Szpinak w różnych odsłonach. Przepisy na szybkie, zdrowe i wyborne dania dla każdego

Szpinak to warzywo, które cieszą się coraz większą popularnością. Można z niego stworzyć całe mnóstwo wspaniałych potraw. Zupy, sałatki, makarony i wiele innych. Szpinak to bogactwo żelaza i kwasu foliowego. Sprawdź, jak przyrządzić go w przepyszny sposób.

Makaron ze szpinakiem z dużą porcją parmezanu

Makarony ze szpinakiem ma wielu zwolenników. Z odpowiednimi dodatkami to bardzo pożywne danie, które można zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • około 150-200 g makaronu
  • kilka ząbków czosnku
  • pół połówki cebuli
  • 1-2 łyżki oliwy
  • starty parmezan – w takiej ilości, jaką uważasz za słuszną
  • około 200 g szpinaku
  • śmietana 30-procentowa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron. Przypilnuj, aby nie był rozgotowany.
  2. Szpinak umyj pod bieżącą wodą.
  3. Przecedź go.
  4. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją na oliwie.
  5. Dodaj masło i czosnek.
  6. Po kilku minutach dodaj szpinak.
  7. Dopraw przyprawami.
  8. Następnie wyrównaj temperaturę i dodaj śmietankę.
  9. Dodaj makaron. Całość wymieszaj.
  10. Dodaj część sera. Wymieszaj.
  11. Odstaw z ognia i posyp wszystko serem, który został.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem z pomidorkami koktajlowymi

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to pożywne danie. Potrawa sprawdzi się w letni dzień, kiedy to będziemy potrzebowali szybkiego i lekkiego przepisu. Przejdźmy zatem do wykonania.

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • paczka szpinaku
  • pomidorki koktajlowe
  • filet z kurczaka
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, suszone pomidory
  • olej lub oliwa z oliwek
  • świeże liście bazylii
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, następnie obtłucz. Natrzyj przyprawami.
  2. Następnie obsmaż z dwóch stron na patelni.
  3. Odłóż po usmażeniu. Kiedy przestygnie pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Dodaj do patelni pokrojony czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj szpinak. Następnie makaron. W razie konieczności podlej oliwą.
  5. Pomidorki umyj i przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj do makaronu.
  6. Dołóż mięso i przyprawy. Podsmaż kilka minut.
  7. Całość posyp listkami bazylii.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Naleśniki ze szpinakiem domowej roboty. Z dodatkiem wody gazowanej będą pulchniutkie!

Naleśniki ze szpinakiem to majstersztyk! Proste, szybkie i smaczne danie dla całej rodziny. W przepisie zaprezentujemy patent na pulchne ciasto. Sekret ukryty jest w gazowanej wodzie. Czego chcieć więcej? Nie traćmy czasu i przejdźmy do wykonania.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1-2 jaja
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • około 2-3 łyżek oleju
  • sól do smaku

Składniki na nadzienie:

  • 400 g szpinaku
  • 300 g twarogu
  • sól, pieprz – do smaku
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Połącz wszystkie składniki na naleśniki ze sobą i usmaż naleśniki.
  3. Przejdź do wykonania farszu.
  4. Umyj dokładnie liście szpinaku. Osusz. Podsmaż je na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dopraw przyprawami.
  6. Podsmaż chwilę.
  7. Napełnij naleśniki farszem. Opcjonalnie podsmaż przygotowane naleśniki, dzięki czemu będą miały chrupiącą skórkę.

Sałatka ze szpinaku z mandarynkami - przepis na letnią przystawkę

Sałatka ze szpinaku w połączeniu z mandarynkami, dają nam bardzo orzeźwiający smak. Sałatka jest wzbogacona o chrupiące orzeszki pinii. Oto przepis:

Składniki:

  • około 100 g szpinaku
  • 100 g boczku
  • 8 oliwek
  • 3 mandarynki
  • garść orzeszków pinii
  • połówka czerwonej cebuli

Składniki na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól – do smaku
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Boczek pokrój i podsmaż na patelni.
  2. Orzeszki upraż na patelni.
  3. Szpinak umyj i osusz.
  4. Cebule obierz i pokrój na drobno.
  5. Mandarynki umyj, obierz i podziel na mniejsze cząstki.
  6. Wykonaj sos. Połącz wszystkie składniki na sos.
  7. Połącz wszystkie składniki na sałatkę. Wymieszaj.
  8. Polej całość sosem.
  9. Przed podaniem warto schłodzić sałatkę.

Szpinak – Thermomix i przepis na ciepło, który warto znać

Masz ochotę na zdrowy szpinak? Thermomix to wygodne urządzenie, które zdecydowanie ułatwia nam przyrządzanie dania ze szpinakiem. Ciepły obiad ze szpinakiem dla kilku osób w kilka chwil? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • paczka szpinaku

Wykonanie:

  1. Wrzuć do naczynia miksującego czosnek. Ustaw 6 s/6 obr.
  2. Dodaj masło. Ustaw 3 min/120/2obr.
  3. Umyj i osusz szpinak. Obierz z końcówek.
  4. Dodaj do pojemnika.
  5. Ustaw 8 min/120.

Zobacz też: Mizeria - kultowa letnia sałatka, której nie może zabraknąć przy rodzinnym obiedzie

Więcej o: