Boczniaki stanowią źródło witamin i minerałów, a także białka i błonnika, więc zdecydowanie warto korzystać z tych dóbr. Można je usmażyć, ugotować, upiec, a nawet dusić i co najlepsze - w każdej z tych form będą po prostu pyszne.
Boczniaki to jedne z lepszych grzybów, które mogą znaleźć się na naszym talerzu. Smakują obłędnie, ale nie jest to ich jedyny walor. Te grzyby są bardzo zdrowe, a na dodatek mają bardzo dużo białka, co jest ważne m.in. dla sportowców i osób, które są na diecie bezmięsnej. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W boczniakach znajdziemy też egotioneinę, czyli przeciwutleniacz, który chroni komórki przed procesami starzenia i uszkodzeniami. Co ciekawe, nawet gotowanie grzybów nie powoduje utraty tego cennego składnika, więc można śmiało poddawać je takiej obróbce termicznej. Warto jeść boczniaki, ponieważ mają ochronny wpływ na serce, obniżają poziom cukru oraz stężenie cholesterolu. Osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów, również mogą się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia.
Propozycji na przygotowanie boczniaków jest ogrom. Wiele osób twierdzi jednak, że smakują najlepiej smażone na patelni z cebulką oraz czosnkiem. Świetnie sprawdzą się jako jeden z dodatków grzybowej tarty oraz jako składnik sałatek.
Inną doskonałą propozycją mogą być boczniakowe nuggetsy czy flaki z boczniaków. Świetnie smakują też w panierce, przypominając kotlety schabowe.