Kotlety mielone nigdy nie były smaczniejsze. Zamiast przepisu babci, mamy coś lepszego. Przyda się piekarnik

Kotlety mielone to kultowy przysmak, który podawany jest do obiadu. Zna je każdy, lecz okazuje się, że dodając jeden składnik, można nadać im jeszcze lepszego smaku. Mało kto przygotowuje je w ten sposób, a to bez wątpienia metoda warta spróbowania.
Zobacz wideo Spiralny chlebek z mięsem

Na temat klasycznych mielonych pisaliśmy niejednokrotnie. W naszych propozycjach na to danie można było znaleźć różne dodatki, które mniej lub bardziej wszystkich poruszały. Dziś również chcemy pokazać, że tak znany klasyk można połączyć ze składnikiem, o którym niektórzy nie pomyślą. Mowa tu o cieście francuskim, w którym zamknięty jest mięsny farsz. Całość zapieczona jest w piekarniku, a to sprawa, że ten przysmak można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie wkomponuje się do obiadu, a także może być podane jako ciekawa przystawka.

Przepis na kotlety mielone w cieście francuskim

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kieliszek wody,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 150 g sera żółtego,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją na drobną kostkę. Z czosnku również pozbądź się skórki i przeciśnij go przez praskę.
  2. Do większej miski wrzuć mięso mielone, dodaj do niego czosnek i cebulę. Wrzuć również kolendrę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wlej także wodę i dokładnie wszystko wyrób do połączenia składników.
  3. Na blaszce wyłóż ciasto francuskie i podziel je na 6 równych części. Masę z mielonego również podziel na części. Każdy kawałek mielonego uformuj na kształt kotleta i ułóż go na cieście. Wierzch posyp niewielką ilością startego żółtego sera, ciasto dokładnie zalep, by podczas pieczenia nic z niego nie wypadło. Czynność powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników.
  4. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim wierzch każdego ciasta francuskiego.
  5. Przygotowane kotleciki umieść na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Ułóż je pozostawiając taką odległość, by podczas pieczenia nie zlepiły się z sobą.
  6. Gotowe danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  7. Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego wystudzenia. Górę ozdób świeżymi ziołami. Podawaj do obiadu lub z dodatkiem sosu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.