Sałatka z tuńczykiem i makaronem, czyli jak bakłażan i mięta zmieniają oblicze klasycznej przekąski

Jest wiele wersji sałatek z tuńczykiem i sałatek z makaronem. My postanowiliśmy połączyć obie. Nasza sałatka z tuńczykiem i makaronem zawiera też bakłażana, miętę i ricottę, dlatego to naprawdę orzeźwiająca propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. W dodatku przyrządza się ją bardzo szybko. Oto nasz przepis.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem to znana wersja przekąski na zimno. Często wśród składników, poza makaronem i rybą, znajdują się oliwki, pomidorki lub kapary. My proponujemy nieco odmienioną wersję, z bakłażanem, ricottą i świeżymi listkami mięty. To proste połączenie zaskakuje ożeźwiającym smakiem i ciekawą strukturą. Sprawdźcie sami, jak łatwo przygotuje się naszą sałatkę i przyrządźcie ją we własnych domach. Lista zakupów jest naprawdę krótka.

Sałatka z tuńczyka i makaronu - składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 1 mały bakłażan
  • 250 g makaronu (rurek, świderków lub kokardek)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startej ricotty (może być też pokruszona feta lub twaróg wymieszany ze szczyptą soli)
  • kilka listków świeżej mięty

Sałatka z tuńczyka i makaronu - krok po kroku:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Powinien być al dente.
  2. Tuńczyka odsączamy z zalewy na sicie.
  3. Bakłażana kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 x 1 cm.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy do środka bakłażana. Smażymy go przez kilka minut do momentu, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić. W międzyczasie doprawiamy go solą i pieprzem.
  5. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, łączymy je na talerzu lub w pudełku lunchowym, a następnie posypujemy serem i liśćmi mięty. Całość mieszamy i gotowe!

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Taka sałatka świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub lekką, ale treściwą kolację. Dodatek mięty i ricotty stanowi ciekawe przełamanie smaku, a bakłażan nadaje potrawie niebanalnej struktury. Jeśli jednak nie macie tego warzywa, możecie je zastąpić cukinią, dynią lub świeżym ogórkiem. Również pomidor sprawdzi się doskonale - to zawsze dobry wybór, jeśli chodzi o połączenie z tuńczykiem i makaronem. Choć mięta odgrywa w tej sałatce istotną rolę, możecie ją zamienić na bazylię lub natkę pietruszki. Jeżeli wasza sałatka będzie zbyt sucha, warto polać ją domowym sosem winegret lub sosem balsamicznym, a w lżejszej wersji wymieszajcie sok z cytryny z odrobiną oliwy i taką mieszanką pokropcie potrawę. Smacznego!

Zobacz również:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem - niezawodny przepis

Najlepsze przepisy na makaron z tuńczykiem

Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Więcej o: