Ta ryba jest lepsza niż dorsz i łosoś razem wzięte. Wersja z pietruszką i chili rzuca na kolana

Obiad w piątek w wielu polskich domach to oczywiście ryba i chociaż nie jest to regułą, najczęściej stawiamy na smażone filety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą rybę, która i smakiem i wartościami odżywczymi wygrywa z uwielbianymi dorszem i łososiem. To tylko kilka składników, a ważna są pietruszka, odrobina chili, cytryna i dobra patelnia.

Polacy wciąż jedzą stosunkowo mało ryb i chociaż ta tendencja ulega poprawie, warto starać się częściej wprowadzać je do jadłospisu. Najczęściej sięgamy po ryby w piątki, bo przeszłe pokolenia, zwłaszcza te mocno związane z wiarą katolicką, wprowadziły tradycję, by tego dnia powstrzymywać się od jedzenia innego mięsa i uważamy, że to bardzo dobry pomysł. Ulubionymi rybami Polaków są oczywiście śledzie, makrela, często sięgamy także po łososia lub dorsza, ale czasami zapominamy o prawdziwym królu polskich potoków, czyli o pstrągu. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić przepysznego pstrąga z patelni w pysznej, aromatycznej marynacie na bazie pietruszki, chili i octu winnego. To przepis bardzo prosty i dużo ciekawszy niż oklepany panierowany filet. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na łososia w sosie pomidorowym

Król polskich potoków. Jak zrobić pstrąga z pietruszką i chili?

Składniki:

  • 4 świeże, patroszone pstrągi (wybierz niewielkie ryby, są najsmaczniejsze),
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 2 papryczki chili,
  • ocet winny z białego wina,
  • sól i pierz do smaku, 
  • mąka, 
  • masło. 

Pstrąg smażony z chili i pietruszką - sposób wykonania:

  1. Przygotuj pstrągi. Umyj je pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wnętrze ryb dokładnie natrzyj octem winnym (około jedna solidna łyżka octu na rybę), solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włóż ćwierć pęczka natki (uprzednio rozgnieć natkę w rękach, by uwolniła więcej aromatu).
  2. Na patelni rozgrzej sporą ilość masła. Pstrągi dokładnie obtocz w mące i smaż na złoty kolor z obu stron. Uważaj jednak, żeby ich nie przeciągnąć - inaczej mięso się wysuszy. Dwie minuty z każdej strony na porządnie rozgrzanej patelni powinny wystarczyć.
  3. Usmażone pstrągi zdejmij z patelni i przygotuj marynatę. Drobno posiekaj chili i natkę. Do patelni z masłem dodaj ok. 2-3 łyżek octu winnego, sok z cytryny, posiekaną papryczkę i natkę. Chwilę całość podsmażaj, następnie ponownie połóż pstrągi na patelni i chwilę duś w ostrej marynacie, co jakiś czas polewając je nią z wierzchu. 
Więcej o: