Makaron to jedno z najszybszych i najłatwiejszych w przygotowaniu dań obiadowych. Przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować zdrowy posiłek o wyjątkowym smaku. Niezbędne składniki to szpinak, ricotta i pomidorki koktajlowe. Danie smakuje idealnie z dodatkiem bazylii i pieprzu cayenne.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Przepis na makaron ze szpinakiem, ricottą i pomidorami koktajlowymi
Do przygotowania dania ze szpinakiem można użyć dowolnego, ulubionego rodzaju makaronu. Najlepiej sprawdzają się spaghetti, penne i kokardki.
Składniki:
- 500 g spaghetti,
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- 300 g pomidorów koktajlowych,
- 200 g ricotty,
- łyżka masła,
- trzy ząbki czosnku,
- bazylia,
- pieprz cayenne,
- sól i pieprz do smaku,
- żółty ser do posypania gotowego makaronu.
Makaron zrobisz w mniej niż pół godziny. Najważniejsze to dobrze go doprawić
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę na makaron.
- Pomidory koktajlowe umyj i pokrój w połówki.
- Na patelni roztop łyżkę masła i umieść na niej mrożony szpinak.
- Wrzuć makaron na osoloną, gotującą się wodę. Ugotowany al dente połącz ze szpinakiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi. Do całości dodaj szklankę wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj makaron.
- Dopraw spaghetti pieprzem cayenne i bazylią. Dodaj soli i pieprzu czarnego do smaku.
Makaron warto podawać posypany startym parmezanem. Można też użyć żółtego sera. Danie powinno się jeść bezpośrednio po przyrządzeniu. Najlepszą metodą na jego odgrzanie jest wstawienie go w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około pół godziny.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl