Kotlet z kurczaka - pod marchewkową kołderką. W sam raz na rozpoczęcie jesieni!
Kotlet z kurczaka zazwyczaj kojarzy nam się z klasycznym panierowanym mięsem. Jednak przepisów na drobiowe kotlety jest znacznie więcej. O czym za chwilę sami się przekonacie. Pierwszy bardzo prosty przepis to wersja z marchewką - znajdziesz go poniżej.
Kotleciki z kurczakiem przykryte marchewką
Składniki:
- 3-4 porcje dobrej jakości kurczaka
- 3-4 marchewki
- majonez
- olej
- sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
- Mięso dokładnie umyj. Dalej rozbij je tak jak klasyczne kotlety.
- Dalej weź marchewkę i podduś ją na oleju, do czasu, aż będzie miękka.
- Mięso dopraw odpowiednio przyprawami.
- Nałóż na surowe mięso podduszoną marchewkę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Marchewkę posmaruj majonezem wedle uznania.
- Wstaw kotlety do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut.
- Podawaj z ziemniakami lub tak jak lubisz.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem, czyli kolorowy mix na talerzu
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem smakują wyśmienicie. Znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe? Sprawdź siekany wariant. Kolorowo, pysznie i zdrowo - nic dodać, nic ująć.
Kotlety siekane z kurczaka z majonezem - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około 1/2 kg fileta z piersi kurczaka
- 1-2 papryki czerwone
- 1 mała cebula
- kilka ząbków czosnku
- 6 pieczarek lub innych dowolnych grzybów
- 3 jaja
- około 80 g tartego sera mozzarella
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki
Wykonanie:
- Mięso umyj. Pokrój na małe kawałki.
- Natkę pietruszki umyj, posiekaj.
- Paprykę umyj, pokrój w kostkę.
- Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Grzyby posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce.
- Dopraw do smaku. Wymieszaj.
- Uformuj kotlety.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Usmaż kotleciki z dwóch stron.
Kotleciki z kurczaka z brokułem
Kotleciki z kurczaka z dodatkiem brokuła to niecodzienne rozwiązanie. Jednak jakże udane. Szukacie nowych smaków? Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie. Obiad z pewnością będzie wszystkim smakował.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka słodka - do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
- Podziel brokuła. Umyj go, Ugotuj go w osolonej wodzie.
- Później rozdrobnij go na przykład malakserem.
- Pierś umyj, pokrój w kostkę.
- Dopraw do smaku przyprawami. Połącz wszystkie składniki. Uformuj z nich kotlety. Odstaw je do lodów
- Obtocz w bułce tartej.
- Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju.
Zobacz też: Kotlety z pieczarek - z dodatkiem właściwych przypraw to istne niebo w gębie. Jak je zrobić?