Kotlety z kurczaka - mega soczyste w środku, a z wierzchu bajecznie chrupiące! Palce lizać!

Kotlety z kurczaka nie muszą być nudne! Wystarczy odrobina wyobraźni, chęci no i kilka dodatkowych składników. Spokojnie! Na pewno masz je w domu! Przed Wami kilka ekstremalnie pysznych kotletów!

Kotlet z kurczaka - pod marchewkową kołderką. W sam raz na rozpoczęcie jesieni!

Kotlet z kurczaka zazwyczaj kojarzy nam się z klasycznym panierowanym mięsem. Jednak przepisów na drobiowe kotlety jest znacznie więcej. O czym za chwilę sami się przekonacie. Pierwszy bardzo prosty przepis to wersja z marchewką - znajdziesz go poniżej.

Kotleciki z kurczakiem przykryte marchewką

Składniki:

  • 3-4 porcje dobrej jakości kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • majonez
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie umyj. Dalej rozbij je tak jak klasyczne kotlety.
  2. Dalej weź marchewkę i podduś ją na oleju, do czasu, aż będzie miękka.
  3. Mięso dopraw odpowiednio przyprawami.
  4. Nałóż na surowe mięso podduszoną marchewkę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Marchewkę posmaruj majonezem wedle uznania.
  7. Wstaw kotlety do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut.
  8. Podawaj z ziemniakami lub tak jak lubisz.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem, czyli kolorowy mix na talerzu

Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem smakują wyśmienicie. Znudziły Ci się klasyczne kotlety schabowe? Sprawdź siekany wariant. Kolorowo, pysznie i zdrowo - nic dodać, nic ująć.

Kotlety siekane z kurczaka z majonezem - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około 1/2 kg fileta z piersi kurczaka
  • 1-2 papryki czerwone
  • 1 mała cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 6 pieczarek lub innych dowolnych grzybów
  • 3 jaja
  • około 80 g tartego sera mozzarella
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki

Wykonanie:

  1. Mięso umyj. Pokrój na małe kawałki.
  2. Natkę pietruszki umyj, posiekaj.
  3. Paprykę umyj, pokrój w kostkę.
  4. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
  5. Grzyby posiekaj.
  6. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  7. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce.
  8. Dopraw do smaku. Wymieszaj.
  9. Uformuj kotlety.
  10. Rozgrzej olej na patelni.
  11. Usmaż kotleciki z dwóch stron.

Kotleciki z kurczaka z brokułem

Kotleciki z kurczaka z dodatkiem brokuła to niecodzienne rozwiązanie. Jednak jakże udane. Szukacie nowych smaków? Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie. Obiad z pewnością będzie wszystkim smakował.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka - do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania 

Wykonanie:

  1. Podziel brokuła. Umyj go, Ugotuj go w osolonej wodzie.
  2. Później rozdrobnij go na przykład malakserem.
  3. Pierś umyj, pokrój w kostkę.
  4. Dopraw do smaku przyprawami. Połącz wszystkie składniki. Uformuj z nich kotlety. Odstaw je do lodów
  5. Obtocz w bułce tartej.
  6. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju.

Zobacz też: Kotlety z pieczarek - z dodatkiem właściwych przypraw to istne niebo w gębie. Jak je zrobić?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.