Bakłażan na grillu czy bakłażan faszerowany mięsem mielonym? Genialne przepisy na dania z bakłażanem

Bakłażan to coraz popularniejszy składnik w przepisach, które trafiają na nasze stoły. Jest to pozytywna tendencja, zwłaszcza że posiada on wiele pozytywnie wpływających na organizm składników odżywczych. Poznaj najlepsze przepisy na dania z bakłażanem.

Bakłażan: co to za warzywo?

Bakłażan zwany jest także gruszką miłości i należy - podobnie jak ziemniak - do rodziny psiankowatych. Należy pamiętać o tym, że bakłażana nie wolno spożywać na surowo, gdyż grozi to problemami z przewodem pokarmowym wywołanymi przez obecność solaniny. Doskonale za to smakuje przygotowany na grillu, pieczony lub smażony. Właściwa obróbka termiczna jest kluczem w uzyskaniu idealnego smaku tego warzywa. Nieodpowiednio przyrządzony bakłażan może mieć gorzki i mało apetyczny smak.

Część osób zastanawia się, czy przed przyrządzeniem należy pozbawić bakłażana skórki? Otóż nie jest to konieczne. Można to zrobić np. po upieczeniu warzywa - wtedy będzie to zdecydowanie łatwiejsze do wykonania. Zdecydowanie jednak w każdym wypadku należy bakłażana dokładnie umyć przed przystąpieniem do obróbki. Jeśli mamy zamiar przygotowywać go w formie plastrów, wtedy warto przed pieczeniem lub smażeniem obsypać je delikatnie solą, aby puściły sok. Uzyskają w ten sposób zdecydowanie lepszą strukturę - mniej gąbczastą. 

Warzywa na grilla (zdjęcie ilustracyjne)Warzywa na grilla, które będą pyszne i chrupiące? Pomoże... kalendarz!

Pasta z bakłażana, czyli podstawa wielu dań z tym warzywem

Jak już wyżej wspomniano, bakłażan przed podaniem musi zostać poddany odpowiedniej obróbce termicznej. Upieczony w piekarniku staje się doskonałą bazą do pasty. Wraz z nim należy upiec także inne składniki warzywnej pasty: czerwoną i żółtą paprykę, cebulę. Przed włożeniem do piekarnika warzywa myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, skrapiamy oliwą oraz obsypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy około pół godziny, temperatura 180°C, grzanie góra-dół. Po upieczeniu studzimy warzywa, a w tym czasie sparzamy pomidora i podsmażamy na oliwie dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką masę i pasta jest gotowa do spożycia. 

Zobacz też: Ajvar - pasta z pieczonej papryki nie tylko do pieczywa [PRZEPIS]

Zobacz wideo W roli głównej bakłażan czyli 2 super przekąski

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym, czyli danie w sam raz na obiad

Jeśli chcesz do swojego menu włączyć bakłażana, to najprostszym sposobem jest przyrządzenie go w formie zapiekanki. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym jest nie tylko daniem efektownym i sycącym, ale też posiadającym wiele wartości odżywczych. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności ani zbyt wiele czasu. 

Składniki: 4 bakłażany, 800 g mięsa mielonego (szynka, łopatka itp.), cebula, parmezan, 2-3 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, olej, sól, pieprz, słodka papryka, świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół. Środek lekko nacinamy, nacieramy olejem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
  2. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i podsmażamy siekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso i całość smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i razem mieszamy i zdejmujemy z palnika.
  3. Wyjęte z piekarnika bakłażany delikatnie wydrążamy. Wydrążony środek kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do mięsa. Taki farsz przekładamy do bakłażanów.
  4. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ponownie zapiekamy przez około 15 minut.
  5. Po wyjęciu posypujemy siekaną natką pietruszki. 

Chrupiący bakłażanWłączcie dźwięk. Oto bakłażan w genialnej, turbochrupiącej panierce. Hit!

Bakłażan na grillu pieczony 

Bakłażan doskonale nadaje się na grilla. Można go dodać do szaszłyków lub piec samodzielnie. Nim przystąpimy do przygotowywania bakłażana pieczonego, należy umyć warzywo, pozbyć się końcówek i pokroić go na talarki, plastry lub kostki w zależności od potrzeby. Tak naszykowany warto lekko posolić, aby puścił sok i stracił gąbczastą strukturę. Można także lekko natrzeć go olejem, co doda mu miękkości i soczystości. Bakłażan na grillu to świetny dodatek do mięs, jak i samodzielna potrawa.

Zobacz też: Cukinia z grilla- sprawdź szybki przepis na majówkę

Więcej o: