Przyprawy na jesień - po jakie warto sięgnąć?
Przyprawy na jesień doskonale rozgrzeją nasz organizm i sprawią, że potrawy zyskają jeszcze lepszy smak. Jesień to taka pora roku, która sprzyja przeziębieniom, dlatego też powinniśmy zadbać o zapas produktów, które pomogą wzmocnić odporność. W artykule znajdziesz dawkę informacji na temat jesiennych przypraw i ich zastosowanie.
Jakie przyprawy jesienią do kurczaka będą najlepsze?
Jakie przyprawy jesienią możemy zastosować do kurczaka? Jest ich całkiem sporo. Drób jest na tyle uniwersalnym mięsem, że możemy przyprawić go w bardzo różnorodny sposób. Poniżej kilka przyprawowych inspiracji:
- Papryka suszona. Jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera w sobie witaminę E. Papryka doskonale eliminuje wolne rodniki.
- Czosnek. W dalszym ciągu niedoceniany. Pomocny przy różnego typu infekcjach. Czosnek jest wsparciem dla naszego układu immunologicznego. Działa antywirusowo oraz antybakteryjnie. Zwalcza także grzyby. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu.
- Kurkuma. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Jest pomocna przy zatruciach organizmu.
Jakie przyprawy zastosować jesienią do ryby, aby zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia?
Jakie przyprawy zastosować jesienią do ryby? Właściwe przyprawienie ryby jest bardzo istotną sprawą. W przypadku ryb możemy postawić między innymi na:
- Estragon. Zawiera w sobie witaminę A. Zwiększa odporność. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
- Majeranek. Jest wsparciem przy problemach trawiennych. Działa przeciwzapalnie. Pobudza wydzielanie żółci.
- Oregano. Posiada w sobie witaminy: A, E, C i K. Mało osób wie o tym, że doskonale łagodzi ból. Dlatego też naciera się skronie olejkiem z oregano. Zmniejsza stany zapalne w ciele. Wpływa korzystnie na procesy trawienne.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
Jakie przyprawy jesienią wykorzystać do wieprzowiny? Te pozycje poprawią smak i aromat
Jakie przyprawy jesienią będą dobrym wyborem do wieprzowiny? Zdecydowanie postaw na cynamon, imbir i kolendrę. Ich intensywny smak i aromat, nadadzą całkiem nowego charakteru Twoim potrawom. To zestawienie może wydawać się zadziwiające, ale nic bardziej mylnego. Najlepiej przekonaj się o tym sam.
- Imbir. O zaletach tej rośliny nie trzeba przekonywać. Stosowana przy przeziębieniach. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Ponadto jest pomocna w przypadku chorób dróg oddechowych. Niezwykle uniwersalna. Dania z jej dodatkiem będą wyśmienite.
- Kolendra. Kolendra to znakomite źródło witaminy A, C oraz K. Ponadto jest bardzo pomocna w procesach trawiennych.
- Cynamon. Uwielbiany głównie za zapach i smak. Jednak posiada on zdecydowanie więcej walorów. Cynamon reguluje pracę nerek. Przyspiesza procesy trawienne.
Jakie przyprawy warto dodać jesienią do wołowiny ?
Jakie przyprawy dodać jesienią do wołowiny? Anyż, jałowiec i kmin rzymski. Przyprawy nie aż tak popularne jak poprzednie, ale równie dobre na jesień.
- Anyż. Działa antybakteryjnie, odkażająco. Pomocny w procesach trawienia.
- Kmin rzymski. Reguluje poziom złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. Jest wsparciem dla trzustki.
- Jałowiec. Pomocny przy migrenach. Pobudza wydzielanie żółci. Ma niesamowity aromat, dzięki czemu smak potrawy zostanie z nami na długo.
Zobacz też: Pożywna grochówka - nie ma lepszej zupy na październik. Sycąca królowa jesieni z przepisu Jakuba Kuronia