Zupa rybna z pieczoną niespodzianką. W restauracjach tak pysznej nie serwują

Zupa rybna nie gości na naszych stołach tak często jak choćby pomidorowa czy krupnik, ale głęboko wierzę, że z tym przepisem ta sytuacja się zmieni. Nasza dzisiejsza zupa rybna będzie intensywna, pożywna i treściwa, będzie tam mnóstwo warzyw, przypraw, ale przyda się też piekarnik. Na samą myśl ślinka mi cieknie.

Zupa rybna zwykle kojarzy się nam z wakacjami, zarówno tymi nad naszym morzem lub jeziorami, jak i za granicą, gdzie ryb jada się dużo więcej. Jednak nie musisz lecieć do na przykład Grecji, by zjeść przepyszną zupę rybną. Z naszym dzisiejszym przepisem zamienisz swoją kuchnię w salę restauracyjną, która serwuje najlepsze dania z ryb. Przyda się papryka, ale zanim wrzucisz ją do wywaru, porządnie ją podpiecz. Pieczona papryka idealnie pasuje do zupy rybnej, nadaje jej głębi i niezwykłego aromatu. Przyda się także limonka, ta z kolei doda świeżości i egzotyki. A jakie ryby wybrać? Postaw na korpusy i filety ryb morskich, takich, które lubisz najbardziej. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę krem z cebuli

Zupa rybna z pieczoną papryką. Idealny obiad na piątek i każdy inny dzień

Składniki:

  • 3 korpusy ryb morskich (łby, ogony i ości, polecam dorady i dorsze),
  • 500 g filetów z ryb morskich,
  • 3 duże czerwone papryki,
  • 1 limonka,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • masło,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • sól, pieprz, listki laurowe, suszone oregano.

Zupa rybna z pieczoną papryką i limonką - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
  2. Papryki oczyść, lekko natrzyj oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz do momentu, aż skórka będzie mocno zarumieniona, miejscami nawet czarna. Następnie wyjmij papryki, obierz ze skórki i zblenduj.
  3. Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru. Na tej samej patelni podsmaż drugą cebulę i posiekany por. Dodaj do wywaru.
  4. Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby się nie rozgotują.
  5. Z zupy wyłów korpusy, dodaj zblendowaną paprykę oraz sok z limonki i otartą skórkę do smaku. Jeśli chcesz możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i odrobinę chili do smaku.
  6. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę (może być także koperek). Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa lub ziołową grzanką.
Więcej o: