Kotlety z kalafiora - coś dla miłośników warzyw. Domowe kotlety w "odświeżonym" wydaniu

Kotlety z kalafiora to znakomita alternatywa dla tych, którzy nie jadają mięsa, a chcą zasmakować domowych kotlecików. Kalafior to niezwykle plastyczne i uniwersalne warzywo. W łatwy sposób możemy zrobić z niego mnóstwo pysznych dań.

Kotleciki z kalafiora ze świeżym szczypiorkiem. W sam raz na letni obiad!

Kotleciki z kalafiora z dodatkiem świeżego szczypiorku to danie nie tylko na lżejszy obiad, ale i przekąskę w ciągu dnia. Szykujecie się do wyjazdu i nie wiecie, co ze sobą zabrać? Kotlety warzywne to bardzo dobre rozwiązanie. Prosty przepis znajdziecie poniżej.

Kotleciki z kalafiora - przepis:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 4 łyżki bułki tartej + na panierkę
  • 2 jaja
  • szczypior
  • kilka ząbków czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, kurkuma - do smaku

Wykonanie:

  1. Oczyść kalafiora i ugotuj go w osolonej wodzie.
  2. Gotuj go przez kwadrans.
  3. Później odcedź i podziel na kawałki.
  4. Pozostaw do wystudzenia.
  5. Następnie rozdrobnij w maszynce lub w prasie do ziemniaków.
  6. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj.
  7. Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i usmaż. Zachowaj umiarkowany ogień.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlet z kalafiora i ciecierzycy

Kotlet z kalafiora w połączeniu z ciecierzycą? Takich na pewno nie jadłeś! Jeżeli jesteś miłośnikiem kulinarnych eksperymentów, musisz koniecznie wypróbować ten przepis! Znajdziesz go poniżej:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 puszka ciecierzycy
  • około 1/3 szklanki mąki pszennej
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki nieaktywnych drożdży
  • przyprawy: pieprz, sól, kminek

Wykonanie:

  1. Oczyść kalafiora. Podziel go na części. Umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Gotuj do czasu, aż będzie miękki. Nie może być rozgotowany!
  4. Przygotuj ciecierzycę. Odsącz ją z zalewy.
  5. Umieść wystudzonego kalafiora i ciecierzycę w mikserze. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  6. Uformuj kotlety.
  7. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem. Rozłóż kotlety na przygotowanej blaszce. 
  8. Piecz kotlety w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut.

Kotlety z kalafiora - przepis z brokułem

Kotlety z kalafiora nie są aż tak popularne. Zazwyczaj raczymy się mięsnymi wersjami. Jednakże kotleciki warzywne posiadają doskonały smak. Ich kolejną zaletą jest to, że są lekkostrawne. Dlatego też możemy spożywać je podczas ciepłej kolacji. Możecie być pewni, że z dodatkiem odpowiednich przypraw i na przykład sosu czosnkowego zrobią furorę wśród gości podczas imprezy plenerowej. Chcecie wiedzieć, jak je przygotować? Oto prosty przepis na kotlety z kalafiora:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • około 1,5 szklanki bułki tartej + do panierki
  • sól, pieprz, czosnek suszony - do smaku
  • 2 jaja
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Oczyść i ugotuj kalafiora oraz brokuła.
  2. Następnie ostudź i rozgnieć.
  3. Umieść oba warzywa w misce. Dodaj przyprawy, bułkę tartą, jedno jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj z masy spłaszczone kotlety i obtocz je w jajku i bułce tartej.
  5. Przejdź do smażenia.
  6. Rozgrzej olej i smaż w odpowiedniej temperaturze.
  7. Kotleciki świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.

Zobacz też: Kotlety jajeczne - proste, smaczne, z przeróżnymi dodatkami. Lżejsze niż tradycyjne mielone

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.