Makaron ze szpinakiem to doskonały pomysł na lekki obiad. Dodaj ser, a będzie smakować obłędnie

Makaron ze szpinakiem to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Wybierając różne dodatki, uzyskamy ciekawe i różnorodne odsłony klasycznej wersji. Przepis jest bardzo szybki i banalnie prosty, co sprawia, że to idealny posiłek na letnie dni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Makarony z dodatkami to jedne z najpopularniejszych dań. Prawdziwym klasykiem jest pasta ze szpinakiem, serem, pomidorami oraz świeżymi ziołami, która tworzy doskonałe i smakowe połączenie. 

Makaron ze szpinakiem - ekspresowe danie idealne na upał

Świeże sezonowe warzywa to świetny dodatek do wielu dań, w tym także makaronów. Ciekawą i smaczną alternatywą dla klasycznych sosów pomidorowych są te na bazie szpinaku. Ze szpinakiem doskonale będą komponować się te produkty: 

  • sery: parmezan, ricotta, grana padano, feta i wiele innych, 
  • warzywa: grzyby, czosnek, pomidory, brokuł czy cukinia,
  • inne: suszone pomidory, skórka z cytryny, oliwa truflowa

Rodzaj makaronu warto dopasować do przygotowywanego sosu. Ze szpinakiem świetnie będzie się komponować makaron typu tagliatelle, fusilli,  czy penne.

Zobacz wideo Lazania z kurczakiem i szpinakiem

Przepis na lekki makaron ze szpinakiem 

Składniki: 

  • 50 g makaronu fusilli lub tagliatelle,
  • dwie łyżki masła do smażenia,
  • 0,5 kg świeżego szpinaku,
  • 300 g sera z niebieską pleśnią (rokpol, błękitny lazur itp.),
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka startego parmezanu. 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Zachowujemy pół kubeczka wody z gotowania makaronu. 
  2. Czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy pokruszony ser. 
  3. Gdy ser się roztopi, wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i czekamy, aż danie lekko odparuje. 
  4. Do sosu dodajemy makaron i odrobinę wody.  Mieszamy i przekładamy na talerze. 
  5. Makaron ze szpinakiem posypujemy parmezanem i gotowe. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.