Kurczak jak z KFC, ale... bez kurczaka. "Czegoś tak dobrego jeszcze nie jedliście. Ślinotok murowany"

Wiele osób kocha chrupiące kąski z KFC. A co, jeśli powiem, że ostatnio zrobiłam obłędnego kurczaka rodem z tej fast foodowej restauracji, nie używając do przygotowania tego dania... kurczaka? Brzmi jak szaleństwo, ale było pyszne. Nie musicie wierzyć mi na słowo, po prostu przygotujcie boczniaki w panierce.

Boczniaki mają niski indeks glikemiczny i są niskokalorycznym produktem. Dostarczają znaczące ilości błonnika pokarmowego oraz zawierają żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, selen i cynk, prowitaminę D oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jak widzimy, warto więc włączyć je do swojej diety nie tylko ze względu na smak. 

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Niby jak kurczak z KFC, a to boczniaki w panierce. To wegańskie zaskoczenie w mojej kuchni 

Choć w moim domu je się mięso, to nikt nie przeciwstawia się bezmięsnym daniom - wręcz przeciwnie. Lubimy czasem postawić na dania wyłącznie wegańskie czy wegetariańskie. Gdy trafiłam na przepis Oliwii Malczuk publikującej na Instagramie pod nazwą "wege.smaki", musiałam go wypróbować. W końcu kocham boczniaki, a i kurczakiem z KFC nie pogardzę. I jestem zachwycona. 

Składniki: 

  • opakowanie boczniaków. 

Składniki na marynatę: 

  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka papryki wędzonej, 
  • łyżeczka papryki słodkiej, 
  • łyżeczka imbiru mielonego, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego.

Składniki na ciasto: 

  • 1/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej, 
  • 200 ml mleka roślinnego, 
  • łyżeczka cebuli mielonej, 
  • łyżeczka papryki słodkiej, 
  • łyżeczka papryki wędzonej, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • łyżeczka imbiru, 
  • łyżeczka chilli. 

Składniki na panierkę: 

  • 1/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 
  • łyżeczka cebuli mielonej, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego 
  • płaska łyżeczka soli. 
 

Boczniaki jak z KFC. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj składniki na marynatę. Obtocz w niej umyte boczniaki i odstaw na pół godziny. 
  2. W kolejnym kroku w osobnych miskach połącz składniki na ciasto oraz na panierkę. 
  3. Obtocz boczniaki w cieście, a następnie w panierce, nierównomiernie dociskając palcami, tak jak na nagraniu. 
  4. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia z obydwóch stron.  
  5. Gotowe boczniaki wyłóż na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu. 
  6. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego! 
Więcej o: