Zapomnij o mielonych i schabowych. Te kotlety to źródło cennych witamin i wybornego smaku

Zapomnij o mięsnych rarytasach i przygotuj aromatyczne, zdrowe kotlety w tej lekkiej, wakacyjnej wersji. W składnie samo zdrowie, a mianowicie rybka! Takie danie nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza wielu cennych składników i minerałów. Podane z surówką z kapusty zrobią prawdziwą furorę!

Latem domowe menu zmienia się nie do poznania - wówczas ciężkie strawy, tłuste mięsiwa i gęste zupy odchodzą w niepamięć, a króluj te lekkie, zdrowe i kolorowe smakołyki. Idealnym pomysłem na obiad jest alternatywa dla mielonych czy schabowych, a mianowicie kotlety rybne! 

Kotlety rybne zamiast mięsa mielonego czy drobiowego na obiad

Domowe menu ma wiele ciekawych propozycji na obiad, jednak na co dzień królują klasyki takie jak np. wszelakie kotlety. Jeśli rodzina nie ma jednak apetytu na kolejne talerze mielonych czy schabowych z rozmaitymi dodatkami, pora zaskoczyć ich prawdziwą petardą. Mowa tu o kotletach rybnych, które pozwolą przemycić do diety wiele cennych witamin i przede wszystkim niebanalny, znakomity smak. To prostsze niż mogłoby się wydawać i jakże zaskakujące dla podniebienia! 

Kotlety rybne są błyskawiczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest oczywiście świeży produkt, który jak doskonale wiadomo - zawsze się obroni. Nasza propozycja na kotlety to morszczuk w duecie z kilkoma przyprawami, obtoczony w panierce, a następnie smażony na kolory złoty, kuszący chrupkością i smakami! Taki rarytas świetnie smakuje w anturażu ziemniaków, bukietu surówek lub klasycznie z kapuścianą sałatką

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Przepis na kotlety rybne - sekret smaku tkwi tu w prostocie 

Składniki: 

  • 500 g filetów z dorsza lub morszczuka,
  • 100 ml bulionu do namoczenia bułki,
  • kajzerka,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 120 g bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie warto przypomnieć, że smak kotletów jest zależny od gatunku ryby oraz jej świeżości, warto zatem dołożyć starań podczas robienia zakupów. 
  2. Rybę oczyść z ości, po czym przepłucz ją w lodowatej wodzie i osusz. 
  3. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Warzywa pozostaw do przestygnięcia. 
  4. W misce połącz rybę z cebulą i czosnkiem - wszystko dokładnie zblenduj. Do powstałej masy dodaj namoczoną w bulionie kajzerkę, jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. 
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj dłonią - dokłądnie tak jak podczas robienia mielonych. 
  6. W dłoniach uformuj zgrabne kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. 
  7. Kotlety rybne podaj z ulubionymi dodatkami - polecamy surówkę z kapusty i pure ziemniaczane. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.