Makaron ze szpinakiem z dużą porcją parmezanu
Makarony ze szpinakiem ma wielu zwolenników. Z odpowiednimi dodatkami to bardzo pożywne danie, które można zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Poniżej znajdziecie przepis:
Składniki:
- około 150-200 g makaronu
- kilka ząbków czosnku
- pół połówki cebuli
- 1-2 łyżki oliwy
- starty parmezan – w takiej ilości, jaką uważasz za słuszną
- około 200 g szpinaku
- śmietana 30-procentowa
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ugotuj makaron. Przypilnuj, aby nie był rozgotowany.
- Szpinak umyj pod bieżącą wodą.
- Przecedź go.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją na oliwie.
- Dodaj masło i czosnek.
- Po kilku minutach dodaj szpinak.
- Dopraw przyprawami.
- Następnie wyrównaj temperaturę i dodaj śmietankę.
- Dodaj makaron. Całość wymieszaj.
- Dodaj część sera. Wymieszaj.
- Odstaw z ognia i posyp wszystko serem, który został.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem z pomidorkami koktajlowymi
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to pożywne danie. Potrawa sprawdzi się w letni dzień, kiedy to będziemy potrzebowali szybkiego i lekkiego przepisu. Przejdźmy zatem do wykonania.
Składniki:
- 300 g makaronu
- paczka szpinaku
- pomidorki koktajlowe
- filet z kurczaka
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek, suszone pomidory
- olej lub oliwa z oliwek
- świeże liście bazylii
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
- Mięso umyj, następnie obtłucz. Natrzyj przyprawami.
- Następnie obsmaż z dwóch stron na patelni.
- Odłóż po usmażeniu. Kiedy przestygnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj do patelni pokrojony czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj szpinak. Następnie makaron. W razie konieczności podlej oliwą.
- Pomidorki umyj i przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj do makaronu.
- Dołóż mięso i przyprawy. Podsmaż kilka minut.
- Całość posyp listkami bazylii.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Naleśniki ze szpinakiem domowej roboty. Z dodatkiem wody gazowanej będą pulchniutkie!
Naleśniki ze szpinakiem to majstersztyk! Proste, szybkie i smaczne danie dla całej rodziny. W przepisie zaprezentujemy patent na pulchne ciasto. Sekret ukryty jest w gazowanej wodzie. Czego chcieć więcej? Nie traćmy czasu i przejdźmy do wykonania.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1-2 jaja
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- około 2-3 łyżek oleju
- sól do smaku
Składniki na nadzienie:
- 400 g szpinaku
- 300 g twarogu
- sól, pieprz – do smaku
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Połącz wszystkie składniki na naleśniki ze sobą i usmaż naleśniki.
- Przejdź do wykonania farszu.
- Umyj dokładnie liście szpinaku. Osusz. Podsmaż je na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw przyprawami.
- Podsmaż chwilę.
- Napełnij naleśniki farszem. Opcjonalnie podsmaż przygotowane naleśniki, dzięki czemu będą miały chrupiącą skórkę.
Sałatka ze szpinaku z mandarynkami - przepis na letnią przystawkę
Sałatka ze szpinaku w połączeniu z mandarynkami, dają nam bardzo orzeźwiający smak. Sałatka jest wzbogacona o chrupiące orzeszki pinii. Oto przepis:
Składniki:
- około 100 g szpinaku
- 100 g boczku
- 8 oliwek
- 3 mandarynki
- garść orzeszków pinii
- połówka czerwonej cebuli
Składniki na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól – do smaku
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
- Boczek pokrój i podsmaż na patelni.
- Orzeszki upraż na patelni.
- Szpinak umyj i osusz.
- Cebule obierz i pokrój na drobno.
- Mandarynki umyj, obierz i podziel na mniejsze cząstki.
- Wykonaj sos. Połącz wszystkie składniki na sos.
- Połącz wszystkie składniki na sałatkę. Wymieszaj.
- Polej całość sosem.
- Przed podaniem warto schłodzić sałatkę.
Szpinak – Thermomix i przepis na ciepło, który warto znać
Masz ochotę na zdrowy szpinak? Thermomix to wygodne urządzenie, które zdecydowanie ułatwia nam przyrządzanie dania ze szpinakiem. Ciepły obiad ze szpinakiem dla kilku osób w kilka chwil? Oto prosty przepis:
Składniki:
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 łyżki masła – najlepiej klarowanego
- paczka szpinaku
Wykonanie:
- Wrzuć do naczynia miksującego czosnek. Ustaw 6 s/6 obr.
- Dodaj masło. Ustaw 3 min/120/2obr.
- Umyj i osusz szpinak. Obierz z końcówek.
- Dodaj do pojemnika.
- Ustaw 8 min/120.
Zobacz też: Mizeria - kultowa letnia sałatka, której nie może zabraknąć przy rodzinnym obiedzie