Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Czy da się tego uniknąć? Wyjaśniamy

Ogórki kiszone są w niemal każdej spiżarni. Choć to przetwór prosty i znany od zarania dziejów, podczas ich przygotowywania można popełnić kilka błędów. Przez to ogórki kiszone psują się szybciej, są gorzkie lub puste w środku. Jak tego uniknąć?

Ogórki kiszone nie zawsze idealne

Każda gospodyni i gospodarz domu ma swój ulubiony przepis na ogórki kiszone. Jednak nawet najlepsza receptura i perfekcyjne proporcje na nic się zdadzą, jeśli nie dopilnujemy kilku ważnych zasad. Dzięki nim nasze ogórki kiszone będą chrupiące, pełne w środku i nie nabiorą nieprzyjemnej goryczki.

Zanim jednak przejdziemy do konkretów, sprawdźcie też nasz przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Są przepyszne!

Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki w zalewie musztardowej to hit. Jędrne, chrupiące, pyszne! Jak je zrobić?

Ogórki kiszone puste w środku

Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wybieramy zbyt duże sztuki i takie, które już trochę poleżały. Ogórki wraz z upływem czasu tracą wodę, a że zdecydowana większość ich masy to właśnie woda, miąższ staje się mniej elastyczny, a zakiszone ogórki mogą mieć w środku dziury.

By tego uniknąć, wybierajmy mniejsze ogórki i koniecznie świeże. Po zakupie przetwory przygotujmy od razu, a nie po kilku dniach. Warto też zrobić im małą kąpiel, czyli zamoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Dzięki temu będą bardziej elastyczne.

Ogórki kiszone mają gorzki smak?

Powodem jest zbyt duża ilość przypraw. Niektóre potrafią gorzknieć pod wpływem czasu, co wpływa i na smak ogórków. Czasem warto więc hołdować zasadzie "mniej znaczy więcej".

Ogórki kiszone się zepsuły

Powodów może być kilka. Przede wszystkim użycie w ogóle lub niedostatecznie umytych warzyw, a także niewyparzonych słoików. Druga kwestia to to, że ogórki powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Dlatego wkłada się je na ścisk, ale nie aż tak, by je uszkodzić. Dzięki temu pozostaną na swoich miejscach i nie będą wypływać na wierzch. Woda powinna przykrywać ogórki ok. 2 cm ponad ich poziom, ale nie powinna dotykać do wieczka słoika - w naczyniu musi być miejsce na ulatniający się gaz, który powstaje w procesie kiszenia.

Z pleśnią czasem mylimy kożuch fermentacyjny. Sprawdźcie, czy jest się czym martwić:

Biały kożuch na ogórkach kiszonych czy domowym zakwasie pojawia się zazwyczaj po kilku dniach od otwarcia słoika Biały kożuch na ogórkach kiszonych lub zakwasie to oznaka, że trzeba je wyrzucić? Nie. Wyjaśniamy, skąd się bierze

Jak wasze przetwory? Ogórki kiszone już nastawione?

Więcej o: