Zostało ci mięso z rosołu? Tomasz Strzelczyk ma na to sposób. Robi z niego istną magię

Mięso z rosołu, którego nikt nie zjadł, jest sporym problemem wielu Polaków. Tomasz Strzelczyk ma na to radę. Z pozostałości potrafi zrobić coś magicznego. Na szczęście podzielił się przepisem.

Tomasz Strzelczyk ma sposób na mięso z rosołu. Choć można wykorzystać go do zrobienia farszu do pierogów czy krokietów, to pomysł tego kucharza jest o wiele lepszy. Tomasz Strzelczyk robi z mięsa z rosołu pasztet. I wszyscy się nim zajadają w najlepsze. 

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Co zrobić z mięsem z rosołu? Tomasz Strzelczyk ma na to idealny sposób 

Pasztet z mięsa z rosołu Tomasza Strzelczyka to nie lada gratka. Kucharz podzielił się przepisem w serwisie YouTube. I choć wielu osobom pasztet może kojarzyć się wyłącznie z Bożym Narodzeniem czy Wielkanocą, wcale nie trzeba czekać na święta, by zajadać się pysznym pasztetem. Jeśli po niedzielnym rosole zostanie ci mięso, trzeba zakasać rękawy i brać się za pieczenie pasztetu. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 1 kg mięsa z rosołu (po oddzieleniu od kości),
  • 500 g wątróbki drobiowej, 
  • 15 dag boczku wędzonego, 
  • 2 jajka, 
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka, 
  • kilka ząbków czosnku, 
  • majeranek, 
  • masło, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Pasztet - przepis Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso z rosołu wyjmij i oddziel od kości. 
  2. Zmiel je wraz z wątróbką drobiową oraz boczkiem i dokładnie wymieszaj. 
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj czosnek i też podsmażaj. Gdy osiągną złoty kolor, dodaj je do miski z mięsem. 
  4. Do masy dodaj żółtka, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. 
  5. W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. 
  6. Dodaj ją do mięsa i delikatnie połącz łyżką, by nie straciło na puszystości.  
  7. Powstałą masę przełóż do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do większej blaszki wypełnionej wodą, by piekł się w kąpieli wodnej. 
  8. Piecz przez 50 minut w 190 stopniach Celsjusza. Świetnie smakuje zimny i gorący. Smacznego! 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.