Soczyste kotlety mielone z piekarnika. Bliscy będą prosić o dokładkę!

Kotlety mielone z piekarnika nie są zbyt popularne. Oczywistą zaletą dania jest fakt, że są po prostu zdrowsze niż klasyczna, smażona wersja. Sprawdź koniecznie nasze przepisy, a już zawsze będziesz serwować je bliskim.

Soczyste kotlety mielone z piekarnika. Jak je zrobić?

Soczyste kotlety mielone z piekarnika to dobra alternatywa dla tych, którzy szukają nieco zdrowszych rozwiązań kulinarnych. Chcesz ograniczyć smażone potrawy, a uwielbiasz mielone kotlety? Mamy na to rozwiązanie! Zobacz poniższy przepis i ciesz się smakiem soczystych mielonych na co dzień. 

Pieczone kotlety mielone - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego - dowolny rodzaj
  • 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
  • sól, pieprz, czosnek granulowany - do smaku
  • olej roślinny - tylko do podsmażenia cebulki (można też dodać zmieloną cebulę)
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona wcześniej w mleku
  • natka pietruszki
  • bułka tarta - do panierki
  • masło

Wykonanie:

  1. Cebule obierz. Posiekaj na drobno razem ze szczypiorkiem.
  2. Wszystko podsmaż delikatnie na oleju.
  3. Połącz cebulę z mięsem. Dodaj jajko, bułkę tartą, namoczoną kajzerkę, przyprawy oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrób. Uformuj małe kotleciki.
  4. Spłaszcz je delikatnie.
  5. Obtocz je w bułce tartej.
  6. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż kotlety. W każdym kotlecie wykonaj małą dziurkę.
  7. Umieść w środku odrobinę masła.
  8. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wybierz funkcję termoobiegu. Proces ten powinien trwać około 20-25 minut. Później zwiększ nieco temperaturę i piecz w trybie góra - dół. Przez około kwadrans.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety mielone pieczone w piekarniku z grzybami

Kotlety mielone pieczone w piekarniku to prosty sposób na zdrowy obiad. Z dodatkiem leśnych grzybów, danie zamieni się w kulinarne arcydzieło. Poniżej znajdziecie prosty i szybki przepis na przepyszne kotlety mielone z piekarnika.

Kotleciki mielone pieczone w piekarniku - jak je wykonać? Oto prosta stara receptura:

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jaja
  • 300 g obgotowanych grzybów leśnych
  • kilka ząbków czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • kilka łyżek żółtego sera - startego
  • pieprz, sól - do smaku

Wykonanie:

  1. Podsmaż grzyby na maśle.
  2. Podduś przez około 15 minut. Odstaw i wystudź.
  3. Do mięsa dodaj 1 jajko, wyciśnięty czosnek, natkę, przyprawy.
  4. Dolej zimną wodą. Całość dokładnie wyrób.
  5. Uformuj kotlety i wyłóż je na papierze do pieczenia na blaszce.
  6. Weź białko drugiego jaja. Ubij na sztywną pianę. Dodaj następnie żółtko.
  7. Dopraw solą i pieprzem. Ubij.
  8. Dołóż przestudzone grzyby.
  9. Dopraw przyprawami. Wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną masę, wyłóż na kotletach. Piecz w temperaturze około 180 stopni przez 20 minut. Później wysyp na każdego kotleta ser i piecz jeszcze przez 5 minut.

Tak przygotowane kotlety z grzybami wyjdą soczyste, a sam ser będzie się fantazyjnie ciągnął! Danie jest dobre zarówno dla małych jak i dużych. Można serwować je z ziemniakami lub chlebem. Wystarczy kolorowa sałatka i popisowe danie jest gotowe!

Zobacz też: Domowa musztarda. Jakie przyprawy dodać do musztardy? Przepis wymaga specjalnej mieszanki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.