Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z dyni to idealny przepis na jesienny obiad i chociaż niektórzy uważają, że najlepszą zupą jesieni jest grzybowa, po tym przepisie chwilę się zastanowią. Zupa z dyni może być naprawdę przepyszna, ale warto wiedzieć, jak ją podkręcić. Na samym początku porządnie rozgrzej piekarnik. Następnie znajdź w lodówce ser feta oraz pomidory. Taką zupę mogą podawać w najlepszych restauracjach.
Zupa krem z dyni - dwa dodatki i piekarnik są kluczowe
Składniki:
- 1 średnia dynia, najlepiej piżmowa lub hokkaido
- 1 cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g sera typu feta
- 1/3 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili
- 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
- oliwa lub masło
- do podania grzanki
Zupa z dyni - sposób wykonania:
- Na samym początku zajmij się dynią. Obierz ją ze skóry, a miąższ pokrój w kostkę. Lekko skrop go oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż dynia miejscami zbrązowieje.
- Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem. Rozpuść w nim tłuszcz i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i pomidory, a kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj dynię, i zalej całość bulionem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Teraz dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną chili. Gotuj jeszcze 10 minut i dodaj śmietankę lub mleczko kokosowe. Następnie zmiksuj całość ręcznym blenderem.
Taka zupa smakuje idealnie z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsem z boczku. Jeśli cieszysz się, że w końcu nastała jesień, taka zupa musi obowiązkowo pojawić się na twoim stole.