Zupa ogórkowa - jak przygotować zupę z czasów dzieciństwa?
Jak przygotować pyszną domową zupę ogórkową? To mega proste! Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej popularnych zup, jakie serwuje się na polskich stołach. Często podawana z chlebem to idealna potrawa obiadowa. Zwłaszcza w okresie jesieni, kiedy to jesteśmy narażeni na przeziębienia. Ciepła, pożywna i bardzo zdrowa! Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną zupę.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa - krok po kroku:
Zupa ogórkowa - składniki:
- 2 l wody
- włoszczyzna
- 6-8 ziemniaków
- koperek
- 2-3 łyżki śmietany 18-procentowej
- 5-6 kiszonych ogórków
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Przygotuj włoszczyznę. Obierz, umyj i pokrój włoszczyznę.
- Wlej wodę do garnka.
- Włóż włoszczyznę do garnka. Zagotuj bulion.
- Dodaj przyprawy.
- Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Dodaj czosnek.
- Po ugotowaniu ściągnij z ognia i dodaj umyty i posiekany koperek. Dołóż śmietanę.
- Zupa jest gotowa.
Co dodać do zupy ogórkowej w wydaniu Pani Joli? W dalszej części znajdziesz przepis
Co dodać do zupy ogórkowej pani Joli? Kilka dobrej jakości skrzydełek, świeża włoszczyzna i garść dobrych przypraw! Nie bez powodu pani Jola jest dla wielu kulinarną inspiracją! Jej niezwykła osobowość i świetne przepisy sprawiają, że z każdym rokiem ma ona coraz liczniejsze grono miłośników. Zupa ogórkowa to znakomita propozycja na wiele okazji. Pożywną zupę można serwować na co dzień, ale i przy wielkich okazjach. Poniższy przepis będzie z mięsem. Tutaj znajdziecie recepturę:
Składniki na zupę:
- 4-5 skrzydełek
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka z natką
- 1 seler
- 4 ogórki kiszone + sok z ogórków
- około 100 g ryżu
- szklanka śmietany
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- koper
Wykonanie:
- Wlej wodę do garnka. Umieść w nim umyte skrzydełka. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Zetrzyj włoszczyznę na tarce.
- Dodaj włoszczyznę do garnka. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj starte ogórki.
- Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z ogórków.
- Dołóż śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj.
Zupa z zielonych ogórków z dodatkiem serka topionego
Oto przepis na pyszną zupę z zielonych ogórków z dodatkiem serka:
Składniki:
- około 1 l wody
- 250-300 g świeżych ogórków
- 80 g serka topionego
- 30 g masła
- sól, pieprz, domowa jarzynka
Wykonanie:
- Umieść masło w garnku. Zetrzyj ogórka na tarce.
- Podduś ogórki na maśle.
- Wlej wodę. Dodaj topiony serek.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Zupę opcjonalnie możesz zmiksować.
- Podawaj z makaronem bądź ryżem.
Zupę ogórkową można podawać w różnoraki sposób. Jeżeli nie przepadasz za kiszonymi ogórkami, możesz przygotować ją ze świeżych ogórków. Najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków, jednak jeśli chcesz, możesz dodać do niej również makaron, kaszę lub ryż.
Zobacz też: Szybka sałatka z kurczakiem - przepisy na idealną przystawkę, które mogą Was zaciekawić