Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby
Kurki (inaczej pieprzniki jadalne) można zbierać w okresie od czerwca do października. Świetnie smakują marynowane, suszone, duszone czy smażone. Dobrym pomysłem jest też zupa kurkowa. Zobaczcie, jak robi ją Ewa Wachowicz. Przepis pojawił się w 310. odcinku programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki.
Zupa kurkowa jest prostym daniem. Potrzebne są tylko podstawowe produkty
Do ugotowania zupy z kurek przygotuj następujące składniki:
- kurki - kilogram,
- rosół lub bulion - litr,
- wędzony boczek - 200 gramów,
- ziemniaki - 3 sztuki,
- cebula,
- czosnek - 2 ząbki,
- masło (klarowane) - łyżka,
- śmietana do zabielenia,
- przyprawy - pieprz i koperek (świeży).
Pamiętaj, że śmietana i koperek nie są obowiązkowe, to tylko dodatek.
Zupę kurkową robi się szybko i łatwo. Każdy sobie poradzi
Przygotowanie zupy zacznij od oczyszczenia grzybów. Możesz to zrobić pędzelkiem. Potem przejdź do kolejnych czynności:
- Boczek i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w plastry;
- Rozgrzej w garnku masło i podsmaż boczek;
- Do rumianego boczku dodaj kolejno cebulę i czosnek;
- Dodaj oczyszczone grzyby i wymieszaj zawartość;
- Wlej bulion (lub rosół) i dodaj ziemniaki;
- Przykryj garnek i gotuj około kwadransa;
- Łyżkę (lub dwie śmietany) rozrób z łyżką wywaru i dodaj do zupy pod koniec gotowania;
- Przypraw danie pieprzem według własnego upodobania;
Gotową zupę kurkową podawaj jeszcze gorącą z posypką z posiekanego, świeżego koperku.
Smacznego!