boczniaki
-
Z tych grzybów robię najlepszą zupę. Znika z garnka z prędkością światła i nikt nie pyta o pieczarki
Polacy wyjątkowo ukochali sobie dania z grzybami i na naszych stołach bardzo często pojawiają się pierogi z grzybami, krokiety, różne makarony i oczywiście zupy. W sezonie często serwujemy zupę ze świeżych, leśnych grzybów, poza sezonem oczywiście...
-
Kremowa i aromatyczna zupa boczniakowa. To będzie twój ulubiony obiad, ale pamiętaj o serach
Polacy wyjątkowo mocno ukochali sobie najróżniejsze zupy i w niemal każdym polskim domu na obiad codziennie jest jakaś smaczna polewka. Jeśli jednak chodzi o piątkowe obiady, część stawia na zupy bez mięsa i jedną z najpopularniejszych jest...
-
Robiłam gulasz z żołądków i dodałam dwa składniki. Tak pyszny, że chyba otworzę restaurację
Jeśli chodzi o podroby, Polacy dzielą się na dwa obozy: kocham i nienawidzę. Ja jestem w tym pierwszym i w mojej kuchni często goszczą flaczki, wątróbka i moje ukochane żołądki. Ostatnio postanowiłam zrobić gulasz z żołądków, ale coś mnie podkusił...
-
Zwykła grzybowa przy niej to miernota. Boczniakowa z tym serem zasługuje na oklaski
Jeśli lubisz zupę grzybową, zupę boczniakową pokochasz miłością najszczerszą. Jest pyszna, szybka i pełna aromatu a dodatek włoskiego sera sprawi, że zupa boczniakowa będzie smakowała jak z dobrej restauracji. Zrób ją na weekend zamiast rosołu i...
-
Tanie, łatwo dostępne i pełne cennych składników. Regularne jedzenie świetnie wpływa na organizm
Boczniaki coraz częściej lądują w naszych daniach zamiast pieczarek. Ich mięsista konsystencja i delikatny smak sprawiają, że świetnie pasują do flaczków, kotletów czy aromatycznych sosów. To nie tylko kulinarny hit, lecz także źródło cennych...
-
Biorę jajka, boczniaki i kilka dodatków. To ferrari wśród obiadów bez mięsa
Jeśli znudziły ci się już schabowe, mielone lub masz po prostu ochotę na obiad bez mięsa, mamy dla ciebie coś ekstra. Wystarczy, że masz jajka, trochę boczniaków, cebulkę i kilka drobiazgów i w pół godziny zrobisz furę pysznych kotletów. Już nikt ...
-
Spadniesz z krzesła, gdy spróbujesz tej zupy. Będziesz do niej wracać. Wszystko dzięki tym grzybom
Jeśli szukasz pysznej propozycji na zdrowy i smaczny obiad, to koniecznie biegnij do sklepu po te grzyby. Można przyrządzać je na wiele różnych sposobów, ale zupa z boczniaków nie ma sobie równych. Oto jak ją przygotować.
-
Kurczak jak z KFC, ale... bez kurczaka. "Czegoś tak dobrego jeszcze nie jedliście. Ślinotok murowany"
Wiele osób kocha chrupiące kąski z KFC. A co, jeśli powiem, że ostatnio zrobiłam obłędnego kurczaka rodem z tej fast foodowej restauracji, nie używając do przygotowania tego dania... kurczaka? Brzmi jak szaleństwo, ale było pyszne. Nie musicie...
-
Obtocz w jajku i bułce zamiast kurczaka. Nie doliczysz do trzech, jak znikną z talerza
Boczniaki w panierce to nie tylko świetna obiadowa alternatywa dla klasycznych skrzydełek, lecz także pomysł na przekąskę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, choć warto uważać na kilka szczegółów. Dzięki temu boczniaki panierowane wyjdą idealni...
-
Zupa pieczarkowa nie ma z nią szans. Szybki obiad z grzybami w roli głównej - pożałujesz, jak nie spróbujesz
Zupa grzybowa - przepis, który wydaje się banalny i znajomy. Taki właśnie jest, ale sezon na grzyby dopiero się zaczyna. Niemniej jednak w marketach można dostać pyszne grzyby z mnóstwem smaku umami i wcale nie są to pieczarki. Jak zrobić zupę...
-
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami. Tak mięciutkie i otulające jak poduszka po ciężkim dniu [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Niech nie zmylą was te lekkie i puszyste obłoczki; chińskie bułeczki bao to prawdziwy wulkan smaku. W przygotowanej przeze mnie wersji z szarpanymi boczniakami są tak pełne umami, że zasmakują nie tylko jaroszom. Posypane chrupiącą, limonkową...
-
Złociste, chrupiące i nieziemsko pyszne. Obtocz i usmaż. Od razu zapomnisz o panierce z KFC
Boczniaki popularnością doganiają pieczarki. Zachwycają nie tylko smakiem, ale również wieloma możliwościami ich wykorzystania. W tym wydaniu zachwycą każdego. Będą chrupiące, złociste i bajecznie pyszne.
-
Najlepsze grzyby rosną właśnie teraz. Zapomnij o pieczarkach, te są smaczniejsze
Boczniaki to grzyby, które są wszędzie - i w marketach i w lesie. Rosną na drzewach i mnóstwo osób omija je na spacerach, a to wielki, wręcz gigantyczny błąd. Boczniaki rosną zimą, właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory, a takiej zupy lub...
-
Gdy podałam je na obiad w post, babcia kazała mi iść do spowiedzi. Nie wierzyła, że te kotlety są bez mięsa
Co na obiad bez mięsa? Wiele osób w piątek rezygnuje z jedzenia mięsa z różnych powodów, najczęściej religijnych, nie znaczy to jednak, że mają żyć o chlebie o wodzie. Dziś mamy dla was przepis na pyszne kotlety, które mistrzowsko udają schabowe....
-
To jedne z najzdrowszych grzybów, a sięga po nie tylko garstka Polaków. Można wyczarować z nich cuda
Polacy rzadko sięgają po te grzyby, czym popełniają naprawdę duży błąd. W końcu zaliczają się do jednych z najzdrowszych grzybów, więc warto dodać je do jadłospisu. O jakich grzybach mowa i jakie dania można z nich wyczarować? Odpowiadamy.
-
Ten przepis na zupę Tomasza Strzelczyka trzeba dodać do ulubionych. Główny składnik właśnie się pojawił
Tomasz Strzelczyk to niekwestionowany mistrz kulinariów. 8 listopada tego roku wydał swoją nową książkę "Oddasz fartucha 3. Jakie to jest dobre!", która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Horyzont. Poniżej publikujemy jeden z przepisów, który s...
-
Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół
Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
-
Boczniaki - przepis na prosty i smaczny obiad z grzybami w roli głównej. W panierce smakują obłędnie
Panierowane boczniaki to świetna propozycja smacznej i prostej w wykonaniu przekąski. Złocista, chrupiąca panierka w połączeniu z miękkim, rozpływającym się w ustach środkiem sprawia, że trudno im się oprzeć. Najlepiej smakują podane z sosem...
-
Boczniaki - przepis na najprostsze danie z udziałem smażonych grzybów. Idealne na jesienny lunch
Boczniaki to grzyby, które warto wprowadzić do swojego domowego jadłospisu. Są bowiem nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe - stanowią źródło witamin i minerałów, a także białka i błonnika. Jak najprościej wykorzystać potencjał kulinarny...
-
Jak przyrządzić boczniaki? Zrób z nich grzybowe nuggetsy w chrupiącej panierce. Z ostrym sosem smakują jak marzenie
Boczniaki z biegiem lat stają się coraz bardziej popularne. Szczególną sympatią darzą je wegetarianie i weganie, dla których grzyby te potrafią być zdrowym i smacznym substytutem mięsa. Z boczniaków można przygotować znakomite flaki lub podsmażyć ...
-
Główny składnik możesz wyhodować w domu i zrobić obiad idealny. Niesamowite, że wychodzi z niego coś takiego
Oryginalne dania zyskują na coraz to większej popularności. Dodatkowo coraz liczniejsze grupy eksperymentują z potrawami, które znamy od wielu lat. Ten posiłek również przeszedł pewne zmiany. Jedną z ważniejszych jest brak mięsa, który został...
-
Zamiast kotleta schabowego na talerzu połóż inny przysmak. Strzelczyk użył tego produktu i zszokował smakiem
Na naszych obiadowych talerzach można znaleźć naprawdę wszystko. Zaczynając od mięs, a kończąc na nietuzinkowych wariacjach warzywnych. Tomasz Strzelczyk również postanowił dodać coś do tego zestawienia. Połączył ciasto naleśnikowe z grzybem i...
-
Zaczął się sezon na boczniaki. Przepis na te pyszne grzyby w azjatyckiej marynacie podbije twoje serce
Boczniaki od kilku lat stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Są doskonałą alternatywą dla mięsa, docenianą przez wielu wegan i wegetarian. Nawet restauracje zaczęły serwować chrupiące kotlety z tych delikatnych grzybów. Choć to pyszna wersj...
-
Smakują jak schabowe, a nie ma w nich mięsa. Główny składnik jest tak nieoczywisty, że zaczniesz przecierać oczy
Kotlety to jedna z prostszych propozycji na obiad. Te zrobione z mięsa często widziane są na stole, jednak ich bezmięsne wersje również robią coraz większą furorę. Na rynku można nawet znaleźć składniki, które niekiedy smakują podobnie do mięs. Ic...
-
Smakują lepiej niż mięsna wersja. To postne pulpety idealne na piątek. Główny składnik nie jest oczywisty
Przepis na pulpety to jedna z prostszych propozycji na obiad. Te w wersji mięsnej często widziane są na stole. Ich postna forma jest równie smaczna, a dzięki głównemu składnikowi niektórzy uważają, że smakiem niczym się nie różnią od klasyków. Dla...
-
Pikantne flaczki bez mięsa. Przepis na doskonałą potrawę z boczniaków. Zrobisz je w jednym garnku
Dieta roślinna staje się coraz bardziej popularna. Pozytywnych aspektów wegańskiego jedzenia nie sposób zliczyć. Wiele osób zauważa poprawę samopoczucia, zdrowia, a także sylwetki. Co, jeśli chcemy jeść roślinnie, ale trudno zrezygnować nam z...
-
Grzybobranie zimą? To możliwe! W polskich lasach mamy kilka gatunków lubujących chłód i śnieg
Zimowe grzybobranie to dla wielu osób powód do żartu, jak się jednak okazuje, w polskich lasach o tej porze roku znajdziemy wiele cennych gatunków. Mróz, śnieg i ekstremalne warunki nie przeszkadzają niektórym popularnym i jadalnym grzybom, które...
-
Flaczki z boczniaków. Pikantne danie jednogarnkowe pełne grzybowego aromatu. Rozsmakuj się w jesieni
Flaczki z boczniaków to pikantne danie jednogarnkowe pełne grzybowego aromatu. Będą doskonałym pomysłem na jesienny obiad. Jak je przygotować? To bardzo proste! Podajemy przepis na grzybowo-warzywne danie.
-
Boczniaki - przepis na kotletowy raj. Trudno uwierzyć, że to nie mięso, ale ważne są przyprawy
Kotlety wegetariańskie istnieją i smakują nawet lepiej niż schabowe. Boczniaki to grzyby, które można wykorzystać na setki różnych sposobów, ale chyba najsmaczniejsza opcja to właśnie opanierowane i usmażone jak kotlety. Jak je zrobić? Nie wolno...
-
Te grzyby są często pomijane w polskich lasach. Wielki błąd, smakują wybornie i są źródłem zdrowia
Pomimo przekonania, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, to tak naprawdę ich jedzenie może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Znamy najzdrowsze grzyby, które występują w Polsce. Wiele gatunków jest jednak niedocenianych i pomijanych,...
-
Zupa z boczniaków a la flaczki. Przepis na wegetariański obiad pełen aromatu
Zupa z boczniaków to alternatywa dla klasycznych mięsnych flaków. Uwielbiają ją nie tylko wegetarianie, ale także poszukiwacze głębokich smaków. Prosta w wykonaniu, a zarazem niebanalna, pyszna i niesamowicie aromatyczna.
-
Wegetariańskie flaki z boczniaków - przepis, który zaskakuje. Alternatywa dla tradycyjnego polskiego dania
Czym najlepiej zastąpić flaki wołowe w wersji bezmięsnej? Odpowiedź jest prosta: najlepiej nadają się do tego boczniaki! Z dodatkiem przypraw nabierają niepowtarzalnego smaku i zapachu, który może przekonać nawet tych, którzy nie przepadają za...
-
Kotlety z boczniaków Ewy Wachowicz. Proste i szybkie. Schabowe mają silną konkurencję
Boczniaki można wykorzystać na wiele wspaniałych sposobów. Świetnie sprawdzają się między innymi w roli kotletów. To doskonały zamiennik tradycyjnych schabowych, któremu nie oprą się nawet mięsożercy. A gdy dodamy do nich jeszcze młode ziemniaki i...
-
Boczniaki - przepis na szybką przekąskę lub obiad. Te grzyby są ciekawą alternatywą dla mięsa
Boczniaki - przepis na spektakularne danie lub ciekawą przekąskę. Te smaczne grzyby można przygotować w wielu nietypowych odsłonach - są świetną alternatywą dla mięsa i źródłem wielu cennych witamin. Przypisuje się im właściwości lecznicze - a...
-
Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
Przepisy z boczniaków są bardzo różnorodne. Proponujemy dwa dania idealne na wiosnę. Są całkowicie bezmięsne, więc spodobają się weganom. Koniecznie je wypróbujcie.
-
Boczniaki - przepis na grzyby w chrupiącej panierce. Świetnie zastąpią kotlety schabowe
Boczniaki - przepis na przyrządzenie boczniaków warto zapisać, bo te grzyby są świetną alternatywą dla mięsnych obiadów. Jak je przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wegetariańskie kotlety w chrupiącej panierce.
-
Boczniaki - przepis na nietypową i smaczną przekąskę. Będą doskonałą alternatywą dla... mięsa
Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Sprawdź jak przygotować te nietypowe grzyby w naszym przepisie.
-
Boczniaki - przepis, który musisz znać. Tak przyrządzone smakują jak kotlety schabowe
Panierowane boczniaki to wspaniały pomysł na szybki obiad, kiedy mamy ochotę na coś bezmięsnego i naprawdę bardzo smacznego. Przepis jest banalny, a tak przygotowane boczniaki smakują nawet lepiej niż kotlety schabowe. Jesteś fanem grzybów? Ten...
-
Jak marynować grzyby? Sprawdź gotowe patenty na marynatę do grzybów
Jak marynować grzyby, aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na dłużej? Zapraszamy na przegląd najlepszych przepisów na szybką marynatę.
-
Jak zrobić nuggetsy? Przekąski idealne na mecz i nie tylko
Lubicie podjadać coś pysznego podczas oglądania meczu? A może planujecie spotkania z przyjaciółmi na wspólne oglądanie, na które chcecie przygotować coś do jedzenia? Nuggetsy sprawdzą się doskonale - sprawdźcie, jak je zrobić.