Jajka na śniadanie wybieramy bardzo często i chociaż jednym z najczęstszych wyborów jest jajecznica, to inny przepis jest naprawdę dużo lepszy i smaczniejszy. Mówimy oczywiście o szakszuce, czyli klasyce śniadaniowej krajów arabskich. Szakszuka to danie, które w zasadzie przyjmie wszystko, podstawą są oczywiście pomidory i jajka, ale przecież możesz dodać do szakszuki niemal wszystko. Masz w lodówce trochę wędliny i końcówkę kiełbasy? Proszę bardzo. Zostało ci trochę szpinaku? Na co czekasz, wrzucaj na patelnię. Lubisz chili? Posiekaj i dodaj. No i na koniec jajka - pamiętaj, by ich nie mieszać i pozwolić im się ściąć na poduszce z duszonych pyszności.
Zobacz wideo Zobacz nasze wersje past jajecznych
Najlepsze jajka na śniadanie. Jak zrobić szakszukę?
- 3 większe pomidory malinowe lub puszka krojonych pomidorów,
- 1 większa cebula,
- 1 papryka,
- kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
- garść szpinaku (opcjonalnie),
- olej lub masło do smażenia,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
- jajka - ile chcesz,
- pietruszka lub kolendra do dekoracji.
Szakszuka - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku, to także pokrój w kostkę.
- Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
- Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne.
Wskazówka: Jeśli chcesz zrobić bezmięsną wersję szakszuki, zamiast kiełbaski lub wędliny użyj pokruszonego tofu lub postaw na całkowicie warzywną wersję. Żeby dodać potrawie więcej białka, możesz dodać fasolę z puszki - szczególnie polecam fasolkę czerwoną, która świetnie pasuje do reszty składników.