Flaczki z boczniaków. Pikantne danie jednogarnkowe pełne grzybowego aromatu. Rozsmakuj się w jesieni

Flaczki z boczniaków to pikantne danie jednogarnkowe pełne grzybowego aromatu. Będą doskonałym pomysłem na jesienny obiad. Jak je przygotować? To bardzo proste! Podajemy przepis na grzybowo-warzywne danie.

Flaczki z boczniaków to świetny pomysł na jesienny obiad. Taki rozgrzewający talerz doda energii i poprawi humor w szare, deszczowe dni. W naszym przepisie znajdziecie tylko grzyby, warzywa i przyprawy. Przedstawiamy przepis na lekkie, bezmięsne danie, którego przygotowanie jest niezwykle proste.  

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Flaczki z boczniaków - aromatyczne, jesienne, rozgrzewające danie

Aby dodać więcej aromatu i pikantnego smaku, można dodać do flaczków odrobinę pieprzu cayenne i słodkiej papryki w proszku.

Składniki:

  • pół kilo boczniaków,
  • korzeń pietruszki,
  • duża marchew,
  • kawałek selera,
  • duża cebula,
  • trzy liście laurowe,
  • cztery ziela angielskie,
  • olej,
  • płaska łyżeczka imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • płaska łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka lubczyku,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapusta kiszona (zdjęcie ilustracyjne)Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? To nie pozostawi złudzeń

Przygotowanie:

  1. Oczyść grzyby, dobrze umyj i pokrój w paski.
  2. Przygotuj warzywa. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew i seler. Cebulę posiekaj.
  3. Rozgrzej olej na dnie garnka i wrzuć do niego pokrojone warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Duś całość przez około kwadrans na małym ogniu.
  4. Po tym czasie dodaj inne przyprawy, dolej wodę i dopraw całość solą do smaku.
  5. Gotuj pod przykryciem przez kolejne dwadzieścia minut do momentu aż warzywa staną się miękkie.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zapadlisko na terenie nadleśnictwa OlkuszChciał zbierać w lesie grzyby. Znalazł ogromną dziurę w ziemi

Jak podawać flaczki z boczniaków? Najlepiej z dobrym pieczywem

Flaczki z boczniaków są daniem jednogarnkowym, ale warto serwować je z dodatkiem kromki chleba lub innego, świeżego pieczywa. Podane na talerzach można przyozdobić posiekanymi liśćmi pietruszki.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: