• Link został skopiowany

Z tych grzybów robię najlepszą zupę. Znika z garnka z prędkością światła i nikt nie pyta o pieczarki

Polacy wyjątkowo ukochali sobie dania z grzybami i na naszych stołach bardzo często pojawiają się pierogi z grzybami, krokiety, różne makarony i oczywiście zupy. W sezonie często serwujemy zupę ze świeżych, leśnych grzybów, poza sezonem oczywiście z suszonych. Nierzadko sięgamy także po pieczarki. Wszystkie te zupy są pyszne. Ale z innych grzybów wychodzi niemal kulinarne arcydzieło. Kupisz je w prawie każdym sklepie.
Zupa boczniakowa
hsunny /Shutterstock

Boczniaki to grzyby na schwał. Świetnie smakują, mają mnóstwo umami, ich tekstura nieco przypomina mięso, stąd są świetnym jego zamiennikiem w potrawach wegetariańskich. Są łatwe w obróbce, dostępne w większości sklepów i, co ważne, "nie dają nam po portfelach". Z jakiegoś powodu jednak wciąż częściej wybieramy pieczarki, a boczniaki schodzą na dalszy plan. Mam nadzieję, że z dzisiejszym przepisem się to szybciutko zmieni. Nasz przepis na zupę z boczniaków jest wyjątkowy. Zupa jest wyrazista, esencjonalna i delikatnie kremowa za sprawą włoskiego sera ricotta, a dodatek sosu sojowego i imbiru cudownie "wyciąga" grzybowy smak z boczniaków. Jeśli lubisz potrawy z grzybów, pieczarkowa ci się znudziła, a zapasy suszonych z zeszłego sezonu powoli się kurczą, pędź do sklepu po boczniaki. To jeden z najłatwiejszych grzybowych przepisów.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Weź boczniaki, ricottę i kilka dodatków. To najlepsza zupa grzybowa

Składniki:

  • ok. 700 g boczniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
  • ok. 300 g sera ricotta,
  • masło,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól i pieprz,
  • mielony imbir, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Zupa boczniakowa z ricottą - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia boczniaków. Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek także posiekaj lub zmiel w prasce, marchewkę z kolei pokrój w dość cienkie talarki lub zetrzyj na tarce.
  2. Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaj grzyby, marchewkę, czosnek oraz sos sojowy i duś całość na średniej mocy palnika, aż odparuje część płynu. Pamiętaj, że boczniaki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj ricottę. Gotuj, aż ser się rozpuści, a potem dopraw do smaku pieprzem, łyżeczką mielonego imbiru i połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - boczniaki były solone już wcześniej. 

Jak podawać zupę boczniakową? Jak tylko chcesz. Możesz podawać ją z ryżem ugotowanym al dente, ulubionym makaronem lub w stylu azjatyckim z makaronem sojowym. Możesz także do gotującej się zupy wrzucić kilka kulek z mięsa mielonego lub zwyczajnie zjeść ją z grzanką lub kromką świeżego pieczywa. 

Więcej o: