko makaron z serem i sadzone jajko z ziemniakami. Możesz zrobić wyśmienite i sycące kotlety, które są tak pyszne, że nawet najbardziej zatwardziały mięsożerca poprosi o dokładkę. Te kotleciki są idealne na obiad na piątek, dla studentów i wszystkich, którzy lubią trochę zaoszczędzić na jedzeniu i jednocześnie zjeść do syta coś pysznego.
Elenglush /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kasza gryczana zwykle jest dodatkiem do obiadu, na przykład do gulaszu, różnych sosów lub sznycli albo kotletów. Jednak może także grać główne skrzypce na obiadowym talerzu, jeśli zrobisz z niej pyszne kotlety. Kotlety z kaszy gryczanej to pomysł na tani, lecz pyszny i treściwy obiad bez mięsa, który z pewnością zasmakuje całej twojej rodzinie, nawet jeśli masz w niej gagatka, który nie uznaje obiadów bez kawałka mięsa. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej jest prosty, podobne robi się na Podkarpaciu pod nazwą hreczanyki (regionalnie kaszę gryczaną nazywa się hreczką). Ugotowaną kaszę wymieszaj z twarogiem, cebulką, jajkiem i przyprawami. Nie zapomnij o czosnku i odrobinie pietruszki - bez nich twoje kotleciki będą smaczne, ale nie będą przepyszne.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Obiad bez mięsa w sam raz na piątek. Zrób kotleciki z kaszy i twarogu
Składniki:
300 g kaszy gryczanej (polecam kaszę niepaloną),
150 g półtłustego twarogu,
2 jajka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz, listek laurowy,
bułka tarta,
smalec lub masło klarowane do smażenia.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - sposób wykonania:
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i listkiem laurowym (tododaje świetnego aromatu i kaszy, i ziemniakom). Następnie wsyp kaszę i ugotuj ją na pół miękko. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy kasza stygnie, zajmij się cebulką. Posiekaj ją w dość drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości smalcu lub masła. Możesz dodać szczyptę cukru, wówczas cebulka apetycznie się skarmelizuje.
Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj kaszę, wbij jajka, dodaj zezłoconą cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą, dość zwartą masę.
W lekko zwilżonych dłoniach formuj owalne, niewielkie kotleciki i każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i kiedy będzie już odpowiednio gorący, kładź kotleciki.
Kotlety z kaszy gryczanej smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż będą zarumienione i chrupiące. Podawaj z ubitymi ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką, lub z sosem czosnkowym albo pieczarkowym.