Jeśli lubisz zupę grzybową, zupę boczniakową pokochasz miłością najszczerszą. Jest pyszna, szybka i pełna aromatu a dodatek włoskiego sera sprawi, że zupa boczniakowa będzie smakowała jak z dobrej restauracji. Zrób ją na weekend zamiast rosołu i patrz, jak bliskim uszy się trzęsą nad talerzami.
hanbr / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Boczniaki to zaraz obok pieczarek najczęściej używane grzyby w naszych kuchniach, ale moim zdaniem są dużo bardziej uniwersalne. Mają więcej smaku umami, a przygotowane w konkretny sposób smakiem przypominają mięso. Dziś mamy dla was przepis na pyszną zupę z boczniaków z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Jest tak pyszna, że zwykła grzybowa i pospolita pieczarkowa odejdą w odstawkę.
REKLAMA
Zupa z boczniaków. Z włoskim serkiem smakuje obłędnie
Składniki:
500-700 g boczniaków,
1 duża cebula,
ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
ok. 300 g serka mascarpone,
masło,
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
do podania makaron lub grzanki.
Zupa boczniakowa z mascarpone - sposób wykonania:
Grzyby dokładnie oczyść. Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Cebulę posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
Dodaj grzyby i duś całość na średniej mocy palnika, aż odparuje część płynu, pamiętaj, że boczniaki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - boczniaki były solone oraz ser w typie fety także jest dość słony. Podawaj z grzankami lub ulubionym makaronem. Będą pasowały również ziemniaki utłuczone z masłem.