Zupa kurkowa z przepisu Ewy Wachowicz. Prosty pomysł na smaczne, sycące i letnie danie z grzybów

Zupa kurkowa to pyszny i sycący posiłek. Warto przyrządzić zwłaszcza teraz, gdy jest środek sezonu na kurki. Zupa z przepisu Ewy Wachowicz jest szybka i prosta do zrobienia. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Kurki (inaczej pieprzniki jadalne) można zbierać w okresie od czerwca do października. Świetnie smakują marynowane, suszone, duszone czy smażone. Dobrym pomysłem jest też zupa kurkowa. Zobaczcie, jak robi ją Ewa Wachowicz. Przepis pojawił się w 310. odcinku programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki. 

Zupa kurkowa jest prostym daniem. Potrzebne są tylko podstawowe produkty

Do ugotowania zupy z kurek przygotuj następujące składniki:

  • kurki - kilogram,
  • rosół lub bulion - litr,
  • wędzony boczek - 200 gramów,
  • ziemniaki - 3 sztuki,
  • cebula,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • masło (klarowane) - łyżka,
  • śmietana do zabielenia,
  • przyprawy - pieprz i koperek (świeży).

Pamiętaj, że śmietana i koperek nie są obowiązkowe, to tylko dodatek.

Zupę kurkową robi się szybko i łatwo. Każdy sobie poradzi

Przygotowanie zupy zacznij od oczyszczenia grzybów. Możesz to zrobić pędzelkiem. Potem przejdź do kolejnych czynności:

  • Boczek i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w plastry;
  • Rozgrzej w garnku masło i podsmaż boczek;
  • Do rumianego boczku dodaj kolejno cebulę i czosnek;
  • Dodaj oczyszczone grzyby i wymieszaj zawartość;
  • Wlej bulion (lub rosół) i dodaj ziemniaki;
  • Przykryj garnek i gotuj około kwadransa;
  • Łyżkę (lub dwie śmietany) rozrób z łyżką wywaru i dodaj do zupy pod koniec gotowania;
  • Przypraw danie pieprzem według własnego upodobania;

Gotową zupę kurkową podawaj jeszcze gorącą z posypką z posiekanego, świeżego koperku.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA