Super kremowa pasta z makreli na śniadanie. Wystarczy kilka składników i odrobina chęci

Pasta z makreli to znakomity dodatek nie tylko do chleba, ale i jajek czy nawet warzyw. Pastę rybną można wykonać na wiele sposobów. Poniżej kilka przepisów, które mogą Was zaciekawić.

Pasta z makreli - jak przygotować przepyszną pastę z ryby na kanapki?

Jak przygotować super kremową pastę z makreli stworzoną z myślą o kanapkach? Rok szkolny rozpoczął się na dobre. Dla wielu rodziców to czas zadbania o brzuszki swoich pociech. Szukasz pomysłu na zdrowe drugie śniadanie dla swoich dzieci? Ten przepis jest dla Ciebie!

Pasta z makreli - składniki:

  • makrela wędzona
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka ogórków kiszonych
  • 1 cebula

Wykonanie:

  1. Przygotuj rybę. Rozłóż ją i usuń ości.
  2. Podziel rybę na części. Upewnij się, że nie ma ości.
  3. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  4. Wymieszaj ze sobą. Dopraw przyprawami do smaku.
  5. Na końcu pokrój ogórki. Dodaj i wymieszaj. Tak przygotowaną pastę warto schłodzić w lodówce przed podaniem.
  6. Podawaj z chlebem.

Pasta z makreli - przepis krok po kroku. Receptura z czerwoną papryką

Gotowi na kolejny rybny przepis? Tym razem w połączeniu z czerwoną, soczystą papryką. Taka pasta z makreli jest kolorowa, smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Sprawdźcie sami, jak prosta jest w przygotowaniu. 

Pasta z makreli - przepis krok po kroku:

Składniki: 

  • 5 jajek 
  • wędzona makrela 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 cebula czerwona 
  • posiekana natka pietruszki 
  • 1-2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 
  • sól, pieprz – do smaku 

Wykonanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo. 
  2. Następnie obierz je ze skorupek. Podziel na mniejsze części. 
  3. Dalej zajmij się rybą. 
  4. Usuń grzbiet i ości. Podziel na mniejsze elementy. 
  5. Paprykę dokładnie umyj, osusz i pokrój w kostkę. 
  6. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. 
  7. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i następnie posiekaj na drobno. 
  8. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj. 
  9. Dopraw do smaku. 
  10. Tak przygotowaną pastę podawaj z chlebem. Przed podaniem warto schłodzić ją w lodówce. 
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Pasta z makreli z dodatkiem białego twarogu. Poznaj specjał pani Joli 

Pasta z makreli z dodatkiem białego twarogu to bardzo treściwe śniadanie. Co więcej, należy zaznaczyć, że możemy spożywać ją samodzielnie. Zatem jest to świetna informacja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożywanie chleba w swojej diecie. Przepis jest wyjątkowy, gdyż jest on w wydaniu słynnej pani Joli. Trzeba wiedzieć, że jest ona kulinarnym autorytetem. To nie tylko kwestia skutecznych i smacznych receptur, ale i niezwykłej osobowości. Poniżej przepis na pastę z makreli z dodatkiem białego twarogu, idealną zarówno na śniadanie, jak i kolację. 

Składniki: 

  • 250 – 300 g twarogu 
  • wędzona makrela 
  • 4 jajka 
  • pęczek szczypiorku 
  • 3 – 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka keczupu 
  • sól, pieprz – do smaku 

Wykonanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę. 
  2. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij. 
  3. Przejdź do przygotowania ryby. Rozłóż ją na talerzu, pozbądź się ości. Podziel na mniejsze kawałki. 
  4. Szczypior dokładnie umyj, posiekaj. 
  5. Połącz ze sobą rybę, szczypior jajka oraz twaróg. 
  6. Dopraw do smaku przyprawami. 
  7. Dodaj majonez oraz keczup. 
  8. Całość dokładnie wymieszaj. 
  9. Tak przygotowaną pastę umieść w lodówce.

 Co do pasty z makreli najlepiej pasuje? Do czego możemy ją podawać?  

Co do pasty z makreli będzie najlepiej pasowało i sprawi, że danie stanie się wyjątkowe? Pasta z ryby jest na tyle uniwersalna, że możemy połączyć ją praktycznie z każdym składnikiem. Doskonale sprawdzi się ona z dodatkiem warzyw, jajek czy też różnego rodzaju sosów. Tak jak wspominaliśmy we wcześniejszej części artykułu, możemy serwować ją do świeżego pieczywa. Pasta z makreli może też posłużyć nam jako nadzienie do różnych dań. 

Zobacz też: Kolacja na ciepło - 3 proste przepisy. Zapiekanka z dyni zdecydowanym faworytem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.