Sezon letni w pełni, a to znaczy, że większość z nas korzysta z okazji, by przygotowywać dania z grilla lub ogniska. Zarówno na jedne jak i drugie czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Czas imprez ogrodowych i działkowych to idealny moment na wypróbowywanie nowych przepisów, w tym także tych do wykorzystania na ognisku. Przepisy na kociołek można znaleźć np. w sieci. Jednak zanim się zabierzemy do ich przygotowywania, należy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Pamiętajmy, że jeżeli nasz kociołek ma mieć bezpośredni kontakt z ogniem, wtedy musi być wykonany z odpowiedniego materiału. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku kociołek żeliwny, który będzie długo się nagrzewał i bardzo długo oddawał temperaturę potrawie. Ponadto jest on odporny na działanie wysokich temperatur, co pozwoli na jego długie użytkowanie bez żadnych komplikacji. Pamiętajmy jednak, że naczyń żeliwnych nie myjemy w zmywarce - jest to bowiem materiał, który nasiąka mocno wodą i traci swoje właściwości.
Zobacz też: Co na grilla? Przekąski, które warto przygotować na garden party
Kociołek z ogniska można przygotować na wiele sposobów. Jednak w każdym z nich podstawowym składnikiem będzie mięso, które podczas gotowania wytapia tłuszcz i sprawia, że potrawa nie przywiera do dna kociołka. Najbardziej klasyczna, myśliwska wersja kociołka opiera się o dziczyznę. Niemniej jednak w dzisiejszych czasach trudno jest dostać takie mięso i mieć pewność, że jest ono dla nas w pełni bezpieczne.
Dlatego też najczęściej do kociołka na ognisko trafiają mięsa znane i powszechnie dostępne, tj. boczek, kiełbasa, mięso wieprzowe. Do niego zazwyczaj dodajemy warzywa - paprykę, cukinię, ziemniaki, marchew.
Do przygotowania najprostszego kociołka na ognisko potrzebować będziemy:
A oto dokładny przepis na danie z kociołka:
Kociołek myśliwski to danie, którego nie może zabraknąć podczas imprezy przy ognisku. Jego przygotowanie jest proste, a smak, który oferuje połączenie warzyw i mięsa przyrządzanych na "żywym" ogniu jest niepowtarzalny i nieporównywalny z niczym innym. Przepisów na kociołek myśliwski można znaleźć mnóstwo, poniżej prezentujemy jeden z nich.
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, kilogram pieczarek, kilogram kiełbasy wiejskiej, pół kilograma boczku, słonina, łyżka smalcu, duża czerwona i żółta papryka, 2 czerwone cebule, 3-4 ząbki czosnku, kilka liści kapusty, majeranek, oregano, papryka ostra i słodka, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przygotowanie kociołka myśliwskiego jest analogiczne jak w powyższym przepisie. Składniki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy i mieszamy. Przekładamy do kociołka zabezpieczonego od spodu i po bokach słoniną i liśćmi kapusty. Na wierzchu dodajemy łyżkę smalcu i całość przykrywamy kapustą. Zamykamy wieko kociołka i wstawiamy do żaru na około godzinę.
Zobacz też: Ziemniaki z grilla - sprawdź przepis na ziemniaki z masłem czosnkowym i boczkiem
Dania z kociołka są bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne, jednak nie można ukrywać - nie są one dietetyczne. Duża zawartość tłuszczu i mięsa przekłada się na wzrost wartości kalorycznej tego typu potrawy. W zależności od zastosowanych składników wartość ta może wynosić od 300 do 500 kcal w jednej porcji (ok. 250 g). Jednak biorąc pod uwagę, że tego rodzaju dania goszczą na naszych talerzach, raczej rzadko to możemy sobie pozwolić na taką przyjemność.
Zobacz też: "Marshmello", marshmallow, pianki do jedzenia. Lubicie? Podpowiadamy, jak je zrobić