Beszamel - sos, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Przepis Ani Starmach

Nie wiesz, jak zrobić beszamel? Przepis na ten aksamitny sos powinien znać każdy. Nie bez powodu beszamel zalicza się do grupy pięciu podstawowych sosów. Zobacz, jak wykonać prawidłowo sos beszamelowy.

Beszamel - przepis Ani Starmach i kilka istotnych informacji

Beszamel jest bardzo prosty w wykonaniu. Jednak zanim przejdziemy do konkretnej receptury, warto napisać kilka słów o samym sosie. Beszamel tak jak wspominaliśmy wcześniej, jest jednym z podstawowych sosów. Przyrządza się go podobnie jak tradycyjną zasmażkę. Jest to połączenie mąki, masła i mleka. W przypadku sosu beszamelowego istotne są także przyprawy. Do beszamelu używamy soli, białego pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Czasami dodaje się także odrobinę soku z cytryny.

Sos beszamelowy - przepis Ani Starmach

Składniki:

  • niepełna szklanka mleka
  • około 2 łyżek masła
  • 50 g żółtego sera - musi być twardy
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Przygotuj masło.
  2. Umieść je w rondlu i rozpuść.
  3. Następnie dodaj mąkę i chwilę podgrzewaj.
  4. Wlej powoli mleko.
  5. Dodaj przyprawy do smaku.
  6. Jednocześnie cały czas mieszaj do czasu, aż sos zgęstnieje.
  7. Kiedy się zagotuje i będzie wystarczająco gęsty, ściągnij go z ognia i dołóż ser.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Sos jest gotowy.
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Beszamel - jak zrobić? Przepis z dodatkiem szafranu

Masz ochotę na wyrazisty beszamel? Jak zrobić sos beszamelowy w nieco inny sposób? W tym przypadku idealny będzie sos z odrobiną szafranu. Doskonały na wystawne przyjęcie. Oto receptura krok po kroku:

Składniki, które są potrzebne do jego wykonania to:

  • 40 g mąki pszennej
  • około 25-30 g masła
  • około 1/2 l delikatnie podgrzanego mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, szafran, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło na patelni.
  2. Dodaj mąkę.
  3. Mieszaj energicznie, w taki sposób, aby nie powstały grudki.
  4. Cały czas mieszaj i jednocześnie wlewaj mleko. Najważniejsze jest to, aby nie powstały grudki.
  5. Gotuj sos do czasu, aż będzie odpowiednio gęsty i puszysty. Dopraw go do smaku przyprawami. Wymieszaj.

Beszamel - Thermomix ułatwi gotowanie

Prosty przepis na beszamel? Thermomix pozwala także na przygotowanie różnego typu dressingów. Mimo iż beszamel jest szybki w wykonaniu, to jednak z tym urządzeniem przyrządzanie go jest jeszcze prostsze. Przekonajcie się sami. Przepis na beszamel z Thermomixa znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • około 40 g masła
  • około 40 g mąki pszennej

Wykonanie:

  1. Przygotuj urządzenie.
  2. Umieść masło w naczyniu miksującym. Rozpuść go w przeciągu 3 minut, w 100 stopniach na 1 obrocie.
  3. Następnie dodaj mąkę.
  4. Wszystko delikatnie podsmaż przez 3 minuty w 100 stopniach na obr. 1.
  5. Następnie dodaj pozostałe składniki.
  6. Wszystko gotuj przez 6 minut. W temperaturze 90 stopni na obr. 4.
  7. Sos jest gotowy. Podawaj go od razu po przyrządzeniu.

Zobacz też: Burgery z grilla w amerykańskim stylu podkręcą smak podczas plenerowej imprezy

Więcej o: