Warzywa z grilla to klasyka gatunku, ale w wersji saute często bywają mdłe w smaku lub ich tekstura zniechęca do jedzenia. Zanim przejdziesz do grillowania warzyw, sprawdź terminarz nowalijek i dowiedz się, jak je odpowiednio doprawić.
Warzywa z grilla - top lista
Poniżej lista warzyw, przy których jest duża szansa na sukces. Marzą Ci się wege smaki z rusztu? Dopisz te warzywa do listy zakupów i sprawdź, co warto grillować w konkretnym miesiącu.
Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania
Grillowane warzywa z kalendarzem w ręku
Podstawowa zasada dobrej kuchni mówi o tym, że zawsze warto stawiać na sezonowość produktów. W kolejnych miesiącach pojawiają się nowe nowalijki i chociaż mogłoby się wydawać, że po termicznej obróbce to nie będzie miało znaczenia, to zdecydowanie warto grillować z kalendarzem w ręku. W sezonie warzywa są najbardziej okazałe, mają najlepszy smak i aromat, co przekłada się później na jakość grillowanych potraw. Poniżej prezentujemy warzywa idealne na grilla z podziałem na miesiące.
Jakie warzywa na grilla - podział na miesiące
- Maj wraz z długim weekendem rozpoczyna sezon na grilla w Polsce. W tym miesiącu zdecydowanie królują młode ziemniaki. Jak przygotować pyszne ziemniaczki z rusztu? Wystarczy porobić w nich nacięcia, w których umieścimy masło z dodatkiem ulubionych przypraw: tymianek, rozmaryn, pieprz, sól, czy czerwona papryka stworzą idealną wkładkę. Ziemniaki na grillu zawijamy w folię, ten zabieg pozwoli grillować ziemniaki nawet w towarzystwie mięsa.
- Czerwiec to prawdziwa eksplozja warzywnych smaków: brokuły, cukinia, kalafior, młode ziemniaki grillujemy na dedykowane tacce posmarowane masłem. Przed podaniem warto tak przygotowane warzywa udekorować koperkiem. Pewnym smacznym zaskoczeniem może być też bób z grilla, który należy umyć, obrać, doprawić solą i pieprzem i na koniec posypać płatkami parmezanu. Smak bobu z grilla podkręci kilka kropel octu.
- Lipiec to odpowiedni czas na buraki i groszek. Nie trzeba być wybitnym szefem kuchni, aby przygotować te warzywa tak, by były wyśmienite. Marynatę do groszku zapożyczamy z przepisu na grillowany bób powyżej. Buraki na dobry początek należy zamarynować w occie balsamicznym z dodatkiem ulubionych przypraw: soli, tymianku, pieprzu czy rozmarynu. Idealnie komponują się też z żółtym serem.
- W sierpniu czas na cukinię i paprykę. Tę pierwszą myjemy i kroimy na grubsze talarki, następnie smarujemy z każdej strony oliwą i posypujemy indywidualnym zestawem przypraw. Ciekawy smak zapewni słodka papryka. A skoro już o papryce mowa, jej tradycyjne wydanie wystarczy umyć, przekroić na pół, usunąć środek i wypełnić go fetą z dodatkiem na przykład kukurydzy i oliwek. Świetnie sprawdzą się też suszone pomidory.
Wiemy już jakie warzywa na grilla warto położyć w kolejnych miesiącach, a co z mięsem?
Szaszłyki na grilla z kurczakiem - prosto i smacznie
Jak już wcześniej wspomniano, warzywa oraz mięso należy grillować oddzielnie ze względu na sok z warzyw, który może sprawić, że mięso będzie mokre i surowe. Wyjątkiem są szaszłyki na grilla z kurczakiem. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy wcześniej zamarynować mięso w delikatnej musztardzie z dodatkiem masła, a następnie nabić na patyk ulubione warzywa. Na koniec całość polewamy oliwą i doprawiamy ulubionym zestawem przypraw. Szaszłyki na grilla z kurczakiem warto podać z sosem czosnkowym i keczupem.