Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Makarony z dodatkami to jedne z najpopularniejszych dań. Prawdziwym klasykiem jest pasta ze szpinakiem, serem, pomidorami oraz świeżymi ziołami, która tworzy doskonałe i smakowe połączenie.
Makaron ze szpinakiem - ekspresowe danie idealne na upał
Świeże sezonowe warzywa to świetny dodatek do wielu dań, w tym także makaronów. Ciekawą i smaczną alternatywą dla klasycznych sosów pomidorowych są te na bazie szpinaku. Ze szpinakiem doskonale będą komponować się te produkty:
- sery: parmezan, ricotta, grana padano, feta i wiele innych,
- warzywa: grzyby, czosnek, pomidory, brokuł czy cukinia,
- inne: suszone pomidory, skórka z cytryny, oliwa truflowa.
Rodzaj makaronu warto dopasować do przygotowywanego sosu. Ze szpinakiem świetnie będzie się komponować makaron typu tagliatelle, fusilli, czy penne.
Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem
Przepis na lekki makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 50 g makaronu fusilli lub tagliatelle,
- dwie łyżki masła do smażenia,
- 0,5 kg świeżego szpinaku,
- 300 g sera z niebieską pleśnią (rokpol, błękitny lazur itp.),
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Zachowujemy pół kubeczka wody z gotowania makaronu.
- Czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy pokruszony ser.
- Gdy ser się roztopi, wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i czekamy, aż danie lekko odparuje.
- Do sosu dodajemy makaron i odrobinę wody. Mieszamy i przekładamy na talerze.
- Makaron ze szpinakiem posypujemy parmezanem i gotowe.