Z sezonu na kurki trzeba czerpać pełnymi garściami. Z tych grzybków można przygotować zupy, potrawki, a także sosy. Ten tekst poświęcimy tej ostatniej propozycji. Zanim jednak przejdziemy do przepisu na sos z kurek, wyjaśnimy, jak prawidłowo oczyścić grzyby oraz co zrobić, jeśli (odpukać!) kurki okażą się gorzkie. Jest na to kilka sposobów.
Oczyszczanie kurek może być problematyczne z powodu ich niewielkiego rozmiaru. Zwykle płucze się je w wodzie i odsącza na sicie albo ręcznie, jedną po drugiej, dokładnie ogląda i pozbywa zanieczyszczeń np. za pomocą pędzelka. Można to jednak zrobić prościej i szybciej. I właśnie tu wkraczają wrzątek i sól.
Wody będziecie potrzebować tyle, by każde zalanie grzybów zakryło je z nadwyżką. Na każdą turę płukania potrzebna wam będzie również łyżka soli. Plusem tego sposobu jest to, że grzyby zachowają swój kształt i jędrność. Mogą jednak "oddać" do wrzątku trochę smaku. Na naszym filmiku możecie zobaczyć, jak to dokładnie wygląda:
Wrzątek sprawia, że z grzybków wydobywa się niewielka ilość śliskiej substancji. Dzięki temu procesowi piasek i inne zanieczyszczenia są przez nią wypychane i wymywane.
Z kolei sól wpływa na zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody. Gdy napięcie się zmniejszy, drobinki nie będą wypływać na wierzch, tylko opadną na dno. Dlatego zanieczyszczenia, które wydobyły się z kurek, nie będą dryfować wraz z grzybami.
Zdarza się, że smak kurek nie do końca jest taki, jak sobie wymarzyliśmy. Gorzkawy posmak najczęściej dotyczy mrożonych kurek. Mogą stać się gorzkie, jeśli są zbyt długo przechowywane. Niektóre źródła mówią też, że kurki będą gorzkie, jeśli zostały zebrane w czasie upałów i suszy.
Jeśli będziecie więc zamrażać kurki, aby cieszyć się ich smakiem później, warto je przedtem zblanszować. W poniższym tekście wyjaśniamy, jak to zrobić:
Inną metodą na pozbycie się kurkowej goryczki, jest namoczenie grzybów w mleku przez około pół godziny. Najpierw trzeba je oczywiście oczyścić. Część osób zamiast mleka używa chłodnej wody, inni z kolei gotują kurki w wodzie z odrobiną cukru.
Istnieje jeszcze jeden sposób na zniwelowanie gorzkiego smaku kurek. Wystarczy sięgnąć po śmietanę lub cebulę, które powinny zatuszować ewentualną gorycz kurkowej potrawy.
Skoro już wiemy, jak przygotować grzyby do dalszej obróbki i co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie, pora na przepis na sos z kurek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szalotkę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Poczekaj, aż się zeszkli i dodaj kurki, a następnie bulion. Gotuj przez kilka minut pod przykrywką, aż kurki zmiękną. Wtedy dodaj śmietanę – zahartuj ją najpierw w szklance z odrobiną gorącego sosu, aby się nie zwarzyła. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem. Taki sos z kurek możesz podawać na przykład z makaronem. Na koniec udekoruj danie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!