• Link został skopiowany

Zupa kurkowa z przepisu Ewy Wachowicz. Prosty pomysł na smaczne, sycące i letnie danie z grzybów

Zupa kurkowa to pyszny i sycący posiłek. Warto przyrządzić zwłaszcza teraz, gdy jest środek sezonu na kurki. Zupa z przepisu Ewy Wachowicz jest szybka i prosta do zrobienia. Przekonajcie się sami.
Zupa kurkowa (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Kurki (inaczej pieprzniki jadalne) można zbierać w okresie od czerwca do października. Świetnie smakują marynowane, suszone, duszone czy smażone. Dobrym pomysłem jest też zupa kurkowa. Zobaczcie, jak robi ją Ewa Wachowicz. Przepis pojawił się w 310. odcinku programu "Ewa Gotuje". Jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej autorki. 

Zupa kurkowa jest prostym daniem. Potrzebne są tylko podstawowe produkty

Do ugotowania zupy z kurek przygotuj następujące składniki:

  • kurki - kilogram,
  • rosół lub bulion - litr,
  • wędzony boczek - 200 gramów,
  • ziemniaki - 3 sztuki,
  • cebula,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • masło (klarowane) - łyżka,
  • śmietana do zabielenia,
  • przyprawy - pieprz i koperek (świeży).

Pamiętaj, że śmietana i koperek nie są obowiązkowe, to tylko dodatek.

Zupę kurkową robi się szybko i łatwo. Każdy sobie poradzi

Przygotowanie zupy zacznij od oczyszczenia grzybów. Możesz to zrobić pędzelkiem. Potem przejdź do kolejnych czynności:

  • Boczek i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek pokrój w plastry;
  • Rozgrzej w garnku masło i podsmaż boczek;
  • Do rumianego boczku dodaj kolejno cebulę i czosnek;
  • Dodaj oczyszczone grzyby i wymieszaj zawartość;
  • Wlej bulion (lub rosół) i dodaj ziemniaki;
  • Przykryj garnek i gotuj około kwadransa;
  • Łyżkę (lub dwie śmietany) rozrób z łyżką wywaru i dodaj do zupy pod koniec gotowania;
  • Przypraw danie pieprzem według własnego upodobania;

Gotową zupę kurkową podawaj jeszcze gorącą z posypką z posiekanego, świeżego koperku.

Smacznego!

Więcej o: