Beszamel - przepis Ani Starmach i kilka istotnych informacji
Beszamel jest bardzo prosty w wykonaniu. Jednak zanim przejdziemy do konkretnej receptury, warto napisać kilka słów o samym sosie. Beszamel tak jak wspominaliśmy wcześniej, jest jednym z podstawowych sosów. Przyrządza się go podobnie jak tradycyjną zasmażkę. Jest to połączenie mąki, masła i mleka. W przypadku sosu beszamelowego istotne są także przyprawy. Do beszamelu używamy soli, białego pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Czasami dodaje się także odrobinę soku z cytryny.
Sos beszamelowy - przepis Ani Starmach
Składniki:
- niepełna szklanka mleka
- około 2 łyżek masła
- 50 g żółtego sera - musi być twardy
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Przygotuj masło.
- Umieść je w rondlu i rozpuść.
- Następnie dodaj mąkę i chwilę podgrzewaj.
- Wlej powoli mleko.
- Dodaj przyprawy do smaku.
- Jednocześnie cały czas mieszaj do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Kiedy się zagotuje i będzie wystarczająco gęsty, ściągnij go z ognia i dołóż ser.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Sos jest gotowy.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Beszamel - jak zrobić? Przepis z dodatkiem szafranu
Masz ochotę na wyrazisty beszamel? Jak zrobić sos beszamelowy w nieco inny sposób? W tym przypadku idealny będzie sos z odrobiną szafranu. Doskonały na wystawne przyjęcie. Oto receptura krok po kroku:
Składniki, które są potrzebne do jego wykonania to:
- 40 g mąki pszennej
- około 25-30 g masła
- około 1/2 l delikatnie podgrzanego mleka
- przyprawy: sól, pieprz, szafran, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Rozpuść masło na patelni.
- Dodaj mąkę.
- Mieszaj energicznie, w taki sposób, aby nie powstały grudki.
- Cały czas mieszaj i jednocześnie wlewaj mleko. Najważniejsze jest to, aby nie powstały grudki.
- Gotuj sos do czasu, aż będzie odpowiednio gęsty i puszysty. Dopraw go do smaku przyprawami. Wymieszaj.
Beszamel - Thermomix ułatwi gotowanie
Prosty przepis na beszamel? Thermomix pozwala także na przygotowanie różnego typu dressingów. Mimo iż beszamel jest szybki w wykonaniu, to jednak z tym urządzeniem przyrządzanie go jest jeszcze prostsze. Przekonajcie się sami. Przepis na beszamel z Thermomixa znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 1/2 l mleka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- około 40 g masła
- około 40 g mąki pszennej
Wykonanie:
- Przygotuj urządzenie.
- Umieść masło w naczyniu miksującym. Rozpuść go w przeciągu 3 minut, w 100 stopniach na 1 obrocie.
- Następnie dodaj mąkę.
- Wszystko delikatnie podsmaż przez 3 minuty w 100 stopniach na obr. 1.
- Następnie dodaj pozostałe składniki.
- Wszystko gotuj przez 6 minut. W temperaturze 90 stopni na obr. 4.
- Sos jest gotowy. Podawaj go od razu po przyrządzeniu.
Zobacz też: Burgery z grilla w amerykańskim stylu podkręcą smak podczas plenerowej imprezy