Kurki - przepisy na obiad. Kilka pomysłów na dania z grzybami. Smaczny i letni posiłek w różnej wersji

Kurki i przepisy na obiady z nich przygotowane nie muszą być żmudne i skomplikowane. Przedstawimy kilka propozycji z wykorzystaniem właśnie tych aromatycznych grzybów. Jak przygotować przystawkę, zupę, czy danie główne? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Kurki, inaczej pieprznik jadalny, to rodzaj grzybów występujących głównie w lasach borowych. Często ukryte są pod mchem lub stertą liści. Sezon na kurki trwa od czerwca aż do października, dlatego warto wykorzystać ten czas, by przyrządzić coś pysznego.

Kurki (zdjęcie ilustracyjne)Grzyby. Duży wysyp kurek między Bydgoszczą a Toruniem. Ceny wysokie

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kurki, przepisy na różne okazje. Przystawka z pieprznikiem w roli głównej

Kiedy mamy ochotę na przekąskę, bądź spodziewamy się gości i chcemy ich oczarować prostą, lecz niebanalną przystawką warto przygotować grzanki z kurkami. To szybkie i przepyszne danie skradnie serce wszystkim, którzy go spróbują.

Składniki:

  • bagietka,
  • 400 g świeżych kurek,
  • ser camembert,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła, 
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę kroimy na mniejsze części. Wykładamy na szerokiej blaszce i skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. Na każdej grzance kładziemy plasterek sera camembert. I wsuwamy blaszkę z pieczywem do piekarnika nagrzanego na 180°C na 10 minut.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło razem z oliwą. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dorzucamy oczyszczone uprzednio kurki. Całość mieszamy i smażymy około siedmiu minut.
  4. Na koniec przyprawiamy i wsypujemy drobno posiekaną natkę z pietruszki.
  5. Wyciągamy grzanki z piekarnika i nakładamy na nie kurki. 

Gotowe!

Sos z kurek - przepis / zdjęcie ilustracyjneSos z kurek, czyli grzybowy rarytas. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Kurki, przepisy na szybkie dania. Zupa krem z grzybów

Zupa krem z kurek to pyszne rozwiązanie dla każdego, kto podczas letnich upałów na ochotę na coś lekkiego, a zarazem wyjątkowo aromatycznego. A oto przepis:

Składniki:

  • 800 g kurek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • 3 łyżki masła,
  • 5 szklanek wody lub bulionu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 125 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki obieramy i oczyszczamy. Delikatnie płuczemy w chłodnej wodzie, a później osuszamy.
  2. Obieramy wszystkie warzywa, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Do garnka wrzucamy masło i podsmażamy na nim cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dorzucamy kurki. Całość mieszamy i smażymy około dwóch minut.
  4. Dodajemy pozostałe warzywa. Zalewamy wszystko wodą lub bulionem. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 20 minut. Pod koniec tego czasu wyciągamy z zupy liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku i przelewamy na miseczki.
  6. Zupę dekorujemy kleksem ze słodkiej śmietanki.

Jajecznica z kurkamiJajecznica z kurkami, która wystrzeli kubki smakowe w kosmos

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Przepis na szybki obiad

Najprostsze w wykonaniu danie główne z użyciem kurek to właśnie makaron w sosie śmietanowym. Do jego przygotowania wystarczy parę minut wolnego czasu i podstawowe składniki. Przepis wygląda następująco.

Składniki:

  • 130 g dowolnego makaronu,
  • 250 g świeżych kurek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka masła,
  • 80 ml śmietanki kremówki,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól
  • czarny pieprz, świeżo mielony.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Kurki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni podgrzewamy oliwę wraz z masłem. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy, aż cebula lekko się zeszkli. 
  4. Dodajemy kurki. Podsmażamy około pięciu minut. Dolewamy śmietanę i doprawiamy.
  5. Po zagotowaniu przelewamy sos do odcedzonego makaronu. Mieszamy.
  6. Podajemy, posypując na wierzch posiekaną natkę pietruszki.
Więcej o: