Ten przepis na zupę Tomasza Strzelczyka trzeba dodać do ulubionych. Główny składnik właśnie się pojawił

Tomasz Strzelczyk to niekwestionowany mistrz kulinariów. 8 listopada tego roku wydał swoją nową książkę "Oddasz fartucha 3. Jakie to jest dobre!", która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Horyzont. Poniżej publikujemy jeden z przepisów, który się w niej znalazł. Kucharz wyczarował z boczniaków coś tak dobrego, że już od samego czytania cieknie ślinka. Lepiej od razu dodaj ten przepis do ulubionych.

Tomasz Strzelczyk, choć nie wygrał MasterChefa, to zdecydowanie odniósł kulinarny sukces. Jego kanał na Youtubie subskrybuje ponad 1,2 mln osób! Czym kucharz zaskarbił sobie taką sympatię widzów? Naszym zdaniem powody są dwa. Nie dość, że w charakterystyczny i pełen pasji sposób opowiada o jedzeniu, które przygotowuje, to jeszcze jego przepisy zawsze są proste, pyszne i mają element swojskości. Dzięki temu poradzą sobie z nimi nawet ci, którzy z kuchnią nie za bardzo się lubią. A przecież o to chodzi - gotowanie powinno sprawiać jak najwięcej przyjemności!

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Kucharz swoimi przepisami dzieli się nie tylko w mediach społecznościowych. Wydał też kilka książek kulinarnych, a niedawno ukazała się kolejna - "Oddasz fartucha 3. Jakie to jest dobre!". To właśnie z niej pochodzi przepis na zupę z boczniaków, który publikujemy poniżej. To najlepszy moment, by ją zrobić. Boczniaki to późne grzyby. W lasach pojawiają się dopiero pod koniec października i występują do grudnia. Potem można spotkać je też wczesną wiosną, w marcu. Jeżeli więc jesteś zapalonym grzybiarzem, łap koszyk i idź do lasu szukać głównego składnika tej zupy. A jeśli nie, to wystarczy, że odwiedzisz najbliższy supermarket.

Przepis na zupę z boczniaków z soczewicą Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 80 g czerwonej soczewicy,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i grubo roztarty pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Boczniaki rwiemy na podłużne kawałki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. 

Na oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy boczniaki. Smażymy około 10 minut i dokładamy starte warzywa. Po około 5 minutach wlewamy bulion, dodajemy starty czosnek i przyprawy. Kiedy zupa zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.

Powyższy przepis pochodzi z książki Tomasza Strzelczyka "Oddasz fartucha 3. Jakie to jest dobre!", która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Horyzont. Jej premiera odbyła się 8 listopada 2023 roku.

Nowa książka Tomasza Strzelczyka
Nowa książka Tomasza Strzelczyka materiały wydawnictwa Znak Horyzont
Więcej o: