• Link został skopiowany

By wyszły, dodaj łyżkę tego składnika. Dzięki niemu kotlety będą soczyste i lepsze od mielonych

Każdy wie, że kotlety są przysmakiem, który musi co jakiś czas pojawiać się na stole. By jednak nie przygotowywać tylko klasycznych mielonych i schabowych, polecamy zapisać ten przepis. Smakiem i prostotą podbiją serca i każdy będzie chciał jeść je codziennie.
Kotlety lwowskie
fot. Antonova Ganna / shutterstock.com

Gdy pora na obiad zbliża się wielkimi krokami, wiele osób zastanawia się, co takiego można przygotować. Pierwsza myśl może nas skierować na zupy, których w kuchni polskiej nie brakuje. Zaraz za nimi przypominamy sobie o kotletach, które podane z ziemniakami i surówką zapełnią brzuchy na długo. By je wykonać, warto czasem wykorzystać nieco inny przepis niż ten, który znamy od lat.

Zobacz wideo Klopsiki z makaronem w sosie serowym

Dziś proponujemy więc recepturę na kotlety lwowskie. Kształtem przypominają klasyczne mielone, lecz ich środek to coś innego. Przede wszystkim do ich zrobienia wykorzystuje się mięso mielone z kurczaka. Dodatkowo nie można zapomnieć o startym żółtym serze i gałce muszkatołowej. To połączenia naprawdę zasmakuje każdemu.

Przepis na kotlety lwowskie

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
  • 300 g sera żółtego w kostce,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • czerstwa bułka + mleko do namoczenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę umieść w misce i zalej ją mlekiem. Odstaw ją na około 20 minut.
  2. Mięso mielone przenieś do miski, żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do naczynia z kurczakiem. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij również jajka, dodaj łyżkę masła i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę.
  3. Składniki dokładnie wyrabiaj za pomocą dłoni, do momentu połączenia.
  4. Z powstałej masy formuj kotleciki na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie odpowiednio gorąca układaj na niej mięso. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  6. Przyrządzone kotlety podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: