Kotlety mielone - przepisy dla każdego. Receptura z czosnkiem
Masz ochotę na przepyszne kotlety mielone? Przepisy na nie są na szczęście dobrze znane i bardzo łatwe. Mięso mielone można przygotować z różnymi dodatkami, aby kotlety były po prostu ciekawsze w smaku. Przed nami wersja z czosnkiem, czyli przepis w sam raz na rodzinny obiad.
Składniki:
- 1 jajko
- kilka ząbków czosnku - przeciśniętych przez praskę
- pół kilograma mięsa mielonego - dowolny rodzaj
- 1 sucha bułka
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
- bułka do panierki
- odrobina wody - do namoczenia suchej bułki
Wykonanie:
- Namocz suchą bułkę.
- Następnie wymieszaj ją z mięsem. Dopraw przyprawami. Dodaj jajko i przeciśnięty czosnek.
- Całość dokładnie wyrób.
- Uformuj kulki. Następnie je spłaszcz.
- Dalej obtocz je w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni do około 180 stopni i przejdź do smażenia.
- Kotlety smaż z dwóch stron.
- W razie konieczności odsącz nadmiar oleju, korzystając z ręcznika papierowego.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]
Kotlety mielone - przepis z pieczarkami i serem
Przepis na kotlety mielone faszerowane aromatycznymi pieczarkami i serem to idealna propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Kotlet mielony, dzięki swojej konsystencji może być wzbogacony o różne składniki. Największą zaletą mięsa mielonego jest jego uniwersalność. Poniżej receptura na najsmaczniejszy obiad z mięsa mielonego.
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami:
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego - dowolnego (polecamy wybór mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 czerstwe bułki
- 400 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz - do smaku
- ulubione przyprawy
Wykonanie:
- Pieczarki pokrój w plasterki. Podsmaż je na patelni. Pozostaw do wystudzenia.
- Szczypior dokładnie umyj i drobno posiekaj. Dodaj do pieczarek.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Wszystko wymieszaj.
- Namocz bułki w wodzie i odsącz.
- Połącz z mięsem, jajkiem oraz startą na tarce cebulą. Dopraw do smaku.
- Masę dokładnie wyrób.
- Uformuj płaskie kotlety z mięsa. Na środku placka dodaj farsz. Całość zawiń w mięso.
- Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i usmaż je z każdej strony.
- Podlej je odrobiną wody w razie konieczności. Przykryj i duś przez kilka minut.
Kotlet mielony z natką pietruszki i świeżego tymianku. Coś dla fanów "zielonego"
Kotlet mielony z natką pietruszki charakteryzuje się świeżym smakiem. Wykonanie jest banalne, ale za to aromat i smak powala! Prosty przepis na kotlety mielone z dodatkiem świeżych ziół znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia
- pęczek natki pietruszki
- świeży tymianek - do smaku
- bułka tarta
- olej
- czerstwa bułka - można dodać także drobną kaszę manną zamiast bułki
Wykonanie:
- Wrzuć mięso do miski.
- Dodaj przyprawy. Wyrób dokładnie mięso.
- Dodaj namoczoną bułkę. Ponownie wyrób.
- Umyj dokładnie zioła. Posiekaj na drobno i dodaj do mięsa. Całość dobrze wyrób.
- Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony.
Zobacz też: Kotlety ziemniaczane - w różnych odsłonach. Coś na obiad, kolację lub drobną przekąskę w pracy