Soczyste kotlety mielone z piekarnika. Jak je zrobić?
Soczyste kotlety mielone z piekarnika to dobra alternatywa dla tych, którzy szukają nieco zdrowszych rozwiązań kulinarnych. Chcesz ograniczyć smażone potrawy, a uwielbiasz mielone kotlety? Mamy na to rozwiązanie! Zobacz poniższy przepis i ciesz się smakiem soczystych mielonych na co dzień.
Pieczone kotlety mielone - przepis krok po kroku:
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego - dowolny rodzaj
- 1 pęczek cebuli ze szczypiorem
- sól, pieprz, czosnek granulowany - do smaku
- olej roślinny - tylko do podsmażenia cebulki (można też dodać zmieloną cebulę)
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona wcześniej w mleku
- natka pietruszki
- bułka tarta - do panierki
- masło
Wykonanie:
- Cebule obierz. Posiekaj na drobno razem ze szczypiorkiem.
- Wszystko podsmaż delikatnie na oleju.
- Połącz cebulę z mięsem. Dodaj jajko, bułkę tartą, namoczoną kajzerkę, przyprawy oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrób. Uformuj małe kotleciki.
- Spłaszcz je delikatnie.
- Obtocz je w bułce tartej.
- Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż kotlety. W każdym kotlecie wykonaj małą dziurkę.
- Umieść w środku odrobinę masła.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wybierz funkcję termoobiegu. Proces ten powinien trwać około 20-25 minut. Później zwiększ nieco temperaturę i piecz w trybie góra - dół. Przez około kwadrans.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety mielone pieczone w piekarniku z grzybami
Kotlety mielone pieczone w piekarniku to prosty sposób na zdrowy obiad. Z dodatkiem leśnych grzybów, danie zamieni się w kulinarne arcydzieło. Poniżej znajdziecie prosty i szybki przepis na przepyszne kotlety mielone z piekarnika.
Kotleciki mielone pieczone w piekarniku - jak je wykonać? Oto prosta stara receptura:
Składniki:
- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jaja
- 300 g obgotowanych grzybów leśnych
- kilka ząbków czosnku
- posiekana natka pietruszki
- kilka łyżek żółtego sera - startego
- pieprz, sól - do smaku
Wykonanie:
- Podsmaż grzyby na maśle.
- Podduś przez około 15 minut. Odstaw i wystudź.
- Do mięsa dodaj 1 jajko, wyciśnięty czosnek, natkę, przyprawy.
- Dolej zimną wodą. Całość dokładnie wyrób.
- Uformuj kotlety i wyłóż je na papierze do pieczenia na blaszce.
- Weź białko drugiego jaja. Ubij na sztywną pianę. Dodaj następnie żółtko.
- Dopraw solą i pieprzem. Ubij.
- Dołóż przestudzone grzyby.
- Dopraw przyprawami. Wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną masę, wyłóż na kotletach. Piecz w temperaturze około 180 stopni przez 20 minut. Później wysyp na każdego kotleta ser i piecz jeszcze przez 5 minut.
Tak przygotowane kotlety z grzybami wyjdą soczyste, a sam ser będzie się fantazyjnie ciągnął! Danie jest dobre zarówno dla małych jak i dużych. Można serwować je z ziemniakami lub chlebem. Wystarczy kolorowa sałatka i popisowe danie jest gotowe!
Zobacz też: Domowa musztarda. Jakie przyprawy dodać do musztardy? Przepis wymaga specjalnej mieszanki