Główny składnik możesz wyhodować w domu i zrobić obiad idealny. Niesamowite, że wychodzi z niego coś takiego

Oryginalne dania zyskują na coraz to większej popularności. Dodatkowo coraz liczniejsze grupy eksperymentują z potrawami, które znamy od wielu lat. Ten posiłek również przeszedł pewne zmiany. Jedną z ważniejszych jest brak mięsa, który został zastąpiony rośliną, którą można wyhodować na własnym balkonie.
Zobacz wideo Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Gdy wspominamy o pulpetach, pierwsze skojarzenie pada na mięsne kulki polane domowym sosem. Chociaż taka wizja nie jest wcale niepoprawna, teraz coraz częściej wykonuje się je bez dodatku mięsa. Czym więc zastępowany jest ten główny składnik? Przede wszystkim kaszami i różnymi warzywami. My jednak proponujemy coś całkiem innego. Klopsiki z naszego przepisu mają w swoim składzie boczniaki, czyli grzyby, które zdaniem niektórych smakują lepiej od mięsa. Takie pulpety można podawać tak samo, jak ich mięsną wersję. Dlatego dodatek domowego sosu i ziemniaki to świetna propozycja obiadowa.

Przepis na pulpety z boczniaków

Składniki

  • 400 g boczniaków,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • jajko,
  • bułka pszenna,
  • bułka tarta,
  • gorąca woda,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Boczniaki dokładnie przemyj, następnie umieść w garnku i zalej 1 l wody. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odcedź i osusz.
  2. Grzyby drobno posiekaj lub przemiel w maszynce do mięsa. Marchewki obierz i również zmiel lub zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i lekko podsmaż na nim cebulę wraz z czosnkiem.
  4. Bułkę pszenną zalej mlekiem i odstaw na około 5 minut.
  5. Boczniaki, marchew, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę i czosnek umieść w większej misce. Wbij jajko i wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
  6. Z powstałego ciasta formuj niewielkie klopsiki, następnie podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Gotowe pulpety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: