Zupa krem z dyni wydaje się nudna? Te dodatki zamienią ją w kulinarne dzieło, przyda się także piekarnik

Sezon na dynię w pełni i aż żal go nie wykorzystać. Z dyni możemy zrobić mnóstwo rzeczy - pyszne ciasto, delikatne placuszki, możemy ją także ukisić. Dziś jednak na tapet bierzemy zupę krem z dyni. Dla niektórych wydaje się banalna, ale dziś z pewnością przestaną tak sądzić. Potrawę podkręcisz dwoma sposobami.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa krem z dyni to idealny przepis na jesienny obiad i chociaż niektórzy uważają, że najlepszą zupą jesieni jest grzybowa, po tym przepisie chwilę się zastanowią. Zupa z dyni może być naprawdę przepyszna, ale warto wiedzieć, jak ją podkręcić. Na samym początku porządnie rozgrzej piekarnik. Następnie znajdź w lodówce ser feta oraz pomidory. Taką zupę mogą podawać w najlepszych restauracjach.

Zobacz wideo

Zupa krem z dyni - dwa dodatki i piekarnik są kluczowe

Składniki:

  • 1 średnia dynia, najlepiej piżmowa lub hokkaido
  • 1 cebula 
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g sera typu feta
  • 1/3 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili
  • 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • oliwa lub masło
  • do podania grzanki

Zupa z dyni - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się dynią. Obierz ją ze skóry, a miąższ pokrój w kostkę. Lekko skrop go oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż dynia miejscami zbrązowieje.
  2. Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem. Rozpuść w nim tłuszcz i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i pomidory, a kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj dynię, i zalej całość bulionem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. 
  3. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Teraz dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną chili. Gotuj jeszcze 10 minut i dodaj śmietankę lub mleczko kokosowe. Następnie zmiksuj całość ręcznym blenderem. 

Taka zupa smakuje idealnie z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsem z boczku. Jeśli cieszysz się, że w końcu nastała jesień, taka zupa musi obowiązkowo pojawić się na twoim stole. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.