Jak zrobić ser do naleśników? Ten przepis z pewnością cię zaskoczy - nie będzie na słodko

Naleśniki z serem to klasyka, ale nie zawsze wszystko przecież musi być tradycyjne i "zwyczajne". Dziś mamy dla was przepis na ser do naleśników, który nie będzie na słodko, ale na wytrawnie. Gwarantujemy, że ten smak cię w sobie rozkocha, a naleśniki już nigdy nie będą banalne.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli myślimy o naleśnikach z serem, na pewno na myśl przychodzi nam słodki smak podwieczorków w babcinej kuchni lub śniadań w przedszkolu. Jednak naleśniki z serem mogą być też podawane w wersji wytrawnej i moim zdaniem taka wersja jest o wiele smaczniejsza i bardziej zaskakująca niż wersja na słodko. Dodaj czosnek, trochę szczypiorku i kilka dodatków, a zwykłe naleśniki zamienią się w fantastyczny obiad dla całej rodziny. 

Zobacz wideo

Jak zrobić ser do naleśników? Ten przepis cię zaskoczy

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • posiekany szczypiorek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przełóż do niej twaróg. Jeśli używasz twarogu w kostce, możesz go zmielić lub rozgnieść widelcem. Możesz także użyć gotowego i zmielonego już twarogu.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do twarogu. Dodaj także śmietanę, sok z cytryny, szczypiorek oraz dopraw do smaku przyprawami. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj. Ser powinien mieć gładką, delikatną konsystencję. Następnie nafaszeruj serem naleśniki i zajadaj ze smakiem. Możesz dodatkowo je obsmażyć na odrobinie masła. 

Ten przepis może przywodzić na myśl poznański gzik i faktycznie ma z nim sporo wspólnego. Jednak do tego farszu możesz dodać także startego ogórka kiszonego lub doprawić mieloną ostrą papryką. Opcji jest naprawdę dużo i wszystkie warto wypróbować, by znaleźć swoja ulubioną.

Więcej o: