Musaka to grecka zapiekanka wykonana na bazie bakłażana, mięsa mielonego i soczystych pomidorów. Czy może być coś bardziej śródziemnomorskiego? Przepis na tradycyjną musakę, znajdziecie w artykule.
4
istock / beats3
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Musaka grecka - bakłażanowa zapiekanka z dodatkiem sosu beszamelowego
Musaka grecka w ostatnich latach jest niezwykle popularna. Wykonuje się ją na bazie bakłażana, mięsa mielonego i sosu beszamelowego. Całość jest posypana obficie parmezanem. Zapiekanka jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Przepis oryginalny na grecką musakę znajdziecie poniżej. Przekonajcie się sami, jaka jest rewelacyjna w smaku.
Bakłażany dokładnie umyj. Następnie pokrój je w podłużne plastry. Posól do smaku i odstaw na około 25-30 minut.
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj mielone mięso.
Obierz cebulę, posiekaj na drobno i dodaj do mięsa.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmaż delikatnie na złoty kolor.
Pamiętaj o mieszaniu.
Dodaj przyprawy. Dołóż pomidory i koncentrat. Całość wymieszaj i chwilę podduś.
Następnie opłucz bakłażana z soli. Osusz i podsmaż na oliwie.
Ziemniaki obierz, opłucz. Pokrój je na plasterki.
Usmaż podobnie jak bakłażana.
Przejdź do wykonania sosu.
Rozpuść masło - np. w garnuszku. Dodaj mąkę. Mieszaj. Dolej następnie mleko. Mieszaj do momentu uzyskania gęstego sosu.
Dodaj przyprawy i parmezan. Wymieszaj.
Przygotuj naczynie. Ułóż wszystko warstwowo. Ziemniaki - mięso - bakłażan - mięso - ziemniaki - mięso z sosem - bakłażan. Wszystko zalej beszamelem. Posyp obficie parmezanem. Rozgrzej piekarnik i wstaw na pół godziny. Ustaw temperaturę na 180 stopni.
Zobacz wideo
Musaka wegetariańska - wersja z cukinią
Musaka wegetariańska jest świetną alternatywą dla osób, które nie mogą lub świadomie nie spożywają mięsa. Musaka z cukinią zamiast mięsa posmakuje każdemu. Przepis jest bardzo podobny do tradycyjnego, jego wykonanie zajmie mniej więcej godzinę. Receptura na przepyszną musakę dla całej rodziny znajduje się poniżej.
Musaka - grecki przepis z cukinią:
Składniki:
1-2 cukinie
4-5 ziemniaków
1 cebula
pomidory w puszce
30 ml oleju rzepakowego
1 jajko
20 g masła
około 250 ml mleka
około 3-4 łyżek mąki pszennej
Wykonanie:
Przygotuj ziemniaki i cukinię. Obierz, umyj i pokrój na plastry.
Dalej podsmaż je na patelni na oleju bądź oliwie.
Później weź kuchenny ręcznik i ułóż je na nim, aby olej został wchłonięty.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Podsmaż ją na patelni.
Dodaj pomidory z puszki.
Duś przez chwilę, aby woda odparowała.
Dopraw do smaku przyprawami.
Przygotuj naczynie - ułóż warstwowo ziemniaki, cukinię. Pomiędzy nimi rozlej sos.
Wykonaj sos beszamelowy.
Rozpuść masło, wsyp mąkę. Jednocześnie pamiętaj o mieszaniu. Dolej mleko. Wszystko wymieszaj.
Jajko rozbij i dodaj do sosu. Dopraw przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany sos, wylej na ostatnią warstwę. Wstaw do piekarnika na około 45-50 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.