Zamiast kotleta schabowego na talerzu połóż inny przysmak. Strzelczyk użył tego produktu i zszokował smakiem

Na naszych obiadowych talerzach można znaleźć naprawdę wszystko. Zaczynając od mięs, a kończąc na nietuzinkowych wariacjach warzywnych. Tomasz Strzelczyk również postanowił dodać coś do tego zestawienia. Połączył ciasto naleśnikowe z grzybem i zrobił lepszy dodatek od schabowego.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków

Grzyby, jakimi są boczniaki można podawać na różne sposoby. Najpopularniejszym z nich jest użycie bułki tartej i jajka i zrobienie klasycznej panierki. Tomasz Strzelczyk na jednym ze swoich filmików na YouTube pokazał, że w innej wersji smakują równie pysznie. Wykorzystał do niej tradycyjne ciasto naleśnikowe wzbogacone o kilka dodatków. Przede wszystkim wsypał płatki chili i paprykę, nie zapomniał również o czosnku. Boczniaki zamoczył w przygotowanej masie, usmażył i podał jako dodatek do obiadu. Sekcja komentarzy aż zawrzała, a niektórzy nie mogli uwierzyć, że można zrobić coś takiego. Pod materiałem możemy przeczytać

Robiłam kilka razy boczniaki panierowane, ale spróbuję w cieście. Rzeczywiście smakują jak kotlety schabowe!
Pychotka, lepsze od schabowego, rarytas.
Wspaniały przepis, boczniaki przepyszne, pikantne, czosnek robi swoje. Każdy składnik podkreśla smak. Już tylko takie będę robić z patelni!

Przepis na boczniaki w cieście Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 600 g boczniaków,
  • 2 jajka,
  • 70 ml mleka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • szczypta płatków chili,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wbij jajka, wlej mleko i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Do składników dosyp również płatki chili, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość energicznie wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej więcej mleka.
  2. Teraz czas zająć się grzybami. Boczniaki przemyj i dokładnie osusz. By dobrze obsmażyć każdego grzyba, przed włożeniem go do ciasta lekko go roztłucz za pomocą tłuczka. Rób to delikatnie, by się nie rozpadł.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zamoczone w masie boczniaki. Smaż je z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe boczniaki podawaj z ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do burgerów i sałatek. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.