-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast kotleta schabowego na talerzu połóż inny przysmak. Strzelczyk użył tego produktu i zszokował smakiem
Zamiast kotleta schabowego na talerzu połóż inny przysmak. Strzelczyk użył tego produktu i zszokował smakiem
Na naszych obiadowych talerzach można znaleźć naprawdę wszystko. Zaczynając od mięs, a kończąc na nietuzinkowych wariacjach warzywnych. Tomasz Strzelczyk również postanowił dodać coś do tego zestawienia. Połączył ciasto naleśnikowe z grzybem i zrobił lepszy dodatek od schabowego.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków
Grzyby, jakimi są boczniaki można podawać na różne sposoby. Najpopularniejszym z nich jest użycie bułki tartej i jajka i zrobienie klasycznej panierki. Tomasz Strzelczyk na jednym ze swoich filmików na YouTube pokazał, że w innej wersji smakują równie pysznie. Wykorzystał do niej tradycyjne ciasto naleśnikowe wzbogacone o kilka dodatków. Przede wszystkim wsypał płatki chili i paprykę, nie zapomniał również o czosnku. Boczniaki zamoczył w przygotowanej masie, usmażył i podał jako dodatek do obiadu. Sekcja komentarzy aż zawrzała, a niektórzy nie mogli uwierzyć, że można zrobić coś takiego. Pod materiałem możemy przeczytać
Robiłam kilka razy boczniaki panierowane, ale spróbuję w cieście. Rzeczywiście smakują jak kotlety schabowe!
Pychotka, lepsze od schabowego, rarytas.
Wspaniały przepis, boczniaki przepyszne, pikantne, czosnek robi swoje. Każdy składnik podkreśla smak. Już tylko takie będę robić z patelni!
Przepis na boczniaki w cieście Tomasza Strzelczyka
Składniki
- 600 g boczniaków,
- 2 jajka,
- 70 ml mleka,
- 80 g mąki pszennej,
- szczypta płatków chili,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Do miski wbij jajka, wlej mleko i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Do składników dosyp również płatki chili, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość energicznie wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej więcej mleka.
- Teraz czas zająć się grzybami. Boczniaki przemyj i dokładnie osusz. By dobrze obsmażyć każdego grzyba, przed włożeniem go do ciasta lekko go roztłucz za pomocą tłuczka. Rób to delikatnie, by się nie rozpadł.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zamoczone w masie boczniaki. Smaż je z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe boczniaki podawaj z ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do burgerów i sałatek. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl