• Link został skopiowany

Warzywa na grilla, które będą pyszne i chrupiące? Pomoże nam w tym... kalendarz!

Warzywa na grilla to dokonały pomysł pod warunkiem, że wybierzemy najlepsze okazy. Marzy Ci się warzywny grill, który się uda? Sprawdź, jak kilka prostych trików może zapewnić spektakularny efekt.
Warzywa na grilla (zdjęcie ilustracyjne)
fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne

Warzywa z grilla to klasyka gatunku, ale w wersji saute często bywają mdłe w smaku lub ich tekstura zniechęca do jedzenia. Zanim przejdziesz do grillowania warzyw, sprawdź terminarz nowalijek i dowiedz się, jak je odpowiednio doprawić. 

Warzywa z grilla - top lista 

Poniżej lista warzyw, przy których jest duża szansa na sukces. Marzą Ci się wege smaki z rusztu? Dopisz te warzywa do listy zakupów i sprawdź, co warto grillować w konkretnym miesiącu. 

Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Grillowane warzywa z kalendarzem w ręku

Podstawowa zasada dobrej kuchni mówi o tym, że zawsze warto stawiać na sezonowość produktów. W kolejnych miesiącach pojawiają się nowe nowalijki i chociaż mogłoby się wydawać, że po termicznej obróbce to nie będzie miało znaczenia, to zdecydowanie warto grillować z kalendarzem w ręku. W sezonie warzywa są najbardziej okazałe, mają najlepszy smak i aromat, co przekłada się później na jakość grillowanych potraw. Poniżej prezentujemy warzywa idealne na grilla z podziałem na miesiące. 

Jakie warzywa na grilla - podział na miesiące 

  • Maj wraz z długim weekendem rozpoczyna sezon na grilla w Polsce. W tym miesiącu zdecydowanie królują młode ziemniaki. Jak przygotować pyszne ziemniaczki z rusztu? Wystarczy porobić w nich nacięcia, w których umieścimy masło z dodatkiem ulubionych przypraw: tymianek, rozmaryn, pieprz, sól, czy czerwona papryka stworzą idealną wkładkę. Ziemniaki na grillu zawijamy w folię, ten zabieg pozwoli grillować ziemniaki nawet w towarzystwie mięsa. 
  • Czerwiec to prawdziwa eksplozja warzywnych smaków: brokuły, cukinia, kalafior, młode ziemniaki grillujemy na dedykowane tacce posmarowane masłem. Przed podaniem warto tak przygotowane warzywa udekorować koperkiem. Pewnym smacznym zaskoczeniem może być też bób z grilla, który należy umyć, obrać, doprawić solą i pieprzem i na koniec posypać płatkami parmezanu. Smak bobu z grilla podkręci kilka kropel octu. 
  • Lipiec to odpowiedni czas na buraki i groszek. Nie trzeba być wybitnym szefem kuchni, aby przygotować te warzywa tak, by były wyśmienite. Marynatę do groszku zapożyczamy z przepisu na grillowany bób powyżej. Buraki na dobry początek należy zamarynować w occie balsamicznym z dodatkiem ulubionych przypraw: soli, tymianku, pieprzu czy rozmarynu. Idealnie komponują się też z żółtym serem. 
  • W sierpniu czas na cukinię i paprykę. Tę pierwszą myjemy i kroimy na grubsze talarki, następnie smarujemy z każdej strony oliwą i posypujemy indywidualnym zestawem przypraw. Ciekawy smak zapewni słodka papryka.  A skoro już o papryce mowa, jej tradycyjne wydanie wystarczy umyć, przekroić na pół, usunąć środek i wypełnić go fetą z dodatkiem na przykład kukurydzy i oliwek. Świetnie sprawdzą się też suszone pomidory. 

Wiemy już jakie warzywa na grilla warto położyć w kolejnych miesiącach, a co z mięsem? 

Szaszłyki na grilla z kurczakiem - prosto i smacznie 

Jak już wcześniej wspomniano, warzywa oraz mięso należy grillować oddzielnie ze względu na sok z warzyw, który może sprawić, że mięso będzie mokre i surowe. Wyjątkiem są szaszłyki na grilla z kurczakiem. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy wcześniej zamarynować mięso w delikatnej musztardzie z dodatkiem masła, a następnie nabić na patyk ulubione warzywa. Na koniec całość polewamy oliwą i doprawiamy ulubionym zestawem przypraw.  Szaszłyki na grilla z kurczakiem warto podać z sosem czosnkowym i keczupem. 

Więcej o: