Kurki na maśle, czyli niebo w gębie z pięciu składników. Nie ma lepszego sposobu na grzyby

Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych i smacznych grzybów. Na szczęście łatwo je znaleźć w polskich lasach, są też łatwodostępne w marketach i na bazarkach. Oprócz jajecznicy i kurek w śmietanie warto znać także przepis na kurki na maśle. Nie ma prostszego przepisu na danie z grzybów, a smak jest naprawdę wyjątkowy.
Zobacz wideo

Kurki na maśle to prostota w najlepszym wydaniu. Przepis jest banalny - potrzebujesz kilku podstawowych składników i przypraw i w kilka chwil możesz stworzyć danie, które od pierwszego kęsa przeniesie cię w klimat leśnych biwaków i harcerskich obozów. Sprawdź, jak pyszne są duszone kurki.

Kurki na maśle - przepis na najlepsze danie z grzybów

Składniki:

  • 1 porządna łyżka masła
  • 250 g kurek (wcześniej oczyszczonych)
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Kurki na maśle - sposób wykonania:

  1. Cebule posiekaj. Kurki także, jeśli masz większe okazy. Małych grzybów nie musisz kroić.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż grzyby i zwiększ moc palnika.
  3. Kiedy grzyby zmiękną i puszczą wodę, lekko je osól i dodaj szczyptę pieprzu. Duś jeszcze przez 5 minut, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Niby nic, a smak na długo pozostaje w pamięci. Jeśli chcesz poczuć smak pełni lata, kurki na maśle będą najlepszym wyborem. Możesz jeść je solo lub jako dodatek do kotleta albo makarony. Bez znaczenia, jaką opcję wybierzesz, możesz mieć pewność, że kurki będą wyśmienite.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: