-
Haps
-
Jak przygotować
- By wyszły, dodaj łyżkę tego składnika. Dzięki niemu kotlety będą soczyste i lepsze od mielonych
By wyszły, dodaj łyżkę tego składnika. Dzięki niemu kotlety będą soczyste i lepsze od mielonych
Każdy wie, że kotlety są przysmakiem, który musi co jakiś czas pojawiać się na stole. By jednak nie przygotowywać tylko klasycznych mielonych i schabowych, polecamy zapisać ten przepis. Smakiem i prostotą podbiją serca i każdy będzie chciał jeść je codziennie.
Gdy pora na obiad zbliża się wielkimi krokami, wiele osób zastanawia się, co takiego można przygotować. Pierwsza myśl może nas skierować na zupy, których w kuchni polskiej nie brakuje. Zaraz za nimi przypominamy sobie o kotletach, które podane z ziemniakami i surówką zapełnią brzuchy na długo. By je wykonać, warto czasem wykorzystać nieco inny przepis niż ten, który znamy od lat.
Zobacz wideo
Klopsiki z makaronem w sosie serowym
Dziś proponujemy więc recepturę na kotlety lwowskie. Kształtem przypominają klasyczne mielone, lecz ich środek to coś innego. Przede wszystkim do ich zrobienia wykorzystuje się mięso mielone z kurczaka. Dodatkowo nie można zapomnieć o startym żółtym serze i gałce muszkatołowej. To połączenia naprawdę zasmakuje każdemu.
Przepis na kotlety lwowskie
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
- 300 g sera żółtego w kostce,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- czerstwa bułka + mleko do namoczenia,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- bułka tarta do panierowania,
- oliwa do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Czerstwą bułkę umieść w misce i zalej ją mlekiem. Odstaw ją na około 20 minut.
- Mięso mielone przenieś do miski, żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do naczynia z kurczakiem. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij również jajka, dodaj łyżkę masła i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę.
- Składniki dokładnie wyrabiaj za pomocą dłoni, do momentu połączenia.
- Z powstałej masy formuj kotleciki na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie odpowiednio gorąca układaj na niej mięso. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Przyrządzone kotlety podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl