Musaka - bakłażanowa zapiekanka prosto z Grecji! Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną musakę

Musaka to grecka zapiekanka wykonana na bazie bakłażana, mięsa mielonego i soczystych pomidorów. Czy może być coś bardziej śródziemnomorskiego? Przepis na tradycyjną musakę, znajdziecie w artykule.

Musaka grecka - bakłażanowa zapiekanka z dodatkiem sosu beszamelowego 

Musaka grecka w ostatnich latach jest niezwykle popularna. Wykonuje się ją na bazie bakłażana, mięsa mielonego i sosu beszamelowego. Całość jest posypana obficie parmezanem. Zapiekanka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Przepis oryginalny na grecką musakę znajdziecie poniżej. Przekonajcie się sami, jaka jest rewelacyjna w smaku.

Musaka - przepis oryginalny krok po kroku:

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • około 400 - 450 g mielonego mięsa
  • 1-2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • około 2 puszek pomidorów
  • około 3-4 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 duże ziemniaki
  • starty parmezan
  • przyprawy: cynamon, oregano, tymianek, pieprz, sól, rozmaryn
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 duża łyżka masła
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki startego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz biały

Grecka zapiekanka musaka (zdjęcie ilustracyjne)Grecka zapiekanka musaka (zdjęcie ilustracyjne) RmX86/Pixabay

Przygotowanie:

  1. Bakłażany dokładnie umyj. Następnie pokrój je w podłużne plastry. Posól do smaku i odstaw na około 25-30 minut.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj mielone mięso.
  3. Obierz cebulę, posiekaj na drobno i dodaj do mięsa.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Podsmaż delikatnie na złoty kolor.
  6. Pamiętaj o mieszaniu.
  7. Dodaj przyprawy. Dołóż pomidory i koncentrat. Całość wymieszaj i chwilę podduś.
  8. Następnie opłucz bakłażana z soli. Osusz i podsmaż na oliwie.
  9. Ziemniaki obierz, opłucz. Pokrój je na plasterki.
  10. Usmaż podobnie jak bakłażana.
  11. Przejdź do wykonania sosu.
  12. Rozpuść masło - np. w garnuszku. Dodaj mąkę. Mieszaj. Dolej następnie mleko. Mieszaj do momentu uzyskania gęstego sosu.
  13. Dodaj przyprawy i parmezan. Wymieszaj.
  14. Przygotuj naczynie. Ułóż wszystko warstwowo. Ziemniaki - mięso - bakłażan - mięso - ziemniaki - mięso z sosem - bakłażan. Wszystko zalej beszamelem. Posyp obficie parmezanem. Rozgrzej piekarnik i wstaw na pół godziny. Ustaw temperaturę na 180 stopni.
Zobacz wideo

Musaka wegetariańska - wersja z cukinią 

Musaka wegetariańska jest świetną alternatywą dla osób, które nie mogą lub świadomie nie spożywają mięsa. Musaka z cukinią zamiast mięsa posmakuje każdemu. Przepis jest bardzo podobny do tradycyjnego, jego wykonanie zajmie mniej więcej godzinę. Receptura na przepyszną musakę dla całej rodziny znajduje się poniżej. 

Musaka - grecki przepis z cukinią:

Składniki:

  • 1-2 cukinie
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • pomidory w puszce
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • około 250 ml mleka
  • około 3-4 łyżek mąki pszennej

Wykonanie:

  1. Przygotuj ziemniaki i cukinię. Obierz, umyj i pokrój na plastry.
  2. Dalej podsmaż je na patelni na oleju bądź oliwie.
  3. Później weź kuchenny ręcznik i ułóż je na nim, aby olej został wchłonięty.
  4. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  5. Podsmaż ją na patelni.
  6. Dodaj pomidory z puszki.
  7. Duś przez chwilę, aby woda odparowała.
  8. Dopraw do smaku przyprawami.
  9. Przygotuj naczynie - ułóż warstwowo ziemniaki, cukinię. Pomiędzy nimi rozlej sos.
  10. Wykonaj sos beszamelowy.
  11. Rozpuść masło, wsyp mąkę. Jednocześnie pamiętaj o mieszaniu. Dolej mleko. Wszystko wymieszaj.
  12. Jajko rozbij i dodaj do sosu. Dopraw przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  13. Tak przygotowany sos, wylej na ostatnią warstwę. Wstaw do piekarnika na około 45-50 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Zobacz też: Domowy serek topiony - hit czy kit? Kulinarny przysmak bez szkodliwych składników

Więcej o:
Copyright © Agora SA