Lubisz od czasu do czasu zjeść sobie pyszną rybkę, ale już nudzą cię smażone w panierce filety z kapustą kiszoną i ziemniakami? Mamy dla ciebie świetny sposób, który twoje rybne obiady wyniesie na wyżyny smaku. W przepisie mamy dorsza, bo to ryba wdzięczna w przygotowywaniu - delikatna, pełna smaku, ma chude, lecz zwarte białe mięso i niewiele ości (lub w ogóle, jeśli stawiasz na filety lub polędwicę). Wystarczy, że masz pod ręką koperek, czosnek, lubczyk, masło i trochę śmietany i oczywiście przyprawy. Z tych prostych składników zrobisz obiad jak z dobrej restauracji, a całość jest tak szybka w wykonaniu, że ziemniaki mogą nie zdążyć się ugotować.
Składniki:
Wskazówka: Jeśli nie chcesz z jakiegoś powodu używać dorsza, możesz postawić na inne gatunki. Świetnie sprawdzą się filety z miruny, która jest dość podobna w smaku do dorsza, ale nadają się także filety z morszczuka i mintaja. Jeśli masz dostęp do pstrągów, one także będą idealne do takiego przepisu. Wówczas musisz pamiętać, by przyprawami natrzeć je również w środku i zapiec z plastrami cytryny wewnątrz.