-
Haps
-
Jak przygotować
- Jeśli lubisz kebab i gyros, pokochasz też kapsalon. Ważne jest mięso, ale sos wymiata
Jeśli lubisz kebab i gyros, pokochasz też kapsalon. Ważne jest mięso, ale sos wymiata
Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść sobie jakiś fast food, ale nie każdy się do tego przyznaje. Dziś mamy przepis na pyszne danie tego typu, które zawojowało holenderskie ulice. Nie musisz jednak wybierać się w podróż do Niderlandów - to danie z łatwością zrobisz w domu. Jak zatem zabrać się za kapsalon? Ważne są mięso, frytki i warzywa oraz pyszny sos. To łatwiejsze niż myślisz.
Kapsalon to uliczny przysmak, który pochodzi z Niderlandów, ale szybko rozpowszechnił się na całą Europę. Może trochę przypominać gyros, ale zamiast w picie podaje się go zwykle albo na talerzu, albo w keksówkach. Podstawą jest odpowiednio doprawione mięso, najczęściej z kurczaka, chrupiące frytki i świeże warzywa, a całość zapieka się z serem i polewa pysznym sosem na bazie jogurtu, majonezu i koperku. Jednak żeby nieco podrasować ten sos, dodaj odrobinę tabasco lub srirachy. Wystarczy kilka kropel, by sos nabrał charakteru i jeszcze lepiej smakował.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na burgera w tortilli
Kapsalon - domowy fast food jak z najlepszej holenderskiej budki
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka,
- 2 garście mrożonych frytek lub ok. 500 g ziemniaków,
- przyprawa gyros, sól, pieprz,
- sałata lodowa,
- świeży ogórek,
- 2 pomidory,
- czerwona cebula,
- żółty ser.
Składniki na sos:
- majonez,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- ząbek czosnku,
- sól,
- posiekany koperek,
- łyżeczka sosu sriracha lub kilka kropelek tabasco.
Domowy kapsalon - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki (chyba że używasz mrożonych frytek). Następnie usmaż je na głębokim tłuszczu lub upiecz w piekarniku na złoty kolor.
- Mięso pokrój w kostkę. Następnie dodaj do niego sól i przyprawę gyros i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż, aż kawałki mięsa się zarumienią.
- Przygotuj foremki aluminiowe lub keksówki. Włóż do nich mięso i frytki. Na wierzchu połóż starty żółty ser. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż ser się roztopi.
- Sałatę poszarp lub pokrój, ogórek pokrój w plastry, pomidor także, a cebulę pokrój w piórka. Całość wymieszaj z odrobiną soli i łyżką oleju.
- Przygotuj sos. Do miseczki włóż czubatą łyżkę majonezu, dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i dowolny ostry sos. Dopraw do smaku przyprawami. Na podpieczonym mięsie z frytkami połóż sałatkę i całość polej sosem. Podawaj na ciepło.