Wyrazista zupa ogórkowa jak za dawnych lat. Smakuje jak u mamy, a przepis jest banalnie prosty

Zupa ogórkowa to jedna z popularniejszych zup, jaką serwuje się na polskim stole. Uwielbiamy ją nie tylko za sam smak i aromat, ale także walory zdrowotne. Sprawdź przepis na ogórkową jak za dawnych czasów.

Zupa ogórkowa - jak przygotować zupę z czasów dzieciństwa?

Jak przygotować pyszną domową zupę ogórkową? To mega proste! Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej popularnych zup, jakie serwuje się na polskich stołach. Często podawana z chlebem to idealna potrawa obiadowa. Zwłaszcza w okresie jesieni, kiedy to jesteśmy narażeni na przeziębienia. Ciepła, pożywna i bardzo zdrowa! Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną zupę. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - krok po kroku:

Zupa ogórkowa - składniki:

  • 2 l wody
  • włoszczyzna
  • 6-8 ziemniaków
  • koperek
  • 2-3 łyżki śmietany 18-procentowej
  • 5-6 kiszonych ogórków
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • 1-2 ząbki czosnku

Wykonanie:

  1. Przygotuj włoszczyznę. Obierz, umyj i pokrój włoszczyznę.
  2. Wlej wodę do garnka.
  3. Włóż włoszczyznę do garnka. Zagotuj bulion.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Dodaj czosnek.
  6. Po ugotowaniu ściągnij z ognia i dodaj umyty i posiekany koperek. Dołóż śmietanę.
  7. Zupa jest gotowa.

Co dodać do zupy ogórkowej w wydaniu Pani Joli? W dalszej części znajdziesz przepis

Co dodać do zupy ogórkowej pani Joli? Kilka dobrej jakości skrzydełek, świeża włoszczyzna i garść dobrych przypraw! Nie bez powodu pani Jola jest dla wielu kulinarną inspiracją! Jej niezwykła osobowość i świetne przepisy sprawiają, że z każdym rokiem ma ona coraz liczniejsze grono miłośników. Zupa ogórkowa to znakomita propozycja na wiele okazji. Pożywną zupę można serwować na co dzień, ale i przy wielkich okazjach. Poniższy przepis będzie z mięsem. Tutaj znajdziecie recepturę:

Składniki na zupę:

  • 4-5 skrzydełek
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 seler
  • 4 ogórki kiszone + sok z ogórków
  • około 100 g ryżu
  • szklanka śmietany
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • koper

Wykonanie:

  1. Wlej wodę do garnka. Umieść w nim umyte skrzydełka. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Zetrzyj włoszczyznę na tarce.
  3. Dodaj włoszczyznę do garnka. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj starte ogórki.
  4. Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z ogórków.
  5. Dołóż śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj.

Zupa z zielonych ogórków z dodatkiem serka topionego

Oto przepis na pyszną zupę z zielonych ogórków z dodatkiem serka:

Składniki:

  • około 1 l wody
  • 250-300 g świeżych ogórków
  • 80 g serka topionego
  • 30 g masła
  • sól, pieprz, domowa jarzynka

Wykonanie:

  1. Umieść masło w garnku. Zetrzyj ogórka na tarce.
  2. Podduś ogórki na maśle.
  3. Wlej wodę. Dodaj topiony serek.
  4. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Zupę opcjonalnie możesz zmiksować.
  6. Podawaj z makaronem bądź ryżem.

Zupę ogórkową można podawać w różnoraki sposób. Jeżeli nie przepadasz za kiszonymi ogórkami, możesz przygotować ją ze świeżych ogórków. Najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków, jednak jeśli chcesz, możesz dodać do niej również makaron, kaszę lub ryż. 

Zobacz też: Szybka sałatka z kurczakiem - przepisy na idealną przystawkę, które mogą Was zaciekawić

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.