Boczniaki to grzyby na schwał. Świetnie smakują, mają mnóstwo umami, ich tekstura nieco przypomina mięso, stąd są świetnym jego zamiennikiem w potrawach wegetariańskich. Są łatwe w obróbce, dostępne w większości sklepów i, co ważne, "nie dają nam po portfelach". Z jakiegoś powodu jednak wciąż częściej wybieramy pieczarki, a boczniaki schodzą na dalszy plan. Mam nadzieję, że z dzisiejszym przepisem się to szybciutko zmieni. Nasz przepis na zupę z boczniaków jest wyjątkowy. Zupa jest wyrazista, esencjonalna i delikatnie kremowa za sprawą włoskiego sera ricotta, a dodatek sosu sojowego i imbiru cudownie "wyciąga" grzybowy smak z boczniaków. Jeśli lubisz potrawy z grzybów, pieczarkowa ci się znudziła, a zapasy suszonych z zeszłego sezonu powoli się kurczą, pędź do sklepu po boczniaki. To jeden z najłatwiejszych grzybowych przepisów.
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Weź boczniaki, ricottę i kilka dodatków. To najlepsza zupa grzybowa
Składniki:
- ok. 700 g boczniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- ok. 300 g sera ricotta,
- masło,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól i pieprz,
- mielony imbir, odrobina gałki muszkatołowej,
- do podania makaron lub grzanki.
Zupa boczniakowa z ricottą - sposób wykonania:
- Zacznij od dokładnego oczyszczenia boczniaków. Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek także posiekaj lub zmiel w prasce, marchewkę z kolei pokrój w dość cienkie talarki lub zetrzyj na tarce.
- Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj grzyby, marchewkę, czosnek oraz sos sojowy i duś całość na średniej mocy palnika, aż odparuje część płynu. Pamiętaj, że boczniaki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj ricottę. Gotuj, aż ser się rozpuści, a potem dopraw do smaku pieprzem, łyżeczką mielonego imbiru i połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - boczniaki były solone już wcześniej.
Jak podawać zupę boczniakową? Jak tylko chcesz. Możesz podawać ją z ryżem ugotowanym al dente, ulubionym makaronem lub w stylu azjatyckim z makaronem sojowym. Możesz także do gotującej się zupy wrzucić kilka kulek z mięsa mielonego lub zwyczajnie zjeść ją z grzanką lub kromką świeżego pieczywa.