Zupa ze świeżych grzybów potrzebna na już? Zupa kurkowa to hit jesieni [PRZEPIS]

Sezon na grzyby w pełni. Najwięcej znajdujemy kurek. To one królują w naszych lasach. Trzeba je więc wykorzystać! Oczywiście kurki najczęściej dodajemy do słoików grzybków marynowanych albo zjadamy z nimi jajecznicę. Ale koniecznie musimy też spróbować zupy z kurek! Zupa kurkowa to niekwestionowana hit jesiennych obiadów.

Zupa z kurek. Składniki:

  • 400 g kurek,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 marchewka,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, na przykład z tego przepisu:
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz.

Zupa kurkowa. Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej masło. Gdy zacznie skwierczeć, zmniejsz ogień. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy warzywa będą już lekko rumiane, dodaj kurki. Pamiętaj, aby je solidnie oczyścić. Warto też pokroić je na drobniejszej kawałki. Grzyby duś wraz z cebulą i czosnkiem przez 10-15 minut. Co jakiś czas możesz dodawać odrobinę masła. Nie jest to koniecznie, oceń czy grzyby wymagają dokładki tłuszczu.

Zobacz wideo

Gdy kurki będą już miękkie, dodaj obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podsmaż warzywa przez kolejne pięć minut. W całej kuchni powinien już unosić się mocno warzywny i mocno grzybowy aromat. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i wszystko zalej bulionem.

Gotuj zupę kurkową przez co najmniej godzinę. Im dłużej będziesz ją gotować, tym lepiej, tym aromat będzie mocniejszy, a sama zupa smaczniejsza. Pod koniec gotowania - tak 20-30 minut przed końcem - dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną, zdejmij zupę z palnika. Dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Zabiel zupę kurkową śmietaną. Gotowe!

Więcej o: