Pasta z makreli - jak przygotować przepyszną pastę z ryby na kanapki?
Jak przygotować super kremową pastę z makreli stworzoną z myślą o kanapkach? Rok szkolny rozpoczął się na dobre. Dla wielu rodziców to czas zadbania o brzuszki swoich pociech. Szukasz pomysłu na zdrowe drugie śniadanie dla swoich dzieci? Ten przepis jest dla Ciebie!
Pasta z makreli - składniki:
- makrela wędzona
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
- kilka ogórków kiszonych
- 1 cebula
Wykonanie:
- Przygotuj rybę. Rozłóż ją i usuń ości.
- Podziel rybę na części. Upewnij się, że nie ma ości.
- Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Wymieszaj ze sobą. Dopraw przyprawami do smaku.
- Na końcu pokrój ogórki. Dodaj i wymieszaj. Tak przygotowaną pastę warto schłodzić w lodówce przed podaniem.
- Podawaj z chlebem.
Pasta z makreli - przepis krok po kroku. Receptura z czerwoną papryką
Gotowi na kolejny rybny przepis? Tym razem w połączeniu z czerwoną, soczystą papryką. Taka pasta z makreli jest kolorowa, smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Sprawdźcie sami, jak prosta jest w przygotowaniu.
Pasta z makreli - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 5 jajek
- wędzona makrela
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- posiekana natka pietruszki
- 1-2 łyżki majonezu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Następnie obierz je ze skorupek. Podziel na mniejsze części.
- Dalej zajmij się rybą.
- Usuń grzbiet i ości. Podziel na mniejsze elementy.
- Paprykę dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i następnie posiekaj na drobno.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku.
- Tak przygotowaną pastę podawaj z chlebem. Przed podaniem warto schłodzić ją w lodówce.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Pasta z makreli z dodatkiem białego twarogu. Poznaj specjał pani Joli
Pasta z makreli z dodatkiem białego twarogu to bardzo treściwe śniadanie. Co więcej, należy zaznaczyć, że możemy spożywać ją samodzielnie. Zatem jest to świetna informacja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożywanie chleba w swojej diecie. Przepis jest wyjątkowy, gdyż jest on w wydaniu słynnej pani Joli. Trzeba wiedzieć, że jest ona kulinarnym autorytetem. To nie tylko kwestia skutecznych i smacznych receptur, ale i niezwykłej osobowości. Poniżej przepis na pastę z makreli z dodatkiem białego twarogu, idealną zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Składniki:
- 250 – 300 g twarogu
- wędzona makrela
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku
- 3 – 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę.
- Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij.
- Przejdź do przygotowania ryby. Rozłóż ją na talerzu, pozbądź się ości. Podziel na mniejsze kawałki.
- Szczypior dokładnie umyj, posiekaj.
- Połącz ze sobą rybę, szczypior jajka oraz twaróg.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Dodaj majonez oraz keczup.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną pastę umieść w lodówce.
Co do pasty z makreli najlepiej pasuje? Do czego możemy ją podawać?
Co do pasty z makreli będzie najlepiej pasowało i sprawi, że danie stanie się wyjątkowe? Pasta z ryby jest na tyle uniwersalna, że możemy połączyć ją praktycznie z każdym składnikiem. Doskonale sprawdzi się ona z dodatkiem warzyw, jajek czy też różnego rodzaju sosów. Tak jak wspominaliśmy we wcześniejszej części artykułu, możemy serwować ją do świeżego pieczywa. Pasta z makreli może też posłużyć nam jako nadzienie do różnych dań.
Zobacz też: Kolacja na ciepło - 3 proste przepisy. Zapiekanka z dyni zdecydowanym faworytem