Słodko-kwaśna bagietka

Słodko-kwaśna bagietka
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Polędwica wołowa - 2 steki po 150 gSos worcestershire - wedle uznaniaCzosnek - 1 zmiażdżony ząbekOliwa - 2 łyżkiCebula czerwona - 1Cukier - 4 łyżkiRukiew wodna - 1/2 pęczka (może być rukola)Bagietka - 1Masło - wedle uznaniaMusztarda - wedle uznaniaSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Steki lekko rozciągamy dłońmi i nacieramy sosem worcestershire, czosnkiem oraz oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy po 4-5 minut z każdej strony.
2 / 3
Obraną i opłukaną cebulę kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy obficie cukrem. Następnie karmelizujemy ją na patelni i odstawiamy. Myjemy i osuszamy rukiew, odrywamy liście.
3 / 3
Gotowe steki przekładamy na talerz. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, smarujemy masłem, musztardą, układamy sałatę i steki. Na stekach kładziemy cebulę i przykrywamy górną częścią bagietki. Podajemy z piklami lub śliwkami z octu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory