Fasolka szparagowa - jakie dania możesz z niej przygotować? Smaczne receptury dla całej rodziny

Fasolka szparagowa, niezależnie od tego czy żółta, czy zielona pozytywnie zaskakuje swoimi walorami smakowymi i właściwościami. W Polsce zazwyczaj przyrządzamy ją z bułką tartą. Jednak jest dużo więcej przepisów, z których możemy korzystać. W artykule znajdziesz kilka inspiracji.

Co z fasolki szparagowej na obiad? Zupa dobra na wszystko!

Co z fasolki szparagowej zaserwować na obiad? Jeżeli szukacie prostego i szybkiego dania, to z pewnością dobrą opcją będzie szparagowa zupa. Jest znakomita w smaku, ale i dobra dla naszego zdrowia. Przepis na zupę z fasolki szparagowej znajdziecie poniżej. 

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 2- 3 łyżki masła
  • 5 ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • 200-300 g fasolki szparagowej
  • domowa kostka rosołowa
  • 100 g szynki suszonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek
  • 50 ml śmietanki 30-procentowej
  • szczypior

 Wykonanie:

  1. Weź głęboki garnek z grubym dnem.
  2. Umieść masło.
  3. Pokrój szynkę i włóż do garnka.
  4. Pora umyj i przekrój na mniejsze części.
  5. Smaż przez chwilę na małym ogniu.
  6. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  7. Dodaj tymianek. Delikatnie podsmaż.
  8. Ugotuj bulion i wlej do garnka.
  9. Dopraw przyprawami. Gotuj przez 20 minut na umiarkowanym ogniu.
  10. Fasolkę umyj, pozbądź się końcówek. Pokrój na mniejsze kawałki.
  11. Dołóż do garnka.
  12. Dodaj odrobinę bułki tartej.
  13. Wyrównaj temperaturę. Dodaj śmietankę.
  14. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo

Jak jeść fasolkę szparagową? Wypróbuj fasolkowy mix z mięsem

Jak jeść fasolkę szparagową, aby smakowała najlepiej? Można połączyć ją z mięsem i innymi warzywami, tworząc sałatkę. Fasolka żółta jest dobrym wyborem w tym przypadku, a z dodatkiem kurczaka i pomidorów stworzy pyszne danie. 

Składniki:

  • 1-2 pomidory
  • 300 g fasolki szparagowej
  • odrobina bułki tartej
  • sól
  • filet z kurczaka
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn, oregano
  • brokuły

Wykonanie:

  1. Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pozbądź się końcówek i pokrój na mniejsze części.
  2. Bułkę tartą upraż na patelni.
  3. Dołóż do fasolki.
  4. Wymieszaj.
  5. Filet przypraw do smaku przyprawami. Podsmaż z dwóch stron. Później po przestudzeniu, pokrój na plastry.
  6. Brokuły umyj, podziel na mniejsze części.
  7. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie.
  8. Dodaj do miski.
  9. Połącz wszystkie składniki. Dopraw przyprawami. Wszystko polej oliwą.

Ile gotować fasolkę szparagową? Zwróć uwagę na kolor

Ile gotować fasolkę szparagową, aby była należycie miękka? Długość gotowania jest uzależniona od tego, jaką fasolkę chcemy przyrządzić. Musimy mieć na uwadze, iż fasolka szparagowa zielona jest nieco bardziej wymagająca. Gotuje się ją około 15-20 minut. Z kolei jeżeli chodzi o fasolkę szparagową żółtą, to czas ogranicza się do 10-15 minut.

Fasolka szparagowa to świetny składnik sałatek czy innych przystawek. Zaletą warzywa jest to, że jest bardzo treściwe. Dzięki czemu z powodzeniem zaspokaja głód. Fasolka szparagowa wzbogaci niejeden rodzinny posiłek. 

Zobacz też: Szpinak w różnych odsłonach. Przepisy na szybkie, zdrowe i wyborne dania dla każdego

Więcej o: