• Link został skopiowany

Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół

Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
Strogonow
gkrphoto /Shutterstock

Boczniaki są łatwodostępne cały rok, podobnie jak pieczarki. Jednak to właśnie jesienią grzybowe dania smakują najlepiej. Zaskocz wszystkich i przygotuj wegańskiego strogonowa. Grzybowa wersja popularnego dania w żaden sposób nie odstaje od oryginału. Co więcej, jest to o wiele zdrowsza i bardziej etyczna wersja. Spróbuj i przekonaj się sama. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 200 g pieczarek,
  • 4 szalotki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki czystej wódki,
  • 1 szklanka wybranego napoju roślinnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Grzybowy strogonow, czyli wyśmienity sposób na boczniaki. Smakują wybornie

Boczniaki oczyszczamy z pomocą suchego pędzelka, a następnie kroimy je w grube paski. Grzyby podsmażamy na odrobinie oleju. Nie wolno ich solić, ani zbyt często mieszać, ponieważ każdy pasek boczniaka powinien być chrupiący. Gdy grzyby przybiorą już złoty odcień, na patelnię wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier i karmelizujemy boczniaki. Kiedy sos odparuje, zdejmujemy grzyby z patelni i przekładamy na miseczkę. W tym czasie drobno szatkujemy szalotki, oraz oczyszczamy i kroimy pieczarki w kostkę. Ogórka kiszonego również szatkujemy w drobną kostkę.

Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki, by były równie chrupiące i złociste co boczniaki. Pod koniec smażenia dorzucamy na olej szalotkę. Przekładamy usmażone grzyby i szalotkę do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, napój roślinny oraz musztardę, a do tego wszystkiego wlewamy cztery łyżki wódki. Całość dusimy do momentu, aż alkohol wyparuje. Gotowe danie nakładamy na miseczki i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Wegański strogonow będzie hitem każdej imprezy. Podawaj go z chrupiącym pieczywem, a goście będą zachwyceni. Smacznego!

Więcej o: