Flaczki z boczniaków to świetny pomysł na jesienny obiad. Taki rozgrzewający talerz doda energii i poprawi humor w szare, deszczowe dni. W naszym przepisie znajdziecie tylko grzyby, warzywa i przyprawy. Przedstawiamy przepis na lekkie, bezmięsne danie, którego przygotowanie jest niezwykle proste.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Flaczki z boczniaków - aromatyczne, jesienne, rozgrzewające danie
Aby dodać więcej aromatu i pikantnego smaku, można dodać do flaczków odrobinę pieprzu cayenne i słodkiej papryki w proszku.
Składniki:
- pół kilo boczniaków,
- korzeń pietruszki,
- duża marchew,
- kawałek selera,
- duża cebula,
- trzy liście laurowe,
- cztery ziela angielskie,
- olej,
- płaska łyżeczka imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- płaska łyżeczka majeranku,
- łyżeczka lubczyku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Oczyść grzyby, dobrze umyj i pokrój w paski.
- Przygotuj warzywa. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew i seler. Cebulę posiekaj.
- Rozgrzej olej na dnie garnka i wrzuć do niego pokrojone warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Duś całość przez około kwadrans na małym ogniu.
- Po tym czasie dodaj inne przyprawy, dolej wodę i dopraw całość solą do smaku.
- Gotuj pod przykryciem przez kolejne dwadzieścia minut do momentu aż warzywa staną się miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać flaczki z boczniaków? Najlepiej z dobrym pieczywem
Flaczki z boczniaków są daniem jednogarnkowym, ale warto serwować je z dodatkiem kromki chleba lub innego, świeżego pieczywa. Podane na talerzach można przyozdobić posiekanymi liśćmi pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl