Zupa kurkowa Magdy Gessler to hit. Ale jak oczyścić kurki? Podpowiadamy

Kiedy jest sezon na grzyby? Właśnie teraz! Latem, zwłaszcza po deszczu, w lasach bez problemu trafisz na kurki, borowiki i podgrzybki. Z tych pierwszych ugotujesz zupę kurkową. Zupa kurkowa Magdy Gessler to hit, którego musisz spróbować. Wcześniej sprawdź, jak oczyścić kurki.

Zupy na lato, to nie tylko chłodnik, czy gazpacho. Wykorzystując sezonowe produkty, możemy stworzyć fantastyczne potrawy. Jedną z nich będzie zupa grzybowa. Nie byle jaka, bo wykonana z kurek. Te grzyby upodobała sobie również znana restauratorka, która podzieliła się swoim przepisem. Zupa kurkowa Magdy Gessler jest prosta w przygotowaniu i smakuje nieziemsko. Poznaj przepis, ale wcześniej dowiedz się, jak poprawnie wyczyścić kurki. Muszą być idealnie gładkie i pozbawione zabrudzeń. Jak to zrobić?

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jak oczyścić kurki? Zupa kurkowa Magdy Gessler musi być z czystymi grzybami

Zupa Magdy Gessler, podobnie jak inne zupy grzybowe, nie powstanie bez grzybów! Należy je bardzo dokładnie oczyścić. Przede wszystkim, są zabrudzone ziemią i trawą. Zdarza się, że zostały też podgryzione przez małe, leśne zwierzęta. Ciemne, lub nierówne miejsca, należy odkroić, aby mieć pewność, że grzyby są jadalne w stu procentach. Od czego zacząć czyszczenie kurek? Są znacznie delikatniejsze i mniejsze od wielu grzybów. Wymagają więc szczególnego traktowania.

Kurki wsadź na początku do dużej miski, posyp je solą i zalej świeżo ugotowaną wodą. Delikatnie poruszaj kurki łyżką, lub szpadką, w ten sposób zgromadzony na grzybach piasek opadnie na dno miski. Kurki wyłów łyżką cedzakową. Aby mieć pewność, że kurki są już czyste, powtórz czynność trzy razy. Możesz na koniec użyć sita, lub durszlaka i dokładnie przelać je wodą. Następnie osusz je i gotowe!

Przepis na zupę kurkową Magdy Gessler. Ta zupa kurkowa to idealne danie na obiad

Zupa kurkowa Magdy Gessler jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wymaga jedynie grzybów, podstawowych jarzyn i bulionu warzywnego, lub mięsnego, gotowanego przed przygotowaniem. Restauratorka podkreśla, że jej zupa jest wyłącznie na młodych kurkach. Muszą być to grzyby niewielkie i jędrne. Aby ją przygotować poprawnie, potrzebujemy:

  • 2 l wywaru mięsnego, lub warzywnego
  • 30 dag kurek
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany
  • 50 g masła
  • pół pęczka koperku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • śmietana (opcjonalnie)

Bulion odcedź i przelej do garnka z ziemniakami, czosnkiem i plastrami marchewki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle, aż będzie złota. Dodaj liść laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj kurki i przykryj pokrywką. Duś około 20 minut, a jeśli wolisz zupy zabielone, dodaj śmietanę, która bardzo lubi się z kurkami w wielu daniach. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.