Sałatka z makaronem i tuńczykiem to znana wersja przekąski na zimno. Często wśród składników, poza makaronem i rybą, znajdują się oliwki, pomidorki lub kapary. My proponujemy nieco odmienioną wersję, z bakłażanem, ricottą i świeżymi listkami mięty. To proste połączenie zaskakuje ożeźwiającym smakiem i ciekawą strukturą. Sprawdźcie sami, jak łatwo przygotuje się naszą sałatkę i przyrządźcie ją we własnych domach. Lista zakupów jest naprawdę krótka.
Taka sałatka świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub lekką, ale treściwą kolację. Dodatek mięty i ricotty stanowi ciekawe przełamanie smaku, a bakłażan nadaje potrawie niebanalnej struktury. Jeśli jednak nie macie tego warzywa, możecie je zastąpić cukinią, dynią lub świeżym ogórkiem. Również pomidor sprawdzi się doskonale - to zawsze dobry wybór, jeśli chodzi o połączenie z tuńczykiem i makaronem. Choć mięta odgrywa w tej sałatce istotną rolę, możecie ją zamienić na bazylię lub natkę pietruszki. Jeżeli wasza sałatka będzie zbyt sucha, warto polać ją domowym sosem winegret lub sosem balsamicznym, a w lżejszej wersji wymieszajcie sok z cytryny z odrobiną oliwy i taką mieszanką pokropcie potrawę. Smacznego!
Zobacz również:
Sałatka z tuńczykiem i ryżem - niezawodny przepis
Najlepsze przepisy na makaron z tuńczykiem
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka