Zamiast idealnej konsystencji - brzydko wyglądające grudki albo niechciane mączne "kluseczki". Przygotowywanie sosów nie jest trudne, ale jeśli nie wiemy, jak się za to zabrać, efekt może być niezbyt apetyczny. Dziś mamy dla was kilka prostych porad, dzięki którym wasze sosy będą zawsze perfekcyjne.
Jak zrobić sos bez grudek?
- kolejność składników ma znaczenie. Najpierw połączcie mąkę z solą i przyprawami, a dopiero potem dolejcie wodę lub bulion. Najlepiej robić to powoli - najpierw dolać odrobinę płynu i, cały czas mieszając, dodawać pozostałą ilość.
- odpowiednia temperatura jest bardzo ważna. Bulion lub woda dodawane do mąki nie mogą być gorące! W ten sposób mąka po prostu się zaparzy i powstaną kluseczki. Pamiętajcie o tym, gdy chcecie po prostu zagęścić sos powstały na przykład na patelni, z duszonego mięsa czy warzyw. Najlepiej rozmieszać mąkę z jogurtem lub śmietaną i dodać do tego małą porcję gorącego płynu. Dopiero gdy ta "zaprawa" będzie ciepła, zagęszczamy nią sos.
Zobacz wideo
Makaron w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał z Włoch
- właściwe narzędzia - a raczej sztućce - to klucz do sukcesu. Zamiast łyżki, użyjcie... widelca. Dużo lepiej poradzi sobie z powstającymi grudkami, a konsystencja łatwiej stanie się gładka. Jeśli robicie większą ilość sosu w większym naczyniu, użyjcie rózgi kuchennej.
- sposób mieszania też jest znaczący, zwłaszcza gdy robicie więcej sosu albo przygotowujecie ciasto. Należy je mieszać od środka, powoli zbierając mąkę z brzegów naczynia. Składniki połączą się doskonale!
Jak uratować sos lub ciasto, w którym są grudki?
Błędy zdarzają się nawet najlepszym. Ale nie ma co płakać nad grudkami w sosie czy cieście - lepiej ten błąd po prostu naprawić. Bez obaw użyjcie kuchennego miksera lub blendera i zblendujcie masę. Połączy się idealnie!