Boczniaki są łatwodostępne cały rok, podobnie jak pieczarki. Jednak to właśnie jesienią grzybowe dania smakują najlepiej. Zaskocz wszystkich i przygotuj wegańskiego strogonowa. Grzybowa wersja popularnego dania w żaden sposób nie odstaje od oryginału. Co więcej, jest to o wiele zdrowsza i bardziej etyczna wersja. Spróbuj i przekonaj się sama. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Boczniaki oczyszczamy z pomocą suchego pędzelka, a następnie kroimy je w grube paski. Grzyby podsmażamy na odrobinie oleju. Nie wolno ich solić, ani zbyt często mieszać, ponieważ każdy pasek boczniaka powinien być chrupiący. Gdy grzyby przybiorą już złoty odcień, na patelnię wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier i karmelizujemy boczniaki. Kiedy sos odparuje, zdejmujemy grzyby z patelni i przekładamy na miseczkę. W tym czasie drobno szatkujemy szalotki, oraz oczyszczamy i kroimy pieczarki w kostkę. Ogórka kiszonego również szatkujemy w drobną kostkę.
Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki, by były równie chrupiące i złociste co boczniaki. Pod koniec smażenia dorzucamy na olej szalotkę. Przekładamy usmażone grzyby i szalotkę do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, napój roślinny oraz musztardę, a do tego wszystkiego wlewamy cztery łyżki wódki. Całość dusimy do momentu, aż alkohol wyparuje. Gotowe danie nakładamy na miseczki i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Wegański strogonow będzie hitem każdej imprezy. Podawaj go z chrupiącym pieczywem, a goście będą zachwyceni. Smacznego!