Kotlety mielone na milion różnych sposobów. Najlepsze dodatki, dzięki którym odświeżysz babcine kotlety

Kotlety mielone to jedna z bardziej popularnych potraw, jakie serwuje się na polskim stole. W artykule przedstawiamy kilka pomysłów na kotlety mielone wzbogacone o różne zdrowe dodatki. Zainspiruj się i stwórz ciekawy obiad.

Kotlety mielone - przepisy dla każdego. Receptura z czosnkiem

Masz ochotę na przepyszne kotlety mielone? Przepisy na nie są na szczęście dobrze znane i bardzo łatwe. Mięso mielone można przygotować z różnymi dodatkami, aby kotlety były po prostu ciekawsze w smaku. Przed nami wersja z czosnkiem, czyli przepis w sam raz na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 1 jajko
  • kilka ząbków czosnku - przeciśniętych przez praskę
  • pół kilograma mięsa mielonego - dowolny rodzaj
  • 1 sucha bułka
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • bułka do panierki
  • odrobina wody - do namoczenia suchej bułki

Wykonanie:

  1. Namocz suchą bułkę.
  2. Następnie wymieszaj ją z mięsem. Dopraw przyprawami. Dodaj jajko i przeciśnięty czosnek.
  3. Całość dokładnie wyrób.
  4. Uformuj kulki. Następnie je spłaszcz.
  5. Dalej obtocz je w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni do około 180 stopni i przejdź do smażenia.
  7. Kotlety smaż z dwóch stron.
  8. W razie konieczności odsącz nadmiar oleju, korzystając z ręcznika papierowego.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Kotlety mielone - przepis z pieczarkami i serem

Przepis na kotlety mielone faszerowane aromatycznymi pieczarkami i serem to idealna propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Kotlet mielony, dzięki swojej konsystencji może być wzbogacony o różne składniki. Największą zaletą mięsa mielonego jest jego uniwersalność. Poniżej receptura na najsmaczniejszy obiad z mięsa mielonego.

Przepis na kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami:

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego - dowolnego (polecamy wybór mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 czerstwe bułki
  • 400 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz - do smaku
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

  1. Pieczarki pokrój w plasterki. Podsmaż je na patelni. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Szczypior dokładnie umyj i drobno posiekaj. Dodaj do pieczarek.
  3. Zetrzyj ser na tarce.
  4. Wszystko wymieszaj.
  5. Namocz bułki w wodzie i odsącz.
  6. Połącz z mięsem, jajkiem oraz startą na tarce cebulą. Dopraw do smaku.
  7. Masę dokładnie wyrób.
  8. Uformuj płaskie kotlety z mięsa. Na środku placka dodaj farsz. Całość zawiń w mięso.
  9. Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i usmaż je z każdej strony.
  10. Podlej je odrobiną wody w razie konieczności. Przykryj i duś przez kilka minut.

Kotlet mielony z natką pietruszki i świeżego tymianku. Coś dla fanów "zielonego"

Kotlet mielony z natką pietruszki charakteryzuje się świeżym smakiem. Wykonanie jest banalne, ale za to aromat i smak powala! Prosty przepis na kotlety mielone z dodatkiem świeżych ziół znajdziesz poniżej. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia
  • pęczek natki pietruszki
  • świeży tymianek - do smaku
  • bułka tarta
  • olej
  • czerstwa bułka - można dodać także drobną kaszę manną zamiast bułki

Wykonanie:

  1. Wrzuć mięso do miski.
  2. Dodaj przyprawy. Wyrób dokładnie mięso.
  3. Dodaj namoczoną bułkę. Ponownie wyrób.
  4. Umyj dokładnie zioła. Posiekaj na drobno i dodaj do mięsa. Całość dobrze wyrób.
  5. Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony.

Zobacz też: Kotlety ziemniaczane - w różnych odsłonach. Coś na obiad, kolację lub drobną przekąskę w pracy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.