Jak się robi naleśniki? Pamiętaj o kilku kwestiach
Jak się robi naleśniki? Wydawać by się mogło, że to proste danie, ale nie każdy potrafi je poprawnie przygotować. Zazwyczaj ciasto nie wychodzi takie, jak chcemy lub dobierzemy złe nadzienie. Chcąc uniknąć tych błędów, musimy zastosować kilka wskazówek. Oto i one:
- Wybierz odpowiednią mąkę. Najlepiej ekologiczną, pszenną ze sprawdzonego źródła.
- Przesiej mąkę przed wykonaniem naleśników. Ten prosty trik zapewni Ci lepszą puszystość naleśników.
- Rozgrzej dobrze olej przed smażeniem. Niektórzy smażą naleśniki w nieodpowiedniej temperaturze, co powoduje np. przywieranie ciasta do spodu patelni.
- Dodaj wodę gazowaną do naleśników. Patent stary, ale bardzo skuteczny. Gaz znajdujący się w wodzie, zapewni odpowiednią pulchność ciasta naleśnikowego.
- Dobrze wymieszaj masę naleśnikową.
- Odstaw ciasto na kwadrans przed smażeniem.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdź przepis pani Joli, który zawsze wychodzi!
Jak zrobić ciasto na naleśniki, aby było udane? Skorzystaj z przepisu Pani Joli, kulinarnej ekspertki, którą pokochali nie tylko internauci, ale także czytelnicy tradycyjnych książek. Poniżej sprawdzony i prosty przepis na naleśniki, który zawsze wychodzi.
Naleśniki - jak zrobić? Oto przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 250 ml wody gazowanej
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 jaja
- odrobina cukru
- 1,5 łyżki cukru
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Wsyp ją do miski. Dolej wodę oraz mleko. Dodaj jajka, cukier i olej. Dopraw solą.
- Wymieszaj dokładnie masę, aby była jednolita.
- Później odstaw masę na około 15-20 minut.
- Rozgrzej olej na patelni i przystąp do smażenia naleśników. Pamiętaj o tym, aby zachować odpowiednią temperaturę smażenia (ok. 180 stopni).
Jak zrobić dobre naleśniki? Przepis na królewskie naleśniki z jagodami
Jak zrobić dobre naleśniki? Potrzebny jest właściwy przepis i odrobinę chęci. Przed Wami naleśniki z jagodami z białą czekoladą i pomarańczową skórką. Brzmi pysznie? Przekonajcie się sami, jaki mają znakomity smak!
Składniki:
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- około 100-115 g mąki pszennej
- odrobina soli
- 30 ml masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 1/3 łyżeczki drożdży
Składniki na nadzienie:
- 2 serki waniliowe homogenizowane
- około 250 g jagód
Składniki na polewę:
- pomarańczowa skórka
- 50 g białej czekolady
- około 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Dodaj jajka. Dolej mleko. Dołóż cukier, sól i masło. Dodaj drożdże.
- Całość dokładnie zmiksuj. Masa powinna być jednolita.
- Odstaw na około pół godziny.
- Ponownie zamieszaj.
- Rozgrzej olej i przejdź do smażenia.
- W kolejnym kroku wykonaj polewę. Rozdrobnij białą czekoladę. Dolej mleka. Masę rozpuść w kąpieli wodnej. Możesz użyć w tym celu kuchenki mikrofalowej.
- Następnie dodaj jogurt oraz pomarańczową skórkę.
- Włóż do każdego naleśnika serek oraz posyp jagodami. Zwiń. Polej polewę i przystrój jagodami.
Zobacz też: Kotlety z cukinii w różnych wydaniach. Zainspiruj się i stwórz dania pełne smaków i kolorów!