Co jeść zamiast kanapek na śniadanie? Jeśli już kończą ci się pomysły, postaw na jajka. Nie będzie to ani jajecznica, ani omlet, tylko coś dużo, dużo lepszego. Wystarczy, że zrobisz przegląd lodówki, weźmiesz puszkę pomidorów i oczywiście jajka. Takie śniadanie to najlepsza rzecz, jaka może ci się rano przytrafić.
Alexey Andr Tkachenko /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jajka na śniadanie wybieramy bardzo często i chociaż jednym z najczęstszych wyborów jest jajecznica, to inny przepis jest naprawdę dużo lepszy i smaczniejszy. Mówimy oczywiście o szakszuce, czyli klasyce śniadaniowej krajów arabskich. Szakszuka to danie, które w zasadzie przyjmie wszystko, podstawą są oczywiście pomidory i jajka, ale przecież możesz dodać do szakszuki niemal wszystko. Masz w lodówce trochę wędliny i końcówkę kiełbasy? Proszę bardzo. Zostało ci trochę szpinaku? Na co czekasz, wrzucaj na patelnię. Lubisz chili? Posiekaj i dodaj. No i na koniec jajka - pamiętaj, by ich nie mieszać i pozwolić im się ściąć na poduszce z duszonych pyszności.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz nasze wersje past jajecznych
Najlepsze jajka na śniadanie. Jak zrobić szakszukę?
3 większe pomidory malinowe lub puszka krojonych pomidorów,
1 większa cebula,
1 papryka,
kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
garść szpinaku (opcjonalnie),
olej lub masło do smażenia,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
jajka - ile chcesz,
pietruszka lub kolendra do dekoracji.
Szakszuka - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku, to także pokrój w kostkę.
Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne.
Wskazówka: Jeśli chcesz zrobić bezmięsną wersję szakszuki, zamiast kiełbaski lub wędliny użyjpokruszonego tofu lub postaw na całkowicie warzywną wersję. Żeby dodać potrawie więcej białka, możesz dodać fasolę z puszki - szczególnie polecamfasolkę czerwoną, która świetnie pasuje do reszty składników.