Jakie jesienne przyprawy warto dodać do dań rybnych, z kurczakiem, na bazie wołowiny lub wieprzowiny? Porady szefa kuchni

Jesienne przyprawy potrafią zdziałać kulinarne cuda. Kardamon, cynamon, kolendra i wiele innych przypraw pozwoli nam wyczarować przepyszne jesienne potrawy. Sprawdź, czym przyprawić ryby, wołowinę oraz wieprzowinę.

Przyprawy na jesień - po jakie warto sięgnąć?

Przyprawy na jesień doskonale rozgrzeją nasz organizm i sprawią, że potrawy zyskają jeszcze lepszy smak. Jesień to taka pora roku, która sprzyja przeziębieniom, dlatego też powinniśmy zadbać o zapas produktów, które pomogą wzmocnić odporność. W artykule znajdziesz dawkę informacji na temat jesiennych przypraw i ich zastosowanie.

Jakie przyprawy jesienią do kurczaka będą najlepsze?

Jakie przyprawy jesienią możemy zastosować do kurczaka? Jest ich całkiem sporo. Drób jest na tyle uniwersalnym mięsem, że możemy przyprawić go w bardzo różnorodny sposób. Poniżej kilka przyprawowych inspiracji:

  • Papryka suszona. Jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera w sobie witaminę E. Papryka doskonale eliminuje wolne rodniki.
  • Czosnek. W dalszym ciągu niedoceniany. Pomocny przy różnego typu infekcjach. Czosnek jest wsparciem dla naszego układu immunologicznego. Działa antywirusowo oraz antybakteryjnie. Zwalcza także grzyby. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu.
  • Kurkuma. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Jest pomocna przy zatruciach organizmu.

Jakie przyprawy zastosować jesienią do ryby, aby zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia?

Jakie przyprawy zastosować jesienią do ryby? Właściwe przyprawienie ryby jest bardzo istotną sprawą. W przypadku ryb możemy postawić między innymi na:

  • Estragon. Zawiera w sobie witaminę A. Zwiększa odporność. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
  • Majeranek. Jest wsparciem przy problemach trawiennych. Działa przeciwzapalnie. Pobudza wydzielanie żółci.
  • Oregano. Posiada w sobie witaminy: A, E, C i K. Mało osób wie o tym, że doskonale łagodzi ból. Dlatego też naciera się skronie olejkiem z oregano. Zmniejsza stany zapalne w ciele. Wpływa korzystnie na procesy trawienne.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Jakie przyprawy jesienią wykorzystać do wieprzowiny? Te pozycje poprawią smak i aromat

Jakie przyprawy jesienią będą dobrym wyborem do wieprzowiny? Zdecydowanie postaw na cynamon, imbir i kolendrę. Ich intensywny smak i aromat, nadadzą całkiem nowego charakteru Twoim potrawom. To zestawienie może wydawać się zadziwiające, ale nic bardziej mylnego. Najlepiej przekonaj się o tym sam.

  • Imbir. O zaletach tej rośliny nie trzeba przekonywać. Stosowana przy przeziębieniach. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Ponadto jest pomocna w przypadku chorób dróg oddechowych. Niezwykle uniwersalna. Dania z jej dodatkiem będą wyśmienite.
  • Kolendra. Kolendra to znakomite źródło witaminy A, C oraz K. Ponadto jest bardzo pomocna w procesach trawiennych.
  • Cynamon. Uwielbiany głównie za zapach i smak. Jednak posiada on zdecydowanie więcej walorów. Cynamon reguluje pracę nerek. Przyspiesza procesy trawienne. 

Jakie przyprawy warto dodać jesienią do wołowiny ?

Jakie przyprawy dodać jesienią do wołowiny? Anyż, jałowiec i kmin rzymski. Przyprawy nie aż tak popularne jak poprzednie, ale równie dobre na jesień.

  • Anyż. Działa antybakteryjnie, odkażająco. Pomocny w procesach trawienia.
  • Kmin rzymski. Reguluje poziom złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. Jest wsparciem dla trzustki.
  • Jałowiec. Pomocny przy migrenach. Pobudza wydzielanie żółci. Ma niesamowity aromat, dzięki czemu smak potrawy zostanie z nami na długo.

Zobacz też: Pożywna grochówka - nie ma lepszej zupy na październik. Sycąca królowa jesieni z przepisu Jakuba Kuronia

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.