Ekspresowy przepis na makaron. Wystarczą tylko trzy składniki. Wszyscy sięgną po dokładkę

Podajemy bardzo prosty przepis na makaron, który przygotowuje się w błyskawicznym tempie. Do jego przyrządzenia będą potrzebne zaledwie trzy główne składniki i przyprawy. Gotowe danie smakuje najlepiej posypane parmezanem.

Makaron to jedno z najszybszych i najłatwiejszych w przygotowaniu dań obiadowych. Przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować zdrowy posiłek o wyjątkowym smaku. Niezbędne składniki to szpinak, ricotta i pomidorki koktajlowe. Danie smakuje idealnie z dodatkiem bazylii i pieprzu cayenne.  

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Przepis na makaron ze szpinakiem, ricottą i pomidorami koktajlowymi

Do przygotowania dania ze szpinakiem można użyć dowolnego, ulubionego rodzaju makaronu. Najlepiej sprawdzają się spaghetti, penne i kokardki.

Składniki:

  • 500 g spaghetti,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 300 g pomidorów koktajlowych,
  • 200 g ricotty,
  • łyżka masła,
  • trzy ząbki czosnku,
  • bazylia,
  • pieprz cayenne,
  • sól i pieprz do smaku,
  • żółty ser do posypania gotowego makaronu.

Makaron zrobisz w mniej niż pół godziny. Najważniejsze to dobrze go doprawić

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę na makaron.
  2. Pomidory koktajlowe umyj i pokrój w połówki.
  3. Na patelni roztop łyżkę masła i umieść na niej mrożony szpinak.
  4. Wrzuć makaron na osoloną, gotującą się wodę. Ugotowany al dente połącz ze szpinakiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi. Do całości dodaj szklankę wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj makaron.
  5. Dopraw spaghetti pieprzem cayenne i bazylią. Dodaj soli i pieprzu czarnego do smaku.

Makaron warto podawać posypany startym parmezanem. Można też użyć żółtego sera. Danie powinno się jeść bezpośrednio po przyrządzeniu. Najlepszą metodą na jego odgrzanie jest wstawienie go w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około pół godziny.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: