Boczniaki mają niski indeks glikemiczny i są niskokalorycznym produktem. Dostarczają znaczące ilości błonnika pokarmowego oraz zawierają żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, selen i cynk, prowitaminę D oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jak widzimy, warto więc włączyć je do swojej diety nie tylko ze względu na smak.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Niby jak kurczak z KFC, a to boczniaki w panierce. To wegańskie zaskoczenie w mojej kuchni
Choć w moim domu je się mięso, to nikt nie przeciwstawia się bezmięsnym daniom - wręcz przeciwnie. Lubimy czasem postawić na dania wyłącznie wegańskie czy wegetariańskie. Gdy trafiłam na przepis Oliwii Malczuk publikującej na Instagramie pod nazwą "wege.smaki", musiałam go wypróbować. W końcu kocham boczniaki, a i kurczakiem z KFC nie pogardzę. I jestem zachwycona.
Składniki:
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka imbiru mielonego,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego.
Składniki na ciasto:
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 200 ml mleka roślinnego,
- łyżeczka cebuli mielonej,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka imbiru,
- łyżeczka chilli.
Składniki na panierkę:
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka cebuli mielonej,
- łyżeczka czosnku granulowanego
- płaska łyżeczka soli.
Boczniaki jak z KFC. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki na marynatę. Obtocz w niej umyte boczniaki i odstaw na pół godziny.
- W kolejnym kroku w osobnych miskach połącz składniki na ciasto oraz na panierkę.
- Obtocz boczniaki w cieście, a następnie w panierce, nierównomiernie dociskając palcami, tak jak na nagraniu.
- Smaż na średnim ogniu do zarumienienia z obydwóch stron.
- Gotowe boczniaki wyłóż na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu.
- Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!