• Link został skopiowany

Kilka chwil i masz najbardziej soczystą i delikatną rybę. Weź dorsza, zioła i trochę masła

Jeśli chodzi o ryby, nie są one najczęstszym wyborem obiadowym Polaków. Najczęściej stawiamy je na stole w piątki, bo tak wbiły nam do głów nasz religijne babcie i dziadkowie, którzy w piątki rezygnowali z innego mięsa. I w sumie bardzo dobrze, bo ryby są zdrowe i pełne wartości odżywczych (przynajmniej w większej części). Jednak nasz dzisiejszy przepis jest nie tylko łatwy i zdrowy, lecz przede wszystkim pyszny. Za tego pieczonego dorsza można dać się pokroić, a będzie gotowy w mniej niż pół godziny.
Pieczona ryba w sosie maślano-ziołowym
AS Foodstudio /Shutterstock

Lubisz od czasu do czasu zjeść sobie pyszną rybkę, ale już nudzą cię smażone w panierce filety z kapustą kiszoną i ziemniakami? Mamy dla ciebie świetny sposób, który twoje rybne obiady wyniesie na wyżyny smaku. W przepisie mamy dorsza, bo to ryba wdzięczna w przygotowywaniu - delikatna, pełna smaku, ma chude, lecz zwarte białe mięso i niewiele ości (lub w ogóle, jeśli stawiasz na filety lub polędwicę). Wystarczy, że masz pod ręką koperek, czosnek, lubczyk, masło i trochę śmietany i oczywiście przyprawy. Z tych prostych składników zrobisz obiad jak z dobrej restauracji, a całość jest tak szybka w wykonaniu, że ziemniaki mogą nie zdążyć się ugotować. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pysznego dorsza pod kruszonką

Ryba z piekarnika. Dorsz w tej wersji smakuje palce lizać. I talerze też lizać

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • 2-3 gałązki lubczyku,
  • pół pęczka koperku,
  • kilka plastrów cytryny,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • do podania ulubione dodatki.

Pieczony dorsz w sosie maślano-ziołowym. Sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić.  Następnie mięso ryby osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i oliwą z obu stron.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj masło i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i szczyptę tymianku.
  3. Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła i po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Rybę piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej ryby od góry powstałym sosem i piecz jeszcze przez ok. 10 minut. 

Wskazówka: Jeśli nie chcesz z jakiegoś powodu używać dorsza, możesz postawić na inne gatunki. Świetnie sprawdzą się filety z miruny, która jest dość podobna w smaku do dorsza, ale nadają się także filety z morszczuka i mintaja. Jeśli masz dostęp do pstrągów, one także będą idealne do takiego przepisu. Wówczas musisz pamiętać, by przyprawami natrzeć je również w środku i zapiec z plastrami cytryny wewnątrz.

Więcej o: